Φαλάφελ τα Λιβανέζικα με πίτες και σάλτσα από ταχίνι
Με μια νηστίσιμη ή vegan-αν θέλετε-συνταγή σας έρχομαι και σήμερα! Ε ναι! H Μεγάλη Εβδομάδα ξεκινάει και η νηστεία επιβάλλεται!
Πάλι ρεβίθια…οk! Mα με άλλο τρόπο, λιβανέζικο! Μια εξαιρετική επιλογή για την περίοδο νηστείας και όχι μόνο, αυτά τα απίθανα πρασινωπά κεφτεδάκια, είναι μπουκιά και συχώριο. Επιπλέον, εκτιμούνται δεόντως από τους απανταχού χορτοφάγους και vegan του πλανήτη!
Όχι, δεν έχω βρεθεί ποτέ στο Λίβανο, στη Μ.Ανατολή γενικότερα. Λατρεύω όμως το φαγητό τους, τα μπαχάρια… το κύμινο…το κόλιανδρο…το σουμάκι…αλλά και τα βότανα που σε μαγεύουν με τα αρώματά τους !
Πάνε πολλά χρόνια που δοκίμασα για πρώτη φορά αυτούς τους τραγανούς ρεβιθοκεφτέδες σε ένα μαγαζί του δρόμου στο Camden του Λονδίνου -ούτε που τους είχα ματακούσει- μα από τότε τους λάτρεψα!
Πρόκειται στην πραγματικότητα για ένα φαγητό του δρόμου στις χώρες της Ανατολής που έχει γίνει εξαιρετικά δημοφιλές και στη Δύση. Η αλήθεια είναι πως το καλό φαλάφελ θέλει την τέχνη του, την μαστοριά του…το λιβανέζικο και το συριακό γίνεται από ρεβίθια(αυτό σας δίνω σήμερα εδώ, έπειτα από αρκετές δοκιμές) έχει χρυσαφένιο χρώμα και είναι τραγανό εξωτερικά αλλά αφράτο και καταπράσινο στο εσωτερικό του,με τη μεθυστική μυρωδιά των μπαχαρικών, με τη δροσιά και την ακαταμάχητη γεύση της σάλτσας από το πλούσιο ελληνικό ταχίνι, τα φρέσκα ψιλοκομμένα λαχανικά και τα τουρσιά που το συνοδεύουν…Όλα αυτά θα κάνουμε σήμερα, και θα παρεγεμίσουμε μια ζεστή αραβική πίτα.
Το σπίτι μου στην Αλεξανδρούπολη, το σπίτι σας…έγινε μονομιάς ένα μαγερειό στο Λίβανο…κάπου μαγικά..με την πρώτη μπουκιά…
ΥΓ. Στο επόμενο The cooking class by Eftychia με αυτά τα υπέροχα φαλάφελ και άλλες ακόμα συνταγές της Λιβανέζικης κουζίνας…μείνετε συντονισμένοι!
- Μερίδες: 30τμχ Χρόνος προετοιμασίας: 1 ώρα
- Χρόνος ψησίματος: 3ο λεπτά
Υλικά για τα φαλάφελ
- 250 γρ. ρεβύθια
- 1 κρεμμύδι
- 1 ματσάκι μαϊντανό
- 1 ματσάκι κόλιανδρο
- 4 φρέσκα κρεμμυδάκια
- 1 πράσο
- 1 πράσινη πιπεριά
- 3 σκελίδες σκόρδο
- 2 κ.γ. κύμινο
- 2 κ.γ.κόλιανδρο τριμμένο
- 1 κ.γ. τζίντζερ σε σκόνη
- 1/4 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- Αλάτι& πιπέρι
- 2 κ.σ. αλεύρι
Υλικά για την σάλτσα με ταχίνι
- 200γρ. ταχίνι
- 200 ml χλιαρό νερό
- 2 κ.σ. χυμό λεμονιού
- 3κ.σ. μαιντανό ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο
- αλάτι & πιπέρι
Επιπλέον για το σερβίρισμα θα χρειαστούμε αραβικές πίτες ή τορτίγιες, πίκλες, ρέβα τουρσί, φέτες ντομάτας, αγγούρι σε κύβους, άισπεργκ, φύλλα μέντας ή δυόσμου, φέτες κρεμμυδιού και σουμάκ για το πασπάλισμα.
Εκτέλεση
Μουλιάζουμε τα ρεβύθια όλο το βράδυ(ή ιδανικά για 24ώρες) στο νερό. Τα στραγγίζουμε καλά και τα βάζουμε σε έναν επεξεργαστή τροφίμων ή μπλέντερ(προσοχή δεν τα βράζουμε) μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά για τα φαλάφελ. Ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο παγωμένο νερό. Χτυπάμε μέχρι να είναι μέτρια κομμένα τα υλικά μας και στη συνέχεια μεταφέρουμε το μείγμα των φαλάφελ σε ένα μπολ και προσθέτουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε με τα χέρια μας και αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο να ξεκουραστεί και να σφίξει για 1-2 ώρες. Στη συνέχεια πλάθουμε μικρά στρογγυλά φαλάφελ(ίσως χρειαστεί να βρέχετε τα χέρια σας με λίγο νερό κατα το πλάσιμο) τα οποία αφήνουμε και πάλι στο ψυγείο μέχρι να φτιάξουμε τη σάλτσα από ταχίνι.
Χτυπάμε όλα τα υλικά για τη σάλτσα(εκτός από το μαιντανό) στο μούλτι και αδειάζουμε σε μπολ. Διορθώνουμε τη γεύση σε αλάτι και λεμόνι. Προσθέτουμε το μαιντανό ψιλοκομμένο και πασπαλίζουμε τη σάλτσα με λίγο σουμάκ-το ιδιαίτερο και βασικό αυτό μπαχαρικό των χωρών της Μέσης Ανατολής με το πλούσιο άρωμα και τη λεμονάτη γεύση, που αγαπώ πολύ!
Τηγανίζουμε τα φαλάφελ σε μέτρια φωτιά, σε τηγάνι με 3-4 δάχτυλα ηλιέλαιο. Τηγανίζουμε για περίπου 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσαφένιο χρώμα. Αποσύρουμε σε απορροφητικό χαρτί.
Για το σερβίρισμα, τοποθετούμε όλα τα λαχανικά και τα τουρσιά μας σε ένα ξύλο κοπής ή σε ένα δίσκο. Βάζουμε 3-4 φαλάφελ πάνω σε μία ζεστή πιτούλα, προσθέτουμε τα λαχανικά και τα τουρσιά και γαρνίρουμε με τη σάλτσα ταχινιού. Πασπαλίζουμε λίγο σουμάκ για γεύση και άρωμα, τυλίγουμε και απολαμβάνουμε!