Παραδοσιακό Ιρλανδικό ψωμί και ένα τέλειο Ιrish Βreakfast!

3277 0

Παραδοσιακό Ιρλανδικό ψωμί και ένα τέλειο Ιrish Βreakfast!

Για το ιρλανδικό ψωμί δεν είχα ματακούσει είναι η αλήθεια, μέχρι το πρόσφατο ταξίδι μου στην Ιρλανδία.  Εκεί  το δοκίμασα για πρώτη φορά και μου άρεσε πάρα πολύ!

Είναι το περίφημο παραδοσιακό wheaten bread(σταρένιο ψωμί) όπως το λένε, ένα ψωμί σόδας στην πραγματικότητα, που το φτιάχνουν και το προβάλλουν παντού για να συνοδέψει εξαιρετικά το πρωινό τους, αλλά και τις σούπες ή τα stews.

Είναι τέλειο με βούτυρο και μαρμελάδα ή μέλι αλλά και ως βάση για ένα ανοιχτό σάντουιτς με μια πικάντικη γραβιέρα ή λίγο σαλάμι αέρος ας πούμε, και φυσικά το κατάλληλο ψωμί για το ιρλανδικό πρωινό!

Είναι δε πανεύκολο και γρήγορο αφού δεν περιέχει μαγιά, ούτε χρειάζεται ζύμωμα και αναμονή για φούσκωμα. Είναι σίγουρα ,το ψωμί που θα το φτιάξεις μια Κυριακή πρωί για το απολαύσεις ζεστό ζεστό στο πρωινό σου!

Με τραγανή και τριζάτη κόρα, μαλακιά, πυκνή, συνεκτική και βουτυράτη ψίχα, ελαφρώς υγρό και υπόξινο από το buttermilk, και έντονα γήινο από το αλεύρι ολικής, σίγουρα θα γίνει το αγαπημένο σας!

Δεν έχει καμία σχέση ωστόσο, με το ψωμί με μαγιά ή με ένα προζυμένιο ψωμί, να το ξεκαθαρίσω. Αυτό είναι το παραδοσιακό ιρλανδικό ψωμί σόδας! Eίναι ένα cake bread!

Μπορεί να έφαγα και ένα ολόκληρο καρβέλι στο εστιατόριο Τhe London Derry Arms στο Carnlough της Β.Ιρλανδίας ( σημειωτέον δεν με λες και  ψωμού…), και ήταν το καλύτερο που δοκίμασα στην Ιρλανδία! Με πολλή χαρά μου έδωσαν την συνταγή τους και είμαι τώρα εδώ να σας την παρουσιάσω.

Την έφτιαξα λοιπόν με περίσσεια αγωνία και ανυπομονησία… ήθελα να είναι σαν εκείνο, το δικό τους τέλειο ψωμί που φάγαμε εκείνο το απόγευμα, συνοδεία πεντανόστιμων πιάτων και νοσταλγικής μουσικής!

Και ναι, ήταν ίδιο και απαράλλαχτο… έσπασα αμέσως την γωνία, και «γεύτηκα» την Ιρλανδία σε μια μπουκιά ψωμί με βούτυρο…

Στην Ιρλανδία της καρδιάς μου λοιπόν αφιερωμένο αυτό το άρθρο, αλλά και ένα πιάτο πρωινού με καπνιστό σολωμό, αυγά , λίγο cottage cheese και φυσικά μια φέτα ιρλανδικό ψωμί! The ultimate perfection!

Φτιάξτε το αγαπημένοι μου φίλοι και ταξιδέψτε νοερά στην Ιρλανδία  που αγάπησα!

 

Παραδοσιακό Ιρλανδικό ψωμί και Irish Breakfast!

  • Μερίδες: 2 καρβέλια
  • Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά
  • Χρόνος ψησίματος : 50 λεπτά

Υλικά

  • 450γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
  • 240γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 2 γεμάτα κ.γ. σόδα μαγειρική κοσκινισμένη
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 120γρ. Βούτυρο γάλακτος κρύο
  • 470γρ.γάλα με 5κ.σ. λεμόνι (buttermilk)

Εκτέλεση           

 Σε ένα μπολ προσθέτουμε το γάλα με το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε. Αφήνουμε 5 λεπτά να σταθεί, θα είναι σαν να έχει κόψει και θα μοιάζει σαν αριάνι.

 

Σε μπασίνα προσθέτουμε όλα τα στερεά υλικά και ανακατεύουμε καλά. Χρησιμοποιήστε σόδα από καινούρια συσκευασία που μόλις έχετε ανοίξει, καθώς η σόδα τείνει να μπαγιατεύει γρήγορα.

Προσθέτουμε το κρύο βούτυρο σε κομματάκια και με τα χέρια μας το ενσωματώνουμε στο αλεύρι, τρίβοντάς το, μέχρι να υγραθεί.(το αλεύρι)

Στη συνέχεια προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε μέχρι να σχηματιστεί υποτυπωδώς μια μπάλα ζύμης. Δεν ζυμώνουμε καθόλου, ίσα ίσα να αναμειχθούν τα υλικά. Η ζύμη θα είναι υγρή.

Την μεταφέρουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια, πασπαλίζουμε με λίγο extra αλεύρι και χωρίζουμε τη ζύμη στα δυο. Την μεταφέρουμε τη σε δυο μακρόστενες λαδωμένες φόρμες για κέικ διαστάσεων περίπου 26χ11.

    

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 50 λεπτά με 1 ώρα.

Αφαιρούμε τις φόρμες από τον φούρνο, αφήνουμε να σταθούν για 5 λεπτά και ξεφορμάρουμε σε σχάρα για να κρυώσουν. Αν χτυπήσουμε τον πάτο του ψωμιού θα πρέπει να ακούγεται σαν κούφιο.

 

Αν θέλουμε να κάνουμε 1 καρβελάκι φτιάχνουμε μισή δόση.

Απολαμβάνουμε ζεστό αλλά και την επόμενη μέρα είναι εξίσου νόστιμο.

Για το πιάτο Ιρλανδικού πρωινού :

Υλικά

  • 1 φέτα ιρλανδικό ψωμί
  • 2-3 φέτες καπνιστό σολωμό
  • 2κ.σ. cottage cheese
  • 2 αυγά χτυπητά(scrambled eggs) ή μάτια
  • Φέτες Ντομάτας
  • Φέτες Λεμόνι

Τοποθετούμε όμορφα σε ένα πιάτο και σερβίρουμε με μια κούπα αχνιστό καφέ!

Για τα scrambled eggs: Χτυπάμε σε μπολ 2-3 αυγά, φρέσκα βιολογικά. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. Σε ζεστό αντικολλητικό τηγάνι και σε χαμηλή φωτιά προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο και ρίχνουμε τα αυγά. Με ένα σύρμα ανακατεύουμε συνέχεια για 2 λεπτά περίπου, κάνοντας κυκλικές κινήσεις, μέχρι να έχουμε τα αυγά μας κρεμώδη. Αμέσως κατεβάζουμε απ΄την φωτιά και σερβίρουμε.

 

 

 

 

 

 

 

 

Related Post

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *