Everything bagels, τα σπιτικά!

1008 0

Everything bagels, τα σπιτικά!

Αλήθεια εσείς ξέρετε τα bagels?

Αν όχι, ήρθε η ώρα να τα μάθετε… εάν πάλι τα γνωρίζετε, ή ακόμα καλύτερα αν τα έχετε δοκιμάσει, μπορείτε να καταλάβετε την εμμονή μου!

Είμαι completely in love μ’ αυτά εδώ τα bagels. Τα everything bagels που έχουν τη γεύση του κυριακάτικου πρωινού στη Νέα Υόρκη!

Τώρα, με το ψωμί γενικώς δεν έχω μια σχέση αγάπης να το πω, οπότε για να φάω ψωμί πρέπει να συντρέχουν διάφοροι καλοί λόγοι…

Ωστόσο αυτά τα ψωμάκια, τα ονειρευόμουν εδώ και μέρες… εδώ και αρκετές μέρες στην καραντίνα! Και εδώ και μέρες τα γεύματά μας στο σπίτι, μοιάζουν κάπως διαφορετικά από τα κλασικά, μπορεί να είναι σάντουιτς διάφορα και λιμπιστικά, να είναι πιάτα πρωινού το μεσημέρι(breakfast for lunch), μια μεγάλη σαλάτα, ένα ποτήρι κρασί…

Το χαρακτηριστικό σε αυτά τα ψωμάκια, είναι ότι βράζονται για λίγο πριν ψηθούν, κάτι που βοηθάει να κρατήσουν το ωραίο τους σχήμα αλλά και γίνουν μαλακά στο εσωτερικό τους.

Αυτό το μεγάλο κουλούρι είναι πολλά περισσότερα από ένα αλμυρό ψωμάκι με γέμιση. Με πλούσια κρούστα,  μαλακή συνεκτική και «ψωμένια» ψίχα, νόστιμα toppings με παπαρουνόσπορο, σουσάμια, αποξηραμένα σκόρδο και κρεμμύδι.

Τα bagels είναι ιδανικά για να φτιάξετε υπέροχα σάντουιτς με καπνιστό σολωμό και κρέμα τυρί(το κλασικό serve για bagel στη N.Y. και η ίδια εκδοχή με αυτή των Εβραίων μεταναστών που το έκαναν γνωστό), να τα συνοδεύσετε με αυγά, μπέικον και αβοκάντο, να τα γεμίσετε με τυριά και αλλαντικά, λαχανικά φρέσκα και ψημένα,και πρασινάδες… να τα πασαλείψετε με λίγο βούτυρο όπως είναι ζεστά…

Μμμμμ…. για πάμε να φτιάξουμε everything bagels…

 

Everything bagels

  • Μερίδες: 8 ψωμάκια Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά
  • Χρόνος ψησίματος: 25 λεπτά Χρόνος αναμονής: 1 ½ ώρες

 

Υλικά για τα bagels

  • 550γρ. αλεύρι σκληρό για ψωμί
  • 350γρ. νερό χλιαρό
  • 1 φακελάκι (8γρ.) ξηρή μαγιά
  • 1κ.σ. καστανή ζάχαρη
  • 2κ.γ.αλάτι

Για το ζεστό μπάνιο

  • 2 λίτρα νερό
  • ¼ κούπας μέλι

Για το topping

  • 2κ.σ. παπαρουνόσπορο
  • 2κ.σ.σουσάμι
  • 1κ.σ. μαύρο σουσάμι(προαιρετικά)
  • 1κ.σ. αποξηραμένα flakes σκόρδο
  • ½ κ.σ. αλάτι
  • 1 αυγό διαλυμένο με λίγο νερό

Για το σερβίρισμα

  • 300γρ.Φέτες καπνιστού σολωμού
  • 150γρ. Τυρί κρέμα
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Χυμός και ξύσμα λεμονιού
  • άνηθος

 

Εκτέλεση

Σε μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά για το topping, εκτός του αυγού.

Στο μπολ του μίξερ βάσης βάζουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη, το νερό και ανακατεύουμε. Αφήνουμε να σταθεί για 5 λεπτά να αφρίσει, να ενεργοποιηθεί η μαγιά.

Προσθέτουμε το αλεύρι και το αλάτι και ανακατεύουμε με το γάντζο για 1-2 λεπτά σε χαμηλή ταχύτητα σε μια πρόχειρη ζύμη που είναι αρκετά σφιχτή.

Αν το μίξερ μας είναι δυνατό, συνεχίζουμε να δουλεύουμε τη ζύμη για περίπου 8 λεπτά σε χαμηλή ταχύτητα. Αλλιώς και για να μην υπάρχει κίνδυνος να ζορίσουμε το μοτέρ της μηχανής μας, ζυμώνουμε τη ζύμη στο χέρι για 10 λεπτά περίπου, να γίνει ελαστική, εύπλαστη και απαλή.

Σχηματίζουμε σε μπάλα, και την τοποθετούμε σε ελαφρώς λαδωμένο μπολ. Καλύπτουμε με μεμβράνη και τοποθετούμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο, για περίπου 1- 1 ½ ώρα.

Βγάζουμε τη ζύμη από το μπολ, την ξεφουσκώνουμε και την χωρίζουμε σε 8 κομμάτια 100γρ. περίπου το καθένα. Φορμάρουμε με την παλάμη μας σε μπαλάκια και τοποθετούμε σε αλευρωμένη επιφάνεια. Με το δάχτυλό μας, ανοίγουμε μια τρύπα στη μέση και φορμάρουμε με τα χέρια μας, γυρνώντας περιμετρικά. Σκεπάζουμε ελαφρά και αφήνουμε να ξεκουραστούν για 15-20 λεπτά.

      

Ετοιμάζουμε το ζεστό μπάνιο. Σε μεγάλη κατσαρόλα προσθέτουμε το νερό με το μέλι και φέρνουμε σε βρασμό. Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια και προσθέτουμε 2-3 bagels τη φορά. Αφήνουμε για 1-1 ½ λεπτό από τη μια πλευρά και τα γυρνάμε προσεκτικά από την άλλη. Σιγοβράζουμε για 1 λεπτό ακόμη.

  

Τα αφαιρούμε σε ταψί που έχουμε στρώσει με λαδόκολα, και τα αλείφουμε καλά με το μείγμα του αυγού. Πασπαλίζουμε με το topping. Μπορούμε φυσικά να αφήσουμε και σκέτα, χωρίς επικάλυψη.

Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς, για 25 λεπτά περίπου, να πάρουν ωραίο ρόδινο χρώμα.

  

Αφαιρούμε σε σχάρα να κρυώσουν ελαφρά.

Για το σερβίρισμα, ανακατεύουμε το τυρί κρέμα, με τον ψιλοκομμένο άνηθο, το ξύσμα και το χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι. Κόβουμε τα ψωμάκια στη μέση, γεμίζουμε με την κρέμα, τις φέτες του σολωμού, περιχύνουμε με χυμό λεμονιού και σερβίρουμε αμέσως!

Ελπίζω να τα φτιάξετε και να τα απολαύσετε όσο και εμείς!

Related Post

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *