Ο μεζές του τσίπουρου: Πιτάκια με καβουρμά και καραμανλίδικη σάλτσα
Τις προάλλες ο άντρας μου έφερε στο σπίτι ένα μπουκάλι από το αγαπημένο μας τσίπουρο, το «Μαγικό Παπαδημητρίου»!
Ο σκοπός ήταν να το απολαύσουμε στο μπαλκόνι με ένα μεζεδάκι… ωραία ιδέα ε?
Γιατί υπάρχει τίποτα καλύτερο βρε παιδιά, από ένα τσιπουράκι(στο μπαλκόνι? …στο μπαλκόνι ναι…) θα έρθει η ώρα που θα το απολαύσουμε και στην ταβερνούλα πλάι στο κύμα…
Τώρα, αν το τσίπουρο είναι Παπαδημητρίου, ακόμα καλύτερα… γλυκόπιοτο, αρωματικό, θαυμάσιο, και τόσο ταιριαστό με το γλυκό ελληνικό καλοκαιράκι!
Το μεζεδάκι απ΄την άλλη, θα ήταν απλό, απλούστατο… μα τόσο μοναδικά εθιστικό! Πιτάκια με καβουρμά του τόπου μας, μερικές γλυκιές πιπεριές και λίγο τυρί να λιώνει… μμμ… όνειρο!
Μια μικρή δόση τσίπουρο μέσα στη γέμιση as well, θα κάνει τη διαφορά πιστέψτε με!
Για τον καβουρμά, τι να πω! Μόνο τούτο :Αυτός είναι μεζές!
To παραδοσιακό κρεατοσκεύασμα της περιοχής μας, μπορούμε να το απολαύσουμε σκέτο σε κομματάκια(σε θερμοκρασία δωματίου) και φυσικά, κλασικά σαν σαγανάκι μαζί με αυγά! Ταιριάζει δε, μαγειρεμένος μέσα σε όσπρια, στις πατάτες γιαχνί αλλά και σε όποιο φαγητό με σάλτσα μπορεί να υποδεχτεί ένα καλό κομμάτι κρέας!
Η αρχική ιδέα τώρα για αυτά τα πιτάκια, ανήκει στο σεφ και δάσκαλο Χρήστο Τσέτσο, όπου μερικά χρόνια πριν, τα είχαμε φτιάξει σε ένα live cooking στο πλαίσιο της προώθησης των τοπικών προιόντων του Έβρου. (ευχαριστούμε σεφ!)
Εγώ εδώ πρόσθεσα το κατιτίς μου, λίγο τυρί, μερικά μυριστικά επιπλέον και μια σάλτσα για βούτες, ονειρική! Την καραμανλίδικη σάλτσα που τους πάει γάντι.
Φτιάξτε τα και εσείς, είναι εύκολα και τόσο σούπερ νόστιμα, μαζί με το τσιπουράκι σας ταιριάζουν τέλεια!
Απολαύστε τα στο μπαλκονάκι ή στην αυλή σας, και όλα μπορούν και θα πάνε καλά!
Στην υγειά μας!
Πιτάκια με καβουρμά
Μερίδες: 16τμχ Χρόνος προετοιμασίας: 40 λεπτά Χρόνος ψησίματος: 10 λεπτά
Υλικά για την γέμιση
- 400γρ. καβουρμά σε κομματάκια
- 1-2 πράσινες πιπεριές σε κύβους
- 1 κόκκινη πιπεριά σε κύβους
- 1 σφηνάκι τσίπουρο
- ¾ κούπα τριμμένη γραβιέρα ή μοτσαρέλα
- 1κ.σ. ελαιόλαδο
- 3-4 κρεμμυδάκια φρέσκα σε ροδέλες
- 1 σκελίδα σκόρδο
- Θυμάρι φρέσκο
- Μπουλ πιπέρ ή μπούκοβο(προαιρετικά)
- αλάτι
Για τα πιτάκια
- 8 φύλλα κρούστας
- Ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
- ½ κούπα νερό με 1κ.σ. αλεύρι
Για την καραμανλίδικη σάλτσα
- 1 μελιτζάνα(την ψίχα) ψητή στα κάρβουνα
- 1 κόκκινη πιπεριά ψητή στα κάρβουνα
- 2σκ. Σκόρδο
- 2κ.σ.ελαιόλαδο
- 1κ.σ.πελτέ ντομάτας
- 1 κρεμμύδι σε φέτες
- ¼ κ.γ. μπαχάρι
- Αλάτι και πιπέρι
- 3κ.σ. κατίκι Δομοκού (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε τη γέμιση. Σε τηγάνι και σε δυνατή φωτιά, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τις πιπεριές να πάρουν χρώμα και να μαλακώσουν ελαφρά. Προσθέτουμε τον καβουρμά και ανακατεύουμε καλά να ξεψαχνιστεί το κρέας. Σβήνουμε με το τσίπουρο, αφήνουμε να εξατμιστεί για λίγο και αμέσως χαληλώνουμε τη φωτιά. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης (εκτός από το τυρί) και ανακατεύουμε καλά για 1 λεπτό ακόμα.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και μεταφέρουμε σε μπολ να κρυώσει το μείγμα. Προσθέτουμε το τυρί και ανακατεύουμε. Αφήνουμε στην άκρη.
Φτιάχνουμε την αλευρόκολα. Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε το νερό με το αλεύρι.
Στρώνουμε τα φύλλα στον πάγκο μας και με ένα μαχαίρι κόβουμε σε 4 λωρίδες πάχους 7-8εκ. η καθεμία.
Βάζουμε 1 κοφτή κουταλιά σούπας στην άκρη κάθε λωρίδας, πιάνουμε 2 φύλλα μαζί(για κάθε πιτάκι) και τυλίγουμε σε τριγωνάκι. Αλείφουμε τις άκρες με λίγη αλευρόκολα να κλείσει καλά το φύλλο και τοποθετούμε το πικάκι σε ένα δισκάκι. Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα πιτάκια.
Σε τηγάνι προσθέτουμε το λάδι για το τηγάνισμα και αφήνουμε να κάψει. Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς δυνατή και τηγανίζουμε από 1-2 λεπτά την κάθε πλευρά, να πάρουν ωραίο ρόδινο χρώμα.
(Μπορούμε να τα ψήσουμε στο φούρνο, σε αυτή την περίπτωση θα αλείψουμε τα φύλλα με λίγο ελαιόλαδο).
Σερβίρουμε ζεστά μαζί με τη σάλτσα!
Για την καραμανλίδικη σάλτσα: Μπορούμε να ψήσουμε τη μελιτζάνα και την πιπεριά στο φούρνο ή πάνω στη φωτιά σε γκαζάκι.
Σε τηγάνι και σε δυνατή φωτιά, προσθέτουμε μαζί με το ελαιόλαδο το κρεμμύδι, το σκόρδο, και τα λαχανικά και σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά για μερικά λεπτά.
Προσθέτουμε τον πελτέ και το μπαχάρι, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε. Αποσύρουμε σε επεξεργαστή τροφίμων και αλέθουμε καλά σε μια παχύρευστη κρέμα. Προσθέτουμε έξτρα ελαιόλαδο,αν χρειάζεται. Διορθώνουμε τη γεύση κατά βούληση. Προαιρετικά αναμυγνείουμε με το κατίκι Δομοκού.