Το τέλειο ρεβανί της κυρίας Γεωργίας!

4137 4

Το τέλειο ρεβανί της κυρίας Γεωργίας!

Τα γλυκά ταψιού δεν ήταν ποτέ το φόρτε μου! Δεν μου πολυαρέσουν εξου και δεν τα φτιάχνω… και όπως λέει και ο σύζυξ, φτιάχνεις μόνο ότι αρέσει σε εσένα! (μομφή??… μμμ… ένα δίκιο το έχει!)

Το ρεβανί τώρα, ίσως να αποτελεί  μια μικρή εξαίρεση. Πάντα μου άρεσε πολύ περισσότερο από ένα μπακλαβά ή ένα κανταΐφι ας πούμε…

Η μαμά μου δε, το αγαπούσε πολύ  και το έφτιαχνε συχνά πυκνά, κυρίως το ρεβανί με ινδοκάρυδο βέβαια(τότε δεν υπήρχε αυτή η πληθώρα των γλυκών εδεσμάτων, μην ξεχνιόμαστε), οπότε και εγώ-αθεράπευτα γλυκατζού- θυμάμαι έπεφτα με τα μούτρα στο ταψί με το ρεβανί!

Αχ, ακόμα θυμάμαι αυτή τη γλύκα! Το αφράτο κέικ και αυτό το μοσχοβολιστό σιρόπι να πλημμυρίζει το στόμα!  Και πάντα η ίδια κίνηση, να φέρνω τούμπα το κομμάτι για να φάω το κάτω μέρος, το σιροπιασμένο…

 

Αυτό μου έσπαγε τα νεύρα είναι η αλήθεια… το πάνω μέρος στεγνό σαν κέικ, το κάτω μέρος να κολυμπάει στο σιρόπι…όσα ρεβανί και αν είχα δοκιμάσει, πότε δεν έβρισκα το τέλειο… για μένα! Άλλα βαριά και λιγωτικά, αλλά στεγνά ή πολύ σιροπιασμένα μόνο στο κάτω μέρος, πάντα κάτι μου χαλούσε την ισορροπία. Έτσι με τα χρόνια σταμάτησα να το φτιάχνω και να ψάχνω νέες συνταγές.

Μέχρι που πριν 2-3 χρόνια, δοκίμασα το ρεβανί της κ.Γεωργίας!

Η κυρία Γεωργία, πληθωρική και πάντα σικάτη, μια κυρία! Μια δοτική και περιποιητική οικοδέσποινα-μαμά-γιαγιά, μια καλή μαγείρισσα! Μας πρόσφερε θυμάμαι το ρεβανί της, ένα καλοκαιρινό βραδάκι στον κήπο της, μαζί με μια μπάλα παγωτό καϊμάκι!

Και ω ναι, ήταν όλα όσα ήθελα από ένα ρεβανί! Ήταν το ρεβανί των ονείρων μου… Το κλασσικό ελληνικό ρεβανί με σιμιγδάλι. Αρκούντως αφράτο, με όγκο και σώμα, αρωματικό όσο πρέπει, γλυκό όσο πρέπει, και επιτέλους σιροπιασμένο όσο πρέπει, για τα δικά μου γούστα. Όσο  πρέπει για να μη σε λιγώνει, όσο πρέπει για να παραμένει ζουμερό!

Από τότε, αρκετές φορές μας έχει κεράσει το ρεβανί αυτό, όμως μόνο πριν λίγες μέρες αποφάσισα επιτέλους να ζητήσω τη συνταγή για να το φτιάξω και να το παρουσιάσω εδώ.

Οι καλές συνταγές πρέπει να μένουν και να μοιράζονται ε?

Ακόμα και αν ποτέ δεν χρησιμοποιώ ως μονάδα μέτρησης φλιτζάνια ή ποτήρια για την παρασκευή των γλυκών μου, εδώ θα κάνω μια εξαίρεση και θα αφήσω τα υλικά σε ποτήρια… έτσι για να μην αλλάξω την παράδοση! Μετρήστε τα υλικά με ποτήρι λοιπόν!(προσοχή χρησιμοποιήστε το ίδιο ποτήρι για όλα τα υλικά )

Και επειδή θα σκάσω αν δεν πειράξω έστω και λίγο την συνταγή, πρόσθεσα ελάχιστη κοπανισμένη μαστίχα και μείωσα λίγο τη ζάχαρη στο σιρόπι!

Φτιάξτε λοιπόν αυτό το τέλειο ρεβανί της κ.Γεωργίας, και συνοδεύστε το απαραίτητα  με μια μπάλα παγωτό βανίλια ή καϊμάκι! Δεν είναι απίθανος καλοκαιρινός συνδυασμός?

 

Ρεβανί

  • Μερίδες: 12-14 κομμάτια Χρόνος προετοιμασίας: 25 λεπτά
  • Χρόνος ψησίματος: 30 λεπτά

Υλικά για το κέικ

  • 6 μεγάλα αυγά βιολογικά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 ποτήρι ζάχαρη
  • 4κ.σ. γάλα
  • 1 ποτήρι σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 ποτήρι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κάψουλες βανιλίνη
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 μικρό κομματάκι μαστίχα Χίου κοπανισμένη(προαιρετικά)
  • 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ

Υλικά για το σιρόπι

  • 2 ποτήρια ζάχαρη
  • 2 ½ ποτήρια νερό
  • 4κ.σ. βούτυρο γάλακτος
  • 2κ.σ.χυμό λεμονιού
  • Φλούδες ενός λεμονιού

 Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς.

Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα παραλληλόγραμμο ταψί 30εκ.

Σε μίξερ βάσης με το σύρμα και σε δυνατή ταχύτητα, ή με ένα μίξερ χειρός  χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη, το αλάτι, τη βανίλια, τη μαστίχα(την οποία έχουμε κοπανίσει με λίγη ζάχαρη) μέχρι το μείγμα να ασπρίσει και αν γίνει μια πλούσια κρέμα, για 10 λεπτά περίπου . Στη συνέχεια, προσθέτουμε τα γάλα κουταλιά κουταλιά συνεχίζοντας το χτύπημα.

Σε μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το σιμιγδάλι και το μπέικιν.

Σταματάμε το χτύπημα με το μίξερ και ενσωματώνουμε τα στερεά υλικά με μια μαρίζ. (Εάν το μίξερ μας έχει τον αναδευτήρα flexi, τον χρησιμοποιούμε για να ενώσουμε το αλεύρι με το σιμιγδάλι στο μείγμα, γλιτώνοντας τον κόπο του ανακατέματος με το χέρι). Σε κάθε περίπτωση δεν παραχτυπάμε το μείγμα, από τη στιγμή που προσθέσουμε τα στερεά υλικά.

   

Στρώνουμε ομοιόμορφα στο ταψί και  ψήνουμε στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 30 λεπτά.

Για το σιρόπι προσθέτουμε σε κατσαρόλα όλα τα υλικά, φέρνουμε σε βρασμό και σιγοβράζουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και διατηρούμε ζεστό.

Αφαιρούμε το ταψί από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει για λίγα λεπτά. Με τη μύτη ενός μαχαιριού κάνουμε χαρακιές στο γλυκό για να σιροπιαστεί καλύτερα.

Σιροπιάζουμε το χλιαρό κέικ με το ζεστό σιρόπι, ρίχνοντας με μια κουτάλα σιγά σιγά όλο το σιρόπι. Αφήνουμε να σταθεί για μισή ώρα περίπου και στη συνέχεια τοποθετούμε στο ψυγείο να κρυώσει.

Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε μετά από 4-5 ώρες να έχει «τραβήξει» καλά. Το παγωτό από πάνω είναι απαραίτητο, μην το ξεχνάτε!

 

Καλή σας επιτυχία!

 

 

 

 

 

 

Related Post

H σαλάτα μπρόκολο αλλιώς!

Posted by - 14 Μαρτίου, 2019 0
H σαλάτα μπρόκολο αλλιώς! Καλή Σαρακοστή φίλοι μου,  με υγεία! Πως περνάνε έτσι οι μέρες βρε παιδιά? Μπήκαμε πια στη…

There are 4 comments

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *