Μια σαλάτα όλο υγεία και νοστιμιά!

1664 0

Μια σαλάτα όλο υγεία και νοστιμιά!

Σαλάτα με πλιγούρι, ελιές, λαχανικά και σάλτσα με ταχίνι(vegan)

Τις περισσότερες φορές όλα ξεκινάνε από ένα υλικό και την διάθεση της στιγμής…η έμπνευσή μου  για να φτιάξω από το πιο εύκολο και γρήγορο πιάτο, ως το πιο δύσκολο και απαιτητικό φαγητό…

Αυτή τη φορά, όχι ένα αλλά δύο ξεχωριστά υλικά αποτέλεσαν την πηγή έμπνευσης αυτής της σούπερ σαλάτας! Δύο εξαιρετικά υλικά παραγωγής του τόπου μας, της Αλεξανδρούπολης, το πλιγούρι Avantas από δίκοκκο σιτάρι-με τη μεγάλη διατροφική αξία και οι ντόπιες ελιές Serion, που με ξετρέλαναν μόλις τις δοκίμασα!

 

Η γήινη, έντονη γεύση τους με την ελαφριά πικράδα και τη σφιχτή σάρκα θα ταίριαζαν τέλεια με αυτό το πλιγούρι με την al dente υφή και την καρποειδή γεύση, σε μια σαλάτα-πλήρες γεύμα!

Είμαι σίγουρη πως θα λατρέψετε, όπως και εγώ άλλωστε, αυτή τη χορταστική, σύνθετη σαλάτα με ψημένα και ωμά λαχανικά.

 

Μια σαλάτα όλο υγεία, ένα πλήρες γεύμα, δεκατιανό ή βραδινό που θα σας γεμίσει ενέργεια! Με μπόλικα φρέσκα ωμά και σοταρισμένα λαχανικά, πλιγούρι, ελιές μαύρες και πράσινες και μια πεντανόστιμη σάλτσα από ταχίνι!

Ας προσέξουμε λίγο την διατροφή μας λοιπόν… το καλοκαίρι έφτασε! Πάντα όμως νόστιμα και γευστικά μαγειρεύοντας με τα υπέροχα προιόντα του τόπου μας!

Σαλάτα με πλιγούρι, ελιές, λαχανικά και σάλτσα με ταχίνι

 Μερίδες: 4-6  Χρόνος προετοιμασίας : 30 λεπτά  Χρόνος ψησίματος : 20 λεπτά

Υλικά για τη σαλάτα

  • 2 κούπες πλιγούρι από δίκοκκο σιτάρι
  • 7-8 πράσινες ελιές σε φετάκια
  • 7-8 μαύρες ελιές σε φετάκια
  • 1-2 πράσινες πιπεριές σε μέτρια καρέ
  • 1 κόκκινη πιπεριά σε μέτρια καρέ
  • 1 κολοκυθάκι σε μέτρια καρέ
  • 1 μικρή μελιτζάνα σε μέτρια καρέ
  • 1 καρότο σε μέτρια καρέ
  • 5-6 πράσινα σπαράγγια
  • 3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
  • 1 αβοκάντο σε φέτες
  • 10 ντοματίνια κομμένα στη μέση
  • Μερικά φύλλα βασιλικό ή δυόσμο
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι

Υλικά για τη σάλτσα ταχινιού

  • 4 κ.σ. ταχίνι
  • 4-5 κ.σ. νερό
  • Χυμός από 1-2 λεμόνια
  • 2κ.σ.μηλόξυδο
  • 1κ.σ. μέλι
  • 1 σκ.σκόρδο
  • ½ κ.γ. κουρκουμά
  • Μπούκοβο(προαιρετικά)
  • Αλάτι & πιπέρι

Εκτέλεση

Σε κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, βράζουμε τις 2 κούπες πλιγούρι με 3 ½ κούπες αλατισμένο νερό. Μόλις απορροφήσει όλο το νερό, αδειάζουμε σε μια μπασίνα ή μεγάλη γαβάθα, αφρατεύουμε  ελαφρά με ένα πιρούνι και αφήνουμε να κρυώσει.

Σε καυτό τηγάνι σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά με λίγο ελαιόλαδο, ξεχωριστά κάθε λαχανικό, τις πιπεριές, τις μελιτζάνες, το κολοκυθάκι και το καρότο, προσθέτοντας λίγο αλάτι, για 2-3 λεπτά το κάθε υλικό μέχρι να πάρουν χρώμα και να μαλακώσουν ελαφρώς αλλά να παραμείνουν τραγανά. Αποσύρουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε τις ελιές, τα ντοματίνια, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το βασιλικό ή το δυόσμο.

   

Καθαρίζουμε τα σπαράγγια, σπάζουμε και αφαιρούμε το κάτω μέρος. Καθαρίζουμε με πίλερ τον κορμό τους, και τοποθετούμε σε νερό που βράζει για 3-4 λεπτά.

Αποσύρουμε σε κρύο νερό, για να διατηρήσουν το χρώμα τους, και κόβουμε σε κομμάτια. Κρατάμε τις κορυφές(τις οποίες κόβουμε εγκάρσια στη μέση) για το γαρνίρισμα.

Τοποθετούμε τα σπαράγγια μέσα στο μπολ με τα λαχανικά, προσθέτουμε λίγο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, το πλιγούρι και ανακατεύουμε. Τοποθετούμε στο ψυγείο όση ώρα φτιάχνουμε το ντρέσινγκ ταχινιού.

Τοποθετούμε όλα τα υλικά για τη σάλτσα σε επεξεργαστή τροφίμων και χτυπάμε μέχρι να έχουμε μια λεία βελούδινη σως. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση κατά βούληση.

Ρίχνουμε τη σάλτσα στη σαλάτα μας και ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι. Γαρνίρουμε με τις κορυφές των σπαραγγιών, τις φέτες αβοκάντο, μερικά φυλλαράκια βασιλικού ή δυόσμου και λίγες σταγόνες ελαιόλαδο!

Φτιάξτε την και απολαύστε την χωρίς ενοχές!

 

 

Related Post

Happy Valentine’s brunch!

Posted by - 12 Φεβρουαρίου, 2020 0
Happy Valentine’s brunch! Eντάξει, σίγουρα δεν είμαι ο άνθρωπος που θέλει να γιορτάσει τον Άγιο Βαλεντίνο! Απ’ την άλλη πάλι,…

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *