Tarte Tatin: The Queen of fall deserts!

293 0

Tarte Tatin: The Queen of fall deserts!

Μη μου πείτε πως δεν έχετε ακουστά τη διάσημη τάρτα Τατέν, αυτή τη φινετσάτη  γαλλική αναποδογυρισμένη τάρτα μήλου?

Εγώ που τρελαίνομαι για γλυκά με μήλα, για τάρτες ειδικότερα, για γαλλική κουζίνα γενικότερα, μα και για την Γαλλία χαρακτηριστικότερα… της έχω μια αδυναμία περισσότερο!

Και αν δεν έχετε ακούσει την ιστορία της, μάθετε πως από ένα λάθος ή από βιασύνη γεννήθηκε αυτή η ομορφιά, δημιουργία και σπεσιαλιτέ της Στέφανι Τατέν( μια εκ των δυο αδερφών- ιδιοκτητριών του ξενοδοχείου Tatin σε ένα χωριό της Κοιλάδας του Λίγηρα) εν έτη 1880…

Οι πελάτες ενθουσιάστηκαν με την αναποδογυρισμένη τάρτα με τα καραμελωμένα μήλα, και γρήγορα η φήμη της εξαπλώθηκε σε ολόκληρο το Παρίσι!

Η tarte Tatin δεν έχασε την αίγλη και τη φήμη της στο πέρασμα των χρόνων, τουναντίων θα έλεγα… και επειδή τα πιο ωραία γλυκά γίνονται με φρούτα που είναι στην εποχή τους, τα νόστιμα και μυρωδάτα μήλα του φθινοπώρου θα κάνουν την τάρτα μας θεσπέσια!

Ελάχιστα υλικά μα και ελάχιστος χρόνος required παιδιά γι αυτό εδώ το γλυκό μια και θα χρησιμοποιήσουμε ένα φύλλο σφολιάτας αντί να φτιάξουμε δική μας ζύμη( ως αυτό είθισται… δεν είναι δική μου ανακάλυψη η σφολιάτα αντί της ζύμης τάρτας)

Και ακόμη κάτι, η τάρτα τατέν τρώγεται ζεστή- καυτή μόλις βγει από το φούρνο να είναι ζεστά τα μήλα και τραγανή η σφολιάτα… με λίγη κρεμ φρες, ή σμετάνα ή γιαούρτι ή παγωτό βανίλια!

Αν ωστόσο σας μείνει κανένα κομμάτι, σας έχω και πάλι τη λύση… ταψάκι, λαδόκολα και φούρνο για αναθέρμανση ευγενική σε μέτρια φωτιά!

Φτιάξτε την και απολαύστε την αυτά τα κρύα και μελαγχολικά απογεύματα με ένα φλιτζάνι τσάι, δίπλα σε ένα αναμμένο τζάκι…

Tarte Tatin

  • Μερίδες: 6-8 μερίδες-κομμάτια
  • Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά
  • Χρόνος ψησίματος: 45 λεπτά

Υλικά

  • 1 φύλλο σφολιάτας καλής ποιότητας(κρύο απ΄το ψυγείο)
  • 6 μήλα
  • 150γρ. ζάχαρη
  • 100γρ. βούτυρο γάλακτος σε κομμάτια
  • Κανέλα
  • 1 πρέζα ανθό αλατιού
  • Χυμός λεμονιού

Εκτέλεση

 Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.

Ξεφλουδίζουμε τα μήλα, αφαιρούμε τα κουκούτσια και κόβουμε σε όγδοα ή τέταρτα, αν τα μήλα μας είναι μικρά. Περιχύνουμε με λίγο χυμό λεμονιού.

Προσθέτουμε την ζάχαρη σε ένα μαντεμένιο κατά προτίμηση τηγάνι 20εκ, και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά κάνουμε την καραμέλα, μαγειρεύουμε για 5-7 λεπτά να πάρει ωραίο καστανό χρώμα.

Στη συνέχεια κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο σε κομματάκια, ομογενοποιώντας τη σάλτσα μας.

Προσθέτουμε τα μήλα, δυναμώνουμε την ένταση και  μαγειρεύουμε για μερικά λεπτά και καλυφθούν καλά με τη σάλτσα. Αποσύρουμε, πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα προαιρετικά, τον ανθό αλατιού και στρώνουμε όμορφα τα μήλα περιμετρικά στο τηγάνι με προσοχή. (με τη ράχη προς τα κάτω)

 

Σε περίπτωση που το τηγάνι μας δεν μπαίνει στο φούρνο, μεταφέρουμε σε στρογγυλό ταψάκι 20εκ, και στρώνουμε κατά τον ίδιο τρόπο.

Αφαιρούμε την σφολιάτα από το ψυγείο και κόβουμε σε κυκλικό δίσκο με τη βοήθεια ενός πιάτου με διάμετρο λίγο μεγαλύτερη από το σκεύος μας. Τρυπάμε εδώ και εκεί με ένα πιρούνι και τοποθετούμε πάνω στα μήλα με προσοχή. Γυρίζουμε τις άκρες της σφολιάτας ελαφρά προς τα μέσα και ψήνουμε για 45 λεπτά περίπου να πάρει ωραίο ρόδινο χρώμα.

    

Αφαιρούμε από το φούρνο, αφήνουμε να σταθεί για μερικά λεπτά και αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα.

Απολαμβάνουμε αμέσως με παγωτό, κρεμ φρες(σμετάνα) ή και καϊμάκι αν σας βρίσκεται…

Καλή επιτυχία!

    

 

Related Post

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *