Το ψωμί γάστρας!

1729 0

Το ψωμί γάστρας!

Προσπάθησα αρκετά, να βρω τη διάθεση και το κέφι να γράψω τις σκέψεις μου εδώ στην αγαπημένη μου γωνιά, και να ανεβάσω αυτή τη συνταγή που πολλές φίλες & φίλοι μου ζήτησαν…

 

Ένα ψωμί… ένα ψωμί εύκολο και σπιτικό αφού #μενουμεσπιτι  αυτή την κρίσιμη περίοδο για όλη τη χώρα, για όλο τον πλανήτη.

Αφού έχουμε μπόλικο χρόνο και μπόλικο αλεύρι…(μμμ επλίζω να πήρατε και λίγο σκληρό ε?) ας νιώσουμε τη μαγεία του ψωμιού!

Γιατί πώς να το κάνουμε, το να φτιάξεις το δικό σου πετυχημένο ψωμί είναι αξία ανεκτίμητη!

Πόση  περηφάνια και  ικανοποίηση μπορεί να σου προσφέρει ένα ολοδικό σου ζεστό καρβέλι ψωμί που μόλις βγήκε απ’το φούρνο του σπιτιού σου…

Ναι, η  δημιουργία ενός ψωμιού, κάθε είδους, μου προσφέρει την υπέρτατη χαρά!

Οι ζύμες που τόσο αγαπώ…Το ζύμωμα, το πλάσιμο, το φούσκωμα,  όλη η φροντίδα, το κανέκεμα, η στοργή… με κάνουν να χαλαρώνω, να ξεχνιέμαι, να βυθίζομαι στις σκέψεις μου… και τέλος η προσμονή για το αποτέλεσμα…

Όλα αυτά μήπως δεν είναι η μαγεία της μαγειρικής?

Αυτή η συνταγή τώρα, είναι εύκολη πρακτικά, αφού δεν θέλει ζύμωμα και κόπο…  θέλει όμως τρόπο! Όοοοχι τίποτα δύσκολο… λίγη υπομονή, αγάπη και λεπτές κινήσεις στον χειρισμό της ζύμης! Μόνο αυτό…

Ακόμη και το ψήσιμο, που σίγουρα παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στο ψωμί(βλ. υγρασία που απαιτείται μέσα στο φούρνο) εδώ είναι παιχνιδάκι, αφού ψήνουμε μέσα σε γάστρα μαντεμένια ιδανικά, αλλά και οποιαδήποτε άλλη γάστρα έχετε στο σπίτι, θα κάνει τη δουλειά.

Τώρα εγώ, δεν είμαι «ψωμού» ακριβώς… αλλά μια καλή φέτα ψωμί σίγουρα θα την τιμήσω, με ιδιαίτερη προτίμηση στα χειροποίητα «αληθινά» ψωμιά!

Και σίγουρα αυτό εδώ το ψωμί, δεν θα σας απογοητεύσει στ’ αλήθεια… Απίστευτη τραγανή κόρα, συνεκτική και μαλακή ψίχα… ελαφρά υπόξινο σαν να έχει προζύμι… ωωω… απλά το αγαπώ!

Με σκέτο καλό βούτυρο, με βούτυρο και μέλι και μια γραβιέρα Μυτιλήνης, με το ωραίο λαδερό φαγάκι σας και τη σαλάτα για ανυπέρβλητες βούτες… μα πιο πολύ απ’ όλα η ιδανική βάση για τέλειες μπουσκέτες! Φέτα, ντοματίνια, λίγο ελαιόλαδο… τέλειο!

Φτιάξτε το τώρα που έχετε χρόνο, και απλά θα με θυμηθείτε!

 

Ψωμί γάστρας

  • Μερίδες: 1 καρβέλι 650γρ. Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά
  • Χρόνος αναμονής : 20 ώρες Χρόνος ψησίματος: 50  λεπτά

Υλικά

  • 450γρ. αλεύρι σκληρό για ψωμί ή τύπου 00 για πίτσα
  • 340γρ.νερό ελαφρώς χλιαρό
  • ½ κ.γ. μαγιά ξηρή
  • 1κ.γ. ζάχαρη
  • 1 ½ κ.γ. αλάτι
  • 1κ.σ. ελαιόλαδο

 

Εκτέλεση

Σχετικά με το αλεύρι, το ψωμάκι αυτό θέλει ένα αλεύρι δυνατό πλούσιο σε γλουτένη, οπότε προτείνω να μην το φτιάξετε με αλεύρι για όλες τις χρήσεις.

Σε μεγάλο μπολ προσθέστε όλα τα στερεά υλικά και ανακατέψτε με μια μαρίζ. Προσθέστε το νερό και ανακατέψτε καλά, για 1-2 λεπτά σε μια ζύμη που είναι υγρή. Καλύψτε καλά το μπολ με διαφανή μεμβράνη και αφήστε στον πάγκο της κουζίνας σας για 18 ώρες.

   

Η υφή της ζύμης εξαρτάται κυρίως απ΄τα επίπεδα υγρασίας του περιβάλλοντος. Οπότε μπορεί να γίνει πιο υγρή ή πιο σφιχτή ανάλογα με τις συνθήκες.

Μετά από 18 ώρες η ζύμη θα έχει αρκετές φουσκάλες στην επιφάνεια και θα είναι αρκετά υγρή.

Στρώστε ένα μεγάλο κομμάτι λαδόκολας πάνω στον πάγκο εργασίας σας, και αλευρώστε πολύ καλά. Αδειάστε τη ζύμη πάνω στη λαδόκολα και πασπαλίστε λίγο επιπλέον αλεύρι από πάνω.

Αλευρώστε καλά τα χέρια σας, πιάστε τη ζύμη και διπλώστε την απαλά στα τέσσερα, προσπαθώντας να δώσετε μακρόστενο ή κυκλικό σχήμα ανάλογα με τη γάστρα. Σκεπάστε ελαφρά με μια μεμβράνη και αφήστε να ξεκουραστεί για 20 λεπτά.

   

Πάρτε μια καθαρή πετσέτα κουζίνας (όχι χνουδωτή) και πασπαλίστε καλά με αλεύρι. Πιάστε τη ζύμη απαλά και βάλτη την πάνω στην πετσέτα. Πασπαλίστε και πάλι με αλεύρι και διπλώστε και πάλι στα τέσσερα, δίνοντας το επιθυμητό σχήμα κατά προσέγγιση. Βάλτε τις ενώσεις από κάτω.  Διπλώστε την πετσέτα και τοποθετήστε τη ζύμη(μαζί με την πετσέτα) σε ένα στρογγυλό μπολ ή σε μια μακρόστενη φόρμα κέικ(ανάλογα με το σχήμα που θέλετε).Σκεπάστε με μια δεύτερη πετσέτα και αφήστε να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε μέγεθος, για 2 ώρες.

    

Περίπου 20 λεπτά πριν συμπληρωθούν οι 2 ώρες, ανάψτε το φούρνο στους 230 βαθμούς αντιστάσεις και βάλτε μέσα τη γάστρα να κάψει καλά.

Με προσοχή βγάλτε τη γάστρα από το φούρνο και αφαιρέστε το καπάκι. Πιάστε τη ζύμη σας απαλά και γυρίστε την μέσα στη γάστρα(οι ενώσεις θα έρθουν επάνω). Αμέσως κλείστε με το καπάκι και βάλτε στο φούρνο.

Ψήστε για 30 λεπτά με το καπάκι. Αφαιρέστε το καπάκι και ψήστε ακόμη 20 λεπτά περίπου να γίνει η κόρα τραγανή και πάρει ωραίο χρυσό χρώμα.

Αφαιρέστε από το φούρνο και αφήστε μερικά λεπτά μέσα στη γάστρα. Βγάλτε το καρβέλι σας από τη γάστρα. Αν χτυπήσετε τον πάτο θα πρέπει να ακούγεται  κούφιο. Σημαίνει ότι έχει ψηθεί.

Αφήστε σε σχάρα να κρυώσει για λίγο, και αμέσως κόψτε τη γωνία, ακούστε το πρώτο κρατς της κόρας… Απολαύστε αμέσως!

Το ψωμί κρατάει τέλεια και 2-3 μέρες, αλλά και φρυγανισμένο είναι σούπερ!

Σημείωση: H μόνη προσοχή σας είναι να αλευρώνετε καλά, γιατί η ζύμη κολλάει.

Καλή επιτυχία!

 

 

 

 

 

 

Related Post

Κυριακάτικο Πρωινό!

Posted by - 7 Μαΐου, 2018 0
Κυριακάτικο Πρωινό! Pancakes με παπαρουνόσπορο, ξύσμα λεμονιού και κρέμα μασκαρπόνε με φράουλες και σιρόπι σφένδαμου Αυτά τα pancakes φωνάζουν «Σαββατοκύριακο»!…

Γρανίτα φράουλα, απλά υπέροχη!

Posted by - 3 Ιουλίου, 2018 0
Γρανίτα φράουλα! Αυτές οι τελευταίες φράουλες που βρήκα προχθές στη λαϊκή ήταν απίθανες! Αρωματικές, γλυκές και πεντανόστιμες, έγιναν μια γρανίτα…

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *