Τούρτα γενεθλίων!
Μια τούρτα γενεθλίων… υπέροχη και γιορτινή, για την Πολυαγαπημένη! Την πολυαγαπημένη μου ανιψιά, την μικρή ομορφιά με το γλυκό, χαμογελαστό μουτράκι, το παιχνιδιάρικο και σκερτσόζικο βλέμμα!
Πώς μπορούσα λοιπόν να της αρνηθώ την τούρτα των γενεθλίων της, με σοκολάτα και βανίλια και φράουλες!!!
Μια τούρτα πληθωρική και απίθανη, απόλυτα ανοιξιάτικη, για την γιορτή, τα γενέθλια, και φυσικά το ιδανικό επιδόρπιο για το Πάσχα…
Μια τούρτα που τα έχει όλα! Μπόλικη σοκολάτα ,κρέμα μασκαρπόνε με άρωμα φυσικής βανίλιας, ζουμερές και δροσερές φράουλες…
Το σοκολατένιο κέικ… αυτό το ενδιαφέρον σοκολατένιο κέικ περιέχει δύο υλικά που το κάνουν να ξεχωρίζει απ’ όλα τα άλλα, και το μεταμορφώνουν σε μια ιδιαίτερη βάση για την τούρτα μας. Ποιά είναι αυτά; Η μαγιονέζα,(ναι καλά διαβάσατε) και η μαύρη μπύρα! Και ένα ακόμη υλικό, η σκόνη του καφέ εσπρέσο που δίνει ένταση και βάθος στην σοκολατένια γεύση…
Είναι ένα υγρό αφράτο κέικ αλλά όχι βαρύ, που ταιριάζει απόλυτα με τη γλυκιά και κρεμώδη επικάλυψη της κρέμας μασκαρπόνε αλλά και το πλούσιο σοκολατένιο fudge της γέμισης.
Τρεις συνταγές για αυτό το “γλυκό υπερπαραγωγή”, που σίγουρα είναι αρκετά χρονοβόρο χωρίς όμως να απαιτεί ιδιαίτερο ταλέντο και γνώσεις ζαχαροπλαστικής. Τολμήστε να το φτιάξετε και σίγουρα θα σας ανταμείψει η πλούσια σοκολατένια γεύση του κέικ , η ανάλαφρη κρέμα βανίλιας-μασκαρπόνε και το γλυκό, βουτυρένιο γλάσο σοκολάτας . Οι φράουλες θα δώσουν την τελική πινελιά φρεσκάδας και ζωντάνιας στην τούρτα μας!
Μια τούρτα για όλους, για μικρούς και μεγάλους! Ένας “άσσος στο μανίκι μας”, που θα μας βγάλει ασπροπρόσωπες και θα σκορπίσει χαμόγελα ευτυχίας στους αγαπημένους μας!
Τούρτα Γενεθλίων
προσαρμοσμένη από foodandhome
- Μερίδες: 10-12 Χρόνος προετοιμασίας: 3 ώρες
- Χρόνος ψησίματος: 1 ώρα
Υλικά
για το κέικ
- 190γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 100γρ. κακάο σκόνη καλής ποιότητας
- 1 κουταλάκι τσαγιού αλάτι
- 1 ½ κουταλάκι τσαγιού σόδα μαγειρική
- 1 κουταλάκι τσαγιού μπέικιν πάουντερ
- 330 mL μαύρη μπύρα
- ½ κουταλάκι τσαγιού υγρή βανίλια ή 1 βανιλίνη
- 1 κουταλιά σούπας σκόνη espresso
- 230γρ. βούτυρο
- 150γρ.ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
- 150γρ. μαλακή καστανή ζάχαρη
- 4 αυγά μεσαία
- 150γρ. μαγιονέζα
για τη σοκολατένια βουτυρόκρεμα της 1ης γέμισης(fudge)
προσαρμοσμένη από loveandoliveoil
- 200γρ.σοκολάτα κουβερτούρα σε κομματάκια
- 20 γρ. κακάο
- 30ml καυτό νερό
- 30ml κρέμα γάλακτος πλήρης (35%) σε θερμοκρασία δωματίου
- 150γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
- 60γρ. άχνη
- λίγο αλάτι
για την κρέμα μασκαρπόνε με άρωμα βανίλιας της 2ης γέμισης και της επικάλυψης
- 370γρ. μασκαρπόνε
- 100γρ. άχνη
- 330ml κρέμα γάλακτος, πλήρης (35%) κρύα
- 1 λοβό φυσικής βανίλιας (τα σποράκια)ή 1 κουταλάκι γλυκού υγρή βανίλια
- 1/2 κιλό φράουλες για το γαρνίρισμα
Εκτέλεση
Φτιάχνουμε το κέικ. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170˚C. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε 3 ταψάκια αλουμινίου ή τσέρκια 20εκ.
Σε μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, το κακάο, το μπέικιν, τη σόδα, και το αλάτι. Αφήνουμε στην άκρη. Σε άλλο μπολ αναμιγνύουμε τα υγρά υλικά, τη μπύρα, τη βανίλια και τη σκόνη εσπρέσσο. Αφήνουμε στην άκρη.
Σε τρίτο μεγάλο μπολ χτυπάμε με το μίξερ σε δυνατή ταχύτητα το βούτυρο με τη ζάχαρη για περίπου 5 λεπτά μέχρι να ασπρίσει και να αφρατέψει. Προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα χτυπώντας ταυτόχρονα. Προσθέτουμε και τη μαγιονέζα και χτυπάμε μέχρι το μείγμα να γίνει κρεμώδες και λείο. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα στερεά υλικά σε 2 δόσεις μαζί με τα υγρά ανακατεύοντας σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά.
Μοιράζουμε την ζύμη ισομερώς στα 3 ταψάκια και ψήνουμε στο μεσαίο ράφι για περίπου 30 λεπτά. Ελέγχουμε με μια οδοντογλυφίδα αν έχουνε ψηθεί. Βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε τα κέικ να κρυώσουν ελαφρά για 10 λεπτά και τα ξεφορμάρουμε σε σχάρα.
Ενώ τα κέικ κρυώνουν ετοιμάζουμε την βουτυρόκρεμα. Λιώνουμε τη σοκολάτα σε ένα μπεν μαρί(πυρίμαχο μπωλ το οποίο τοποθετούμε το πάνω σε μια κατσαρόλα με νερό που σιγοβράζει). Μόλις λιώσει βγάζουμε το μπολ από το μπεν μαρί και αφήνουμε να κρυώσει. Σ’ ένα μικρό μπολάκι , βάζουμε το κακάο μαζί με το ζεστό νερό ανακατεύοντας με ένα σύρμα.
Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτουμε το βούτυρο, την άχνη και το αλάτι, και χτυπάμε με το μίξερ μέχρι το μείγμα ν’ ασπρίσει και ν’ αφρατέψει, για 5 λεπτά. Προσθέτουμε τη λιωμένη σοκολάτα και χτυπάμε να ενσωματωθεί στο μείγμα. Τέλος, προσθέτουμε και το μείγμα του κακάο και την κρέμα γάλακτος και χτυπάμε μέχρι να έχουμε μέχρι να έχουμε μια λεία και λαχταριστή βουτυρόκρεμα.
Στήνουμε το γλυκό. Τοποθετούμε το κάτω κομμάτι του πρώτου κέικ πάνω στην πιατέλα μας και απλώνουμε από πάνω την βουτυρόκρεμα όσο είναι ακόμη μαλακιά, μια και όσο περνάει η ώρα σφίγγει και δεν μπορούμε να την διαχειριστούμε εύκολα. Τοποθετούμε προσεκτικά το δεύτερο κέικ πάνω στη γέμιση και πιέζουμε ελαφρά για να ενωθούνε. Αφήνουμε στην άκρη και ετοιμάζουμε την κρέμα μασκαρμπόνε. Σε μεγάλο μπολ τοποθετούμε όλα τα υλικά για την κρέμα και χτυπάμε με το μίξερ για μερικά λεπτά μέχρι να έχουμε μια αφράτη και βελούδινη κρέμα που να στέκεται. Προσοχή, δεν παραχτυπάμε γιατί μπορεί να κόψει το μείγμα.
Απλώνουμε το 1/3 της κρέμας πάνω στο δεύτερο κομμάτι κέικ και τοποθετούμε με προσοχή την τρίτη μας βάση. Πιέζουμε ελαφρά και στη συνέχεια απλώνουμε την υπόλοιπη κρέμα στην επιφάνεια και περιμετρικά της τούρτας.
Κρυώνουμε για τουλάχιστον 4-5 ώρες και γαρνίρουμε με ολόκληρες φράουλες και φυλλαράκια δυόσμου!