Μπουρεκάκια με τυρί! Το πιο νόστιμο σνακ!
Πίτες, πιτάκια, μπουρεκάκια… η πεμπτουσία της ελληνικής κουζίνας! Το νόστιμο και ιδανικό σνακ για μικρούς και μεγάλους… Γιατί κακά τα ψέματα, υπάρχει καλύτερο κολατσιό από ένα ζεστό, σπιτικό τυροπιτάκι?
Απολύτως τίποτα, απαντώ εγώ!
Μοσχοβολιστά και υπέροχα, όλων των λογιών τα τυροπιτάκια, μήπως δεν φέρνουν στο νου μας όμορφες παιδικές αναμνήσεις, με τις μαμάδες και τις γιαγιάδες να τα ετοιμάζουν για παιδιά και εγγόνια? Τότε που δεν υπήρχαν όλα αυτά τα έτοιμα, συσκευασμένα και ανθυγιεινά σνακ…
Ας είμαστε πιστοί στις παραδόσεις λοιπόν, ας φτιάξουμε νόστιμα μπουρεκάκια με τυρί για τα παιδιά μας, για το κολατσιό τους στο σχολείο, για το απογευματινό σνακ, για τη βραδινή λιγούρα…
Άπειρες συνταγές υπάρχουν για τυροπιτάκια, η κάθε νοικοκυρά έχει και τη δική της , την πιο καλή συνταγή!
Η δική μου, είναι μια ζύμη με γιαούρτι, μπόλικο βούτυρο και λιώνει στο στόμα! Τραγανά στις άκρες, μαλακά στο εσωτερικό τους με την αψιά γεύση της φέτας και το γλυκό ανθότυρο, είναι τα τέλεια τυροπιτάκια για μένα!
Τα φτιάχνω μεγαλούτσικα και χορταστικά, με μπόλικη γέμιση, γιατί έτσι μου αρέσουν!
Βέβαια γούστα είναι αυτά, σε κάποιους αρέσουν μικρούλικα,σε κάποιους δεν αρέσει η μπόλικη γέμιση(ο γιος μου ο μικρός την βγάζει!), οπότε φτιάξτε τα όπως σας αρέσουν καλύτερα.
Είναι πολύ νόστιμα και για τις επόμενες μέρες( σιγά μην μείνουν…) αλλά ζεστά ζεστά από το ταψί ακόμα, είναι όνειρο!
Δοκιμάστε τα λοιπόν και πείτε μου τη γνώμη σας!
Μπουρεκάκια με τυρί! Το πιο νόστιμο σνακ!
Μερίδες: 30τμχ Χρόνος προετοιμασίας: 40 λεπτά
- Χρόνος ψησίματος: 20-25 λεπτά
Υλικά
- 350γρ.αλεύρι γ.ο.χ.
- 150γρ.αλεύρι ολικής άλεσης
- 15γρ.baking powder
- 1κ.γ. αλάτι(γεμάτο)
- 240γρ. βούτυρο γάλακτος σε κομμάτια( θερμοκρασία δωματίου)
- 300γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- 1 ασπράδι αυγού για το άλειμμα
- 2κ.σ. παπαρουνόσπορο για πασπάλισμα
Για την γέμιση
- 200γρ.τυρί φέτα τριμμένη
- 100γρ.ανθότυρο λιωμένο
- 1 μεγάλο αυγό
Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτουμε τα άλευρα( αν θέλουμε μπορούμε να βάλουμε μόνο λευκό αλεύρι), το αλάτι και το μπέικιν και ανακατεύουμε. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά για τη ζύμη και ζυμώνουμε, να αναμειχθούν τα υλικά και να έχουμε μια ζύμη μαλακή και λεία, που δεν κολλάει στα χέρια . Δεν παραζυμώνουμε για να μην σφίξει η ζύμη.
Τυλίγουμε τη ζύμη με μια μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 15-20 λεπτά.
Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε τα υλικά της γέμισης και αφήνουμε στην άκρη.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175 βαθμούς.
Xωρίζουμε τη ζύμη σε μπαλάκια, ζυγίζοντάς τα αν θέλουμε, περίπου 35γρ. το καθένα. Σε καθαρή επιφάνεια, ανοίγουμε τα μπαλάκια ζύμης με τα χέρια, σε παραλληλόγραμμο σχήμα, και προσθέτουμε κατά μήκος 2 κ.γ. από τη γέμιση. Κλείνουμε τα πιτάκια, διπλώνοντας και πατώντας τις άκρες για να κλείσουν καλά. Γυρίζουμε τις άκρες προς τα μέσα και ρολάρουμε ελαφρά να πάρουν όμορφο σχήμα.
Τοποθετούμε τα τυροπιτάκια σε λαμαρίνα με λαδόκολλα(με την ένωση προς τα κάτω), αφήνοντας ένα κενό μεταξύ τους. Αλείφουμε με το ασπράδι αυγού και πασπαλίζουμε με τον παπαρουνόσπορο.
Ψήνουμε στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 20-25 λεπτά, μέχρι να αποκτήσουν ωραίο ρόδινο χρώμα.
Αφαιρούμε από το φούρνο και τοποθετούμε σε σχάρα να κρυώσουν, αν προλάβουν!
Φτιάξτε τα μαζί με τα παιδιά σας και στείλτε μου να δω τις φωτογραφίες σας!