Η μελιτζάνα στα καλύτερά της!

2277 0

Η μελιτζάνα στα καλύτερά της!

Λευκές μελιτζάνες με σάλτσα ντομάτας ,μοτσαρέλα & πεκορίνο

Ο καιρός κρύωσε πια… Φθινόπωρο…  Τελικά μ’ αρέσει το φθινόπωρο! Πίσω στη μελαγχολική ρουτίνα, τίποτα άλλο δεν μου δίνει περισσότερη χαρά, πέρα απ’ τη  μαγειρική… μόνο  αυτό και τίποτε άλλο… προς το παρόν! Να μαγειρεύω, και να προσφέρω χαρά και ικανοποίηση με τα φαγητά μου. Αυτή είναι η ψυχοθεραπεία μου!

Η αλήθεια είναι πως  «έχω φάει μεγάλο κόλλημα»! Σκέφτομαι συνεχώς τι καινούριο να μαγειρέψω (άλλωστε δεν μ΄αρέσει να φτιάχνω τα ίδια και τα ίδια…)

Απ’ την άλλη, το να μοιράζομαι τις σκέψεις, τις ιδέες και  τις συνταγές  μου εδώ, με γεμίζει με απίστευτη ενέργεια, χαρά και δύναμη!

Οι ιδέες τώρα, ξεκινάνε απ’ τον γιο μου(μαθητής  Γ’ Λυκείου) που θέλω να του ετοιμάζω διάφορες λιχουδιές, σνακ και φαγητά λιμπιστικά, πρωτότυπα αλλά συνάμα υγιεινά και νόστιμα. Είμαι μια μαμά fulltime!

Οι λευκές μελιτζάνες Σαντορίνης! Στρουμπουλές, σφιχτές, γλυκιές σαν μέλι, νόστιμες , αγαπημένες… Δεν «τραβάνε» λάδι στο τηγάνισμα, δεν έχουν πολλά σπόρια, είναι απλά απίθανες! Όπου βρω, τις αγοράζω με κλειστά μάτια.

Μόλις τις είδα, σκέφτηκα αμέσως πως θα τις φτιάξω… Θα τις βάλω πάνω σε φρυγανισμένο ψωμί, μια μπρουσκέτα…

Δεν είναι τίποτα άλλο από μια μικρή παραλλαγή του κλασσικού μελιτζάνες τηγανητές με σάλτσα ντομάτας. Είναι τηγανητές μελιτζάνες σε στρώσεις, που ψήνονται στο φούρνο μαζί με σάλτσα ντομάτας και μπόλικο βασιλικό, μοτσαρέλα και πεκορίνο. Αν θέλετε, στο πιο ελληνικό,  βάλτε φέτα αντί της μοτσαρέλας (απλά προσέξτε στο αλάτι).

Είναι το απόλυτο ορεκτικό, αλλά κάνει και για κυρίως πιάτο… Γιατί όχι? Ονειρικό, θεικό, απίθανο, σε μεταφέρει σε μέρη μαγικά και ονειρεμένα!

 

Οι μελιτζάνες , μαλακές και γλυκιές, κολυμπάνε στην πληθωρική σάλτσα, και λιώνουν στο στόμα! Στρωμένες  πάνω σε μια φέτα τραγανό, ζεστό χωριάτικο ψωμί, είναι το κάτι άλλο…

Ο γιος μου το έφαγε για βραδινό μαζί με λίγο κατίκι Δομοκού, και ξετρελάθηκε… Όσο για μένα -λατρεύω μελιτζάνα- δεν πήγα πίσω… δεν μπορούσα να σταματήσω να τρώω στην κυριολεξία!!!

Μαζί με ένα πιλάφι δε, έχετε το απόλυτο χορτοφαγικό κυρίως γεύμα!

Αν δεν βρείτε λευκές μελιτζάνες, φτιάξτε το με τσακώνικες ή και φλάσκες.

Φτιάξτε το όμως… και θα με θυμηθείτε!

 

Λευκές μελιτζάνες με σάλτσα ντομάτας ,μοτσαρέλα & πεκορίνο

Μερίδες: 2-4  Χρόνος προετοιμασίας : 10 λεπτά

Χρόνος ψησίματος : 50 λεπτά

Υλικά για τη σαλάτα

  • 3 μεγάλες λευκές μελιτζάνες σε φέτες
  • 1 κιλό ώριμες ντομάτες τριμμένες χωρίς φλούδες και σπόρια
  • 4κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1 σκ.σκόρδο ψιλοκομμένη
  • 3κ.σ. φύλλα βασιλικού
  • 1κ.γ. ζάχαρη
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 2 μπάλες φρέσκια μοτσαρέλα σε φέτες
  • 1 κούπα πεκορίνο Αμφιλοχίας τριμμένο
  • Αλάτι και πιπέρι
  • Ηλιέλαιο ή ελαφρύ ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
  • Φρυγανισμένο χωριάτικο ψωμί σε φέτες

Εκτέλεση

Φτιάχνουμε τη σάλτσα ντομάτας. Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα και προσθέτουμε τις 3κ.σ. ελαιόλαδο μαζί με το κρεμμύδι. Σοτάρουμε για μερικά λεπτά, να μαλακώσει και προσθέτουμε το σκόρδο. Μόλις μυρίσει, ρίχνουμε τις τριμμένες ντομάτες, αλάτι και πιπέρι, τη ζάχαρη, τη δάφνη, και φέρνουμε σε βρασμό.

    

Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να τηγανίσουμε τις μελιτζάνες. Προς το τέλος προσθέτουμε και τα φύλλα βασιλικού στη σάλτσα.

Σε μεγάλο τηγάνι και σε καυτό λάδι τηγανίζουμε τις μελιτζάνες να ροδίσουν ελαφρά και από τις δυο πλευρές. Αποσύρουμε σε απορροφητικό χαρτί και αλατίζουμε ελαφρά.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.

Σε ένα μεσαίο πυρίμαχο σκεύος, προσθέτουμε 2-3 κ.σ. από τη σάλτσα ντομάτας στη βάση. Τοποθετούμε μία στρώση από τις μελιτζάνες, 3-4 κ.σ. από τη σάλτσα, 5-6 φέτες μοτσαρέλας, και λίγο από το τριμμένο πεκορίνο.

Προσθέτουμε έξτρα μερικά φύλλα βασιλικού, αν θέλουμε. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία, κάνοντας 3-4 στρώσεις μελιτζάνας-σάλτσας- τυριών. Περιχύνουμε με 1κ.σ. ελαιόλαδο και ψήνουμε στο φούρνο για 30 λεπτά περίπου, να πάρει ωραίο χρώμα το φαγητό μας, και να μελώσει.

Τοποθετούμε πάνω σε φρυγανισμένο, ζεστό ψωμί και απολαμβάνουμε αμέσως!

 

Καλή σας όρεξη!

 

 

 

 

 

 

Related Post

To σοκολατένιο κέικ!

Posted by - 2 Μαΐου, 2018 0
To σοκολατένιο κέικ! Προσαρμοσμένη από την συνταγή του Donal Skehan Η μυρωδιά ενός φρεσκοψημένου κέικ που πλημμυρίζει το σπίτι, είναι…

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *