Μια ανοιξιάτικη σαλάτα!
Τώρα θα μου πείτε ποιος νοιάζεται για σαλάτα όταν στο τραπέζι υπάρχει κατσικάκι, αρνί, κοκορέτσι, κοντοσούβλι και κάθε λογής κρεατικό, την Κυριακή του Πάσχα!
Δεν θα διαφωνήσω, αν σκεφτεί κανείς πόσες σαλάτες «μένουν στα αζήτητα» στο Πασχαλινό τραπέζι…
Όχι όμως αυτή η σαλάτα!! Και είμαι απόλυτη…Κανείς δεν λέει όχι σε μια τέτοια πανδαισία γεύσεων και υφών! Ένα αποτέλεσμα πασχαλιάτικης- ανοιξιάτικης έμπνευσης αλλά και γιορτινής διάθεσης, που υπόσχεται να προετοιμάσει τους καλεσμένους μας για όλα τα νόστιμα που θα ακολουθήσουν αλλά και να εξισορροπήσει όλα τα λιπαρά κρέατα.
Εκτός λοιπόν από την κλασική μαρουλοσαλάτα που όλοι έχουμε στο τραπέζι μας το Πάσχα, φτιάξτε και αυτή την ανοιξιάτικη σαλάτα και δεν θα το μετανιώσετε!
Δροσερή, πρωτότυπη, τραγανή και πολύχρωμη συνδυάζει ιδανικά, βραστά αλλά και φρέσκα φυλλώδη λαχανικά που μαζί με το απίθανο πέστο ρόκας ,την μετατρέπουν στην απόλυτη ανοιξιάτικη σαλάτα για το γιορτινό τραπέζι και όχι μόνο!
Ανοιξιάτικη σαλάτα
- Μερίδες: 4-6 Χρόνος προετοιμασίας: 40 λεπτά
- Χρόνος ψησίματος:15 λεπτά
Υλικά
για τη σαλάτα
- ½ άισμπεργκ κομμένο στα τέσσερα ή 2-3 καρδιές μαρουλιού
- ½ αβοκάντο σε φέτες
- 1 κούπα φύλλα baby σπανάκι
- ½ αγγούρι σε φέτες
- 1-2 παντζάρια βρασμένα σε μέτρια κομμάτια
- 2 καρότα
- 2 μικρά κολοκυθάκια
- 4-5 ολόκληρα ραπανάκια
- 1 κούπα φουντίτσες μπρόκολο
- 2κ.σ. άσπρα καβουρντισμένα αμύγδαλα
για το πέστο ρόκας
- 60γρ.(2 κούπες) φύλλα ρόκας-χωρίς τα κοτσάνια
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 2/3 κούπα έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 60γρ.τριμμένη παρμεζάνα ή γκράνα παντάνο
- 60γρ.αμύγδαλα λευκά καβουρντισμένα
- χυμός 1 λεμονιού
- αλάτι
για το λαδολέμονο
- ½ κούπα έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- Χυμός από 2 λεμόνια
- Ξύσμα από 1 ακέρωτο λεμόνι
- αλάτι
- 2κ.σ. φύλλα βασιλικού ή μαιντανού
Εκτέλεση
Κάνουμε το λαδολέμονο χτυπώντας όλα τα υλικά σε μπλέντερ. Αφήνουμε στην άκρη.
Ετοιμάζουμε το πέστο ρόκας. Πλένουμε καλά τα φύλλα της ρόκας και κόβουμε τα κοτσάνια. Στο μπλέντερ χτυπάμε τα αμύγδαλα και το σκόρδο και στη συνέχεια ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά και χτυπάμε για μερικά δευτερόλεπτα ακόμα. Δοκιμάζουμε το πέστο και διορθώνουμε τη γεύση κατά βούληση. Μεταφέρουμε σε μπολάκι.
Για τη σαλάτα: Πλένουμε καλά όλα τα λαχανικά μας. Ζεματίζουμε (μπλανσάρουμε σε μαγειρικούς όρους) τα κολοκυθάκια, τα καρότα και το μπρόκολο, σε αλατισμένο νερό που βράζει αφήνουμε για 4-5 λεπτά. Κόβουμε στη μέση κατά μήκος τα κολοκυθάκια και τα καρότα.
Κόβουμε το αβοκάντο και το το αγγούρι σε φέτες. Στήνουμε όλα τα λαχανικά σε μια μεγάλη πιατέλα και ραντίζουμε με το λαδολέμονο. Γαρνίρουμε εδώ και εκεί με το πέστο ρόκας. Φυσικά σερβίρουμε με έξτρα πέστο δίπλα στην πιατέλα!
Εύχομαι να την φτιάξετε και να την απολαύσετε με τα αγαπημένα σας πρόσωπα!
Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα!