Ξεκινήσαμε λοιπόν!!!
Όχι, δεν είμαι χορτοφάγος αλλά εδώ μέσα θα βρίσκετε πολλές χορτοφαγικές και vegan συνταγές. Άλλωστε διανύουμε περίοδο νηστείας και η παρακάτω συνταγή είναι το τέλειο γεύμα και για εσάς που νηστεύετε.
Σε αυτή την πρώτη μου συνταγή και σε πολλές άλλες που θα ακολουθήσουν θα καταλάβετε την αγάπη μου για τις διεθνείς κουζίνες, και ειδικά τις Ασιατικές…αλλά και για κάθε λογής πρωτότυπους και “περίεργους” συνδυασμούς και “αλλιώτικους” τρόπους μαγειρέματος!
Τα “ταπεινά” ρεβίθια λοιπόν, μπαίνουν σε “μαγειρικές περιπέτειες” σε αυτή τη συνταγή.
Γιατί αν και εσείς, όπως και εγώ, δεν «τρελαίνεστε» για τα κλασσικά ρεβίθια σούπα, θα δοκιμάσετε την κινέζικη εκδοχή τους και θα με θυμηθείτε…Αυτά τα γεμάτα βιταμίνες όσπρια, μεταμορφώνονται σε ένα πλούσιο γεύμα με χρώματα και αρώματα εξωτικά…
Στις κουζίνες της Ανατολής άλλωστε, τα ρεβίθια ή οι φακές αντικαθιστούν επάξια το κρέας μέσα σε γευστικές ασιατικές σάλτσες, και μαζί με τα λαχανικά προσφέρουν ένα πλήρες και νοστιμότατο γεύμα. Τα λαχανικά μαγειρεύονται σε υψηλή θερμοκρασία, και στη συνέχεια σιγοβράζουν σε μια πικάντικη ,γλυκιά και εθιστική σάλτσα μέχρι να χυλώσουν. Το κινέζικο πιπέρι σετσουάν-ένα μπαχαρικό με ιδιαίτερη γεύση, καυτερή και λεμονάτη- αλλά και το καγιέν προσφέρουν εξωτικά αρώματα και αναδεικνύουν ακόμη περισσότερο τη γλυκόξινη γεύση…
Σερβίρετε πάνω σε ρύζι ή νούντλς!
Γλυκόξινα ρεβίθια με πιπεριές & μπρόκολο
- Μερίδες: 4 Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά
- Χρόνος ψησίματος: 35-40 λεπτά
Υλικά
για την γλυκόξινη σάλτσα
- ½ κούπα ζάχαρη
- 4 κουταλιές σούπας μηλόξυδο
- 4 κουταλιές σούπας ξύδι ρυζιού ή λευκό ξύδι
- 3 κουταλιές σούπας κέτσαπ
- 4 κουταλιές σούπας σάλτσα σόγιας
- 1σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
- 4 κουταλιές σούπας νερό
για τα ρεβίθια και τα λαχανικά
- 2 κουταλιές σούπας ηλιέλαιο
- 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 1 κόκκινη πιπεριά σε λωρίδες
- 1 πράσινη πιπεριά σε λωρίδες
- 3 κρεμμυδάκια φρέσκα σε ροδέλες
- 2 κούπες φουντίτσες μπρόκολο
- 1 κούπα ανάνα σε φετάκια, φρέσκο ή από κονσέρβα(προαιρετικά)
- 3 κούπες βρασμένα ρεβίθια
- Πιπέρι σετσουάν κοπανισμένο ή μαύρο φρεσκοτριμμένο(κατά βούληση)
- Πιπέρι καγιέν(κατά βούληση)
- αλάτι
- 2 κουταλιές σούπας κορν φλάουρ διαλυμένο σε ½ κούπα νερό
Εκτέλεση
Αρχικά αναμιγνύουμε όλα τα υλικά της σάλτσας σε ένα μπολ και αφήνουμε στην άκρη.
Σε τηγάνι προσθέτουμε το ηλιέλαιο σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία και σοτάρουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια για 2 λεπτά. Αμέσως μετά,προσθέτουμε το σκόρδο και ανακατεύουμε μέχρι να μυρίσει.
Στη συνέχεια, προσθέτουμε τις πιπεριές και μαγειρεύουμε για 2 λεπτά.Προσθέτουμε το μπρόκολο και σοτάρουμε για 1 λεπτό ακόμη.
Αμέσως μετά, προσθέτουμε τα ρεβίθια, τη σάλτσα, το αλάτι και τα πιπέρια. Κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στο μισό, σκεπάζουμε το τηγάνι με ένα καπάκι και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά. Δοκιμάζουμε τη σάλτσα και διορθώνουμε τη γεύση κατά βούληση.
Αναμιγνύουμε το κορν φλάουρ με το νερό και προσθέτουμε το μείγμα στο τηγάνι, ανακατεύοντας ελαφρά.Σιγοβράζουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να πήξει η σάλτσα.
Για το σερβίρισμα, γαρνίρουμε αν θέλουμε με ροδέλες φρέσκου κρεμμυδιού και σερβίρουμε με ρύζι jasmine ή νούντλς ρυζιού.
Ένα πανεύκολο και πεντανόστιμο πιάτο που είμαι σίγουρη ότι θα απολαύσετε! Φτιάξτε το!
Καλή επιτυχία και Καλή σας όρεξη!