Καβουρμάς ραγού με ταλιατέλες
Περί καβουρμά σήμερα ο λόγος και η πράξη βεβαίως βεβαίως…
Και όταν μιλάμε για καβουρμά, φυσικά και εννοούμε καβουρμά ΤΙΑΚΑΣ φίλοι μου!
Με καταγωγή από το όμορφο Σουφλί, το παραδοσιακό κρεατοσκεύασμα, φτιάχνεται από τα καλύτερα ντόπια κρεάτα, τα οποία σιγομαγειρεύονται μαζί με ένα μείγμα μπαχαρικών και λίπους. Η διαφορά εδώ, βρίσκεται στη μοναδική μαστοριά αλλά και σε όλα τα μυστικά της οικογένειας ΤΙΑΚΑ, για την παρασκευή της διαλεχτής ελληνικής λιχουδιάς!
Εδώ στον Έβρο όλοι γνωρίζουμε πως ο καβουρμάς είναι σούπερ μεζές! Και ποτέ δεν έλειπε ο καβουρμάς από κανένα σπίτι παλιά, ούτε και απ΄το δικό μας… θυμάμαι σαν παιδί, τον μπαμπά μου να φέρνει κλασικά τον καβουρμά κάθε φορά που πήγαινε στο Σουφλί(μαζί και τα λουκάνικα εννοείται) … και τη μαμά μου να τον σερβίρει σε κομματάκια μαζί με ένα τσιπουράκι… Τι όμορφες νοσταλγικές, μικρές στιγμές…
Κλασικά επίσης, ο καβουρμάς είναι τέλειος μαζί με αυγά, σαν σαγανάκι. Ταιριάζει δε, μαγειρεμένος μέσα σε όσπρια, στις πατάτες γιαχνί αλλά και σε όποιο φαγητό με σάλτσα μπορεί να υποδεχτεί ένα καλό κομμάτι κρέας!
Σήμερα σκέφτηκα να τον χρησιμοποιήσω για να φτιάξω ένα ραγού(σάλτσα με κρέας και λαχανικά αλα ιταλικά) και να απογειώσω μια μακαρονάδα!
Και πραγματικά απογειώθηκε… μέσα σε 30 λεπτά για ένα πιάτο που με ενθουσίασε με την πρώτη μπουκιά… και ωωω ναι, Συνταγή Approved πανηγυρικά, από τους μαγειρικούς κριτές του σπιτιού ετούτου!!!
Εύκολη και απλή η συνταγή, με λίγα και ποιοτικά υλικά, όμως τόσο βαθιά νόστιμη, μαμαδίστικη, «χουχουλιάρικη» και θρεπτική!
Δοκιμάστε την και εσείς και είμαι σίγουρη πως θα ενθουσιαστείτε!
Καβουρμάς ΤΙΑΚΑ ραγού με ταλιατέλες
Μερίδες:2-3 Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά Χρόνος ψησίματος: 30 λεπτά
Υλικά για την γέμιση
- 350γρ. καβουρμάς ΤΙΑΚΑ
- 250γρ. ταλιατέλες
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 πράσο ψιλοκομμένο
- 1-2 κλωνάρια σέλερι ψιλοκομμένο
- 1 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
- 1 καρότο τριμμένο
- 1 κούπα κόκκινο κρασί
- 3 ντομάτες ώριμες τριμμένες
- 2κ.σ. ελαιόλαδο
- Θυμάρι φρέσκο
- Μπουλ πιπέρ ή μπούκοβο(προαιρετικά)
- 1κ.γ. ζάχαρη
- Αλάτι & πιπέρι
- Κατίκι Δομοκού ( για το σερβίρισμα)
Εκτέλεση
Σε ζεστό τηγάνι και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το πράσο, το καρότο να πάρουν χρώμα ελαφρώς και να μαλακώσουν για περίπου 10 λεπτά(δεν παραλείπουμε αυτό το βήμα, δίνουμε το χρόνο στα λαχανικά να σοταριστούν) . Προσθέτουμε το σκόρδο και μόλις μυρίσει, σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε να εξατμιστεί για λίγο, προσθέτουμε τις ντομάτες, τη ζάχαρη και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Προσθέτουμε τα μυρωδικά, αλάτι και πιπέρι και σιγοβράζουμε να δέσει η σάλτσα για περίπου 20 λεπτά.
Περνάμε τα κομμάτια του καβουρμά από επεξεργαστή τροφίμων. Σε ένα καυτό τηγάνι και σε δυνατή φωτιά σοτάρουμε τον καβουρμά να πάρει χρώμα ελαφρώς. Αφαιρούμε σε χαρτί κουζίνας. Προσθέτουμε τον καβουρμά μέσα στη σάλτσα και αφήνουμε να πάρει βράση.
Βράζουμε τα ζυμαρικά σε μπόλικο αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες βρασμού και σουρώνουμε απευθείας μέσα στη σάλτσα και ανακατεύουμε. Kρατάμε πάντα λίγο από το νερό στο οποίο έβρασαν τα ζυμαρικά, σε περίπτωση που θέλουμε να “αναζωογονήσουμε” λίγο τη σάλτσα.
Σερβίρουμε αμέσως, γαρνίροντας με το κατίκι Δομοκού.
Απολαμβάνουμε!