Δύο χρόνια loveandspices και το lemon pound cake!

1065 0

Δύο χρόνια loveandspices και το lemon pound cake!

Time flies… κυλάει γρήγορα σαν νεράκι, αλήθεια!  Δύο χρόνια έχουν περάσει και μοιάζει σαν να ήταν χθές…

Πριν ένα μήνα περίπου το «μικρό μου» site έγινε 2 χρονών!!

Δύο χρόνια με πολλή μαγειρική, δημιουργικότητα, χαρά, προσμονή, αγάπη, ευτυχία… και νέους «μαγειρικούς φίλους»!

 

Και αυτή ήταν μια καλή ευκαιρία να το γιορτάσω με το πιο αγαπημένο μου κέικ!! Ένα υπέροχο, μοναδικό lemon pound cake και ένας φόρος τιμής στη μια και μοναδική, αγαπημένη μου baker και συγγραφέα, Rose Levy Beranbaum!

Στην ντίβα των desserts, όπως την έχουν ονομάσει!

Αξίζει να μπείτε στο site της και να περιηγηθείτε στις συνταγές της, να δείτε τα βιβλία της για τα κέικ. Σαφώς, τη λες τρομερά «υπερβολική», απίστευα τελειομανή,  με συνταγές του τύπου 114γρ. αλεύρι, 63γρ. νερό… δοκιμές χρόνων και οδηγίες μακροσκελείς… αλλά για αυτό την αγαπώ!

 

Εδώ έχω απλοποιήσει τη συνταγή και τα γραμμάρια φυσικά, μην τρομάξετε…

Ίσως σας φανεί περίεργη η εκτέλεση καθώς ο τρόπος παρασκευής του κέικ είναι αντίστροφος (αυτός είναι και ο αγαπημένος τρόπος της Rose στα περισσότερα κέικ της).

Έτσι έχουμε μια διαφορετική υφή σε αυτό το κέικ λεμόνι με σιρόπι που λατρεύω!!

Απίστευτα moist and fluffy… αφράτο, υγρό, αρωματικό, με μια βελούδινη αίσθηση στο στόμα!! Είμαι πραγματικά εθισμένη και το έχω κάνει πάμπολες φορές για να συνοδέψει τέλεια το καφέ ή το τσάι μου!

 

Αν θέλετε να το προχωρήσετε λίγο παραπάνω μπορείτε να το φτιάξετε σαν σάντουιτς γεμιστό με βουτυρόκρεμα με τυρί κρέμα και μια μαρμελάδα φράουλα ή με κόκκινα φρούτα του δάσους!

Περίμενα λοιπόν, αυτή την ευκαιρία για να σας το παρουσιάσω όπως του αρμόζει και να σας συστήσω την Rose Levy Beranbaum!

Κοπιάστε…

 

Lemon pound cake

  • Μερίδες: 8 κομμάτια Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά
  • Χρόνος ψησίματος: 50 λεπτά

Υλικά για το κέικ

  • 220γρ.βούτυρο γάλακτος μαλακό
  • 180γρ.ζάχαρη
  • 55γρ. γάλα
  • Ξύσμα από 2 λεμόνια βιολογικά
  • 180γρ.αυγά(4 μέτρια)
  • 180γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ¼ κ.γ. αλάτι
  • 8γρ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 βανιλίνη ή ½ κ.γ.εκχύλισμα βανίλιας
  • Ζάχαρη άχνη για γαρνίρισμα

Υλικά για το σιρόπι λεμονιού

  • 100γρ. ζάχαρη
  • 85γρ. χυμό λεμονιού

 

Εκτέλεση

Φροντίζουμε όλα τα υλικά μας να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.

Βουτυρώνουμε και πασπαλίζουμε με αλεύρι μια φόρμα μακρόστενη για κέικ. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε ελαφρά τα αυγά και το γάλα.

Σε μίξερ βάσης με το φτερό, προσθέτουμε το αλεύρι(κοσκινισμένο), τη ζάχαρη, το αλάτι, την βανίλια και το ξύσμα και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το μαλακό βούτυρο σε κομματάκια και χτυπάμε για ένα λεπτό.

Προσθέτουμε τη μισή ποσότητα των υγρών και χτυπάμε σε χαμηλή  ταχύτητα να υγραθούν τα υλικά για 1 λεπτό περίπου. Καθαρίζουμε με μια μαρίζ τα τοιχώματα του μπολ και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα υγρά, τα οποία προσθέτουμε σε 2 δόσεις, χτυπώντας σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα για 1-2 λεπτά ακόμα.

  

 

Αδειάζουμε μέσα στη φόρμα τη ζύμη  και ισιώνουμε την κορυφή.  Τοποθετούμε στο μεσαίο ράφι του φούρνου και ψήνουμε για 40-50 λεπτά. Τσεκάρουμε με μια οδοντογλυφίδα, την οποία βυθίζουμε στο κέικ, θα πρέπει να βγαίνει καθαρή. Αν δούμε ότι παίρνει έντονο χρώμα στην επιφάνεια, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο μετά το πρώτο μισάωρο.

Φτιάχνουμε το σιρόπι. Σε μικρό κατσαρολάκι, προσθέτουμε τα υλικά και σιγοβράζουμε για 2-3 λεπτά, να λιώσει η ζάχαρη. Αφήνουμε στην άκρη.

Αφαιρούμε από το φούρνο το κέικ και τοποθετούμε σε μια σχάρα. Αφήνουμε να σταθεί για 5 λεπτά και κάνουμε τρυπούλες ,βυθίζοντας  ένα καλαμάκι(για σουβλάκι) εδώ και εκεί στην επιφάνεια του κέικ. Με ένα πινέλο αλείφουμε το κέικ με το σιρόπι(κρατάμε μια ποσότητα). Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά και το ξεφορμάρουμε σε πιατέλα. Αλείφουμε το κέικ περιμετρικά με το σιρόπι που κρατήσαμε. Πασπαλίζουμε με μπόλικη ζάχαρη άχνη. (αν κοσκινίσουμε την άχνη πριν στεγνώσει το σιρόπι θα δημιουργηθεί ένα λεπτό στρώμα icing)

Παραμένει αφράτο και υγρό για 3-4 μέρες καλά σκεπασμένο ή τυλιγμένο με μεμβράνη.(αποκλείεται να μείνει τόσες μέρες)

Αν θέλουμε να το κάνουμε γεμιστό, ακολουθούμε την ίδια διαδικασία, το κόβουμε στη μέση(αφού κρυώσει) και το γεμίζουμε με το frosting, συνταγή εδώ, και  4-5κ.σ. μαρμελάδα. Γαρνίρουμε με μερικές φράουλες την επιφάνεια αν θέλουμε!

Καλή επιτυχία!

 

 

 

 

 

 

 

Related Post

Γρανίτα φράουλα, απλά υπέροχη!

Posted by - 3 Ιουλίου, 2018 0
Γρανίτα φράουλα! Αυτές οι τελευταίες φράουλες που βρήκα προχθές στη λαϊκή ήταν απίθανες! Αρωματικές, γλυκές και πεντανόστιμες, έγιναν μια γρανίτα…

Mac and Cheese Gratin Style!

Posted by - 17 Οκτωβρίου, 2018 0
Mac and Cheese Gratin Style! Με άλλα λόγια Μακαρόνια με τυρί, ψημένα (γκρατιναρισμένα) στο φούρνο. Τόσο απλό, τόσο γρήγορο, τόσο…

Lemon pie, η απίθανη!

Posted by - 22 Οκτωβρίου, 2018 0
Lemon pie, η απίθανη! Άργησα, αλλά τα κατάφερα… Σας καλησπερίζω σήμερα λοιπόν, με το αγαπημένο μου γλυκό! Ε, καιρός ήταν……

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *