Aρνάκι ψητό με πατάτες και μπαχαρικά!
Θυμάμαι από παιδί, η μαμά μου μαγείρευε αρνί ή κατσίκι τουλάχιστον 2-3 φορές μετά την Κυριακή του Πάσχα…το έφτιαχνε ψητό στο φούρνο με πατάτες και φυσικά φρικασέ! Και οποία ιεροσυλία…δεν θέλαμε ούτε να το μυρίσουμε εγώ και αδερφή μου…μα μεγαλώσαμε και βάλαμε μυαλό και γνώση!
Τη συνήθεια της μαμάς την κρατώ και εγώ κάθε χρόνο, και ευτυχώς τα παιδιά μου δεν μου μοιάζουν καθόλου, μια και τιμούν δεόντος και το αρνάκι και το κατσικάκι από μικρά…
Τι κι αν φάγαμε λοιπόν μπόλικο σουβλιστό την Κυριακή του Πάσχα…μια φορά δεν είναι ποτέ αρκετή, ειδικά όταν πρόκειται για ένα καλομαγειρεμένο αρνάκι με πατάτες!
Φτιάξτε αυτή τη διαφορετική συνταγή, για ένα ζουμερό και νόστιμο αρνάκι με κρούστα μπαχαρικών! Το αρνί μαρινάρεται όλο το βράδυ με ένα μίγμα μπαχαρικών και ψήνεται στο φούρνο για τέσσερις ώρες. Το αποτέλεσμα θα είναι «λουκούμι»!!
Ένα αρνάκι τόσο νόστιμο, τρυφερό και συνάμα τόσο αρωματικό και πικάντικο από τα μπαχαρικά που του πάνε γάντι… Για τις πατάτες δεν μπορώ να πω πολλά…τραγανές απ’ έξω αλλά μαλακές στο εσωτερικό τους ψήνονται μέσα στους χυμούς του κρέατος με τα μπαχαρικά και λιώνουν στο στόμα! Δοκιμάστε τες και θα με θυμηθείτε! Συνοδέψτε αυτό το φαγητό με ένα δυνατό τζατζίκι και μια αγγουροντομάτα με μπόλικο κρεμμύδι…Καλή σας όρεξη!
Αρνάκι ψητό με πατάτες και μπαχαρικά
- Μερίδες: 4-6 Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά
- Χρόνος αναμονής:12 ώρες Χρόνος ψησίματος:4 ώρες
Υλικά
για τη μαρινάδα με τα μπαχαρικά
- 1κ.σ.κύμινο σε σπόρους
- 1κ.σ. κόλιανδρο σε σπόρους
- 1κ.σ. κουρκουμά
- 1κ.σ. πάπρικα καπνιστή
- 1κ.σ. πάπρικα γλυκιά
- 1κ.σ. τζίντζερ τριμμένο
- 1κ.γ.κάρδαμο σε σπόρους
- ½ κ.γ. κανέλα
- 2κ.γ. πουλ πιπέρ(τούρκικο πιπέρι) ή μπούκοβο
- 2-3σκ.σκόρδο
- 3κ.σ ελαιόλαδο
- 2κ.σ.μέλι
- 1κ.σ.αλάτι
- Ξύσμα από ένα ακέρωτο λεμόνι
- Μερικά φύλλα μαιντανού
- Πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο
για το αρνί και τις πατάτες
- 2 kg αρνί- ένα ενιαίο κομμάτι χεράκι-σπάλα ή 1 μπούτι
- 6-7 πατάτες κομμένες κυδωνάτες
- 1 κούπα κρασί λευκό
- 2/3 κούπας ελαιόλαδο
- Χυμός από 2 λεμόνια
- 1κ.γ.πάπρικα γλυκιά
- Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε το μείγμα μπαχαρικών. Σε γουδί ή σε μπλέντερ χτυπάμε τους σπόρους κύμινου, του κόλιανδρου και του κάρδαμου και στη συνέχεια προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά της μαρινάδας και χτυπάμε μέχρι να έχουμε μια πάστα.
Από το προηγούμενο βράδυ ετοιμάζουμε το αρνί. Σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας (δεν το πλένουμε ποτέ!) και το αλείφουμε απ΄όλες τις πλευρές να πάει παντού η μαρινάδα. Τοποθετούμε σε ένα ταψάκι, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 12 ώρες τουλάχιστον.
Την επόμενη μέρα, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160-170 βαθμούς και βάζουμε το αρνί και ένα μεγάλο ταψί. Προσθέτουμε το κρασί και καλύπτουμε πρώτα με λαδόκολα και από πάνω με αλουμινόχαρτο κλείνοντας πολύ καλά. Τοποθετούμε στο χαμηλό ράφι του φούρνου και ψήνουμε για 2 ώρες.
Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο, ανοίγουμε προσεκτικά και προσθέτουμε τις πατάτες, με το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού, την πάπρικα, αλάτι, πιπέρι και λίγο νεράκι αν χρειάζεται. Ξανακλείνουμε με την λαδόκολλα και το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 1 ώρα και 15 λεπτά ακόμα. Στη συνέχεια αφαιρούμε λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο, μεταφέρουμε το ταψί στη μεσαία σχάρα του φούρνου και ψήνουμε στους 190-200 βαθμούς για 50 λεπτά ακόμα μέχρι να πάρει έντονο χρώμα το αρνί οι πατάτες να ροδίσουν και να μείνει στο ταψί με τη σαλτσούλα του.
Βγάζουμε από το φούρνο, σκεπάζουμε ελαφρά με αλουμινόχαρτο και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 15 λεπτά. Σερβίρουμε αμέσως και απολαμβάνουμε!