H καλύτερη σπιτική πίτσα ever!(2 εκδοχές + 1 νηστίσιμη)

5085 0

H καλύτερη σπιτική πίτσα ever!(2 εκδοχές + 1 νηστίσιμη)

Ναι λοιπόν, αυτή είναι η καλύτερη σπιτική πίτσα ever, και είμαι πολύ σίγουρη και περήφανη για αυτήν!

 

Γιατί τίποτα άλλο δεν με ευχαριστεί περισσότερο απ’ το να ταΐζω τα αγόρια μου , τους φίλους μου, αυτή τη σπιτική πίτσα και να μου την ζητάνε ξανά και ξανά…  Αυτή δεν είναι μήπως η καλύτερη επιβράβευση και ανταμοιβή?

Αποφάσισα επιτέλους να την φτιάξω τις προάλλες  για να την φωτογραφίσω και να σας την παρουσιάσω με πολλή χαρά και ανυπομονησία! Φάγαμε μπόλικες πίτσες, η αλήθεια!!! εεε για τις ανάγκες της φωτογράφισης!

Όταν την φτιάξεις και κυρίως όταν την δοκιμάσεις, δεν θα χρειαστεί ποτέ ξανά να φας την κατεψυγμένη πίτσα του σούπερ μάρκετ, ή την άγευστη και λιγωτική πίτσα που σερβίρουν πολλές πιτσαρίες της περιοχής σου( εκτός αν ζεις στη Νάπολη… )

Η αγάπη μου για την ιταλική κουζίνα, για την Ιταλία γενικώς, είναι ολοφάνερη! Αν θα μπορούσα να μαγειρεύω και να τρώω pizza & pasta κάθε μέρα? Θέλει και ρώτημα? Μα ΝΑΙΙΙΙΙ !!!

Και ναι, αυτή εδώ είναι μια τίμια πίτσα, που  μπορεί να μοιάζει με την ιταλική- στην σπιτική εκδοχή της πάντα-  προσαρμοσμένη στο γούστο του καθενός μας.

Κεφάλαιο ζύμη : Άπειρες συνταγές έχω δοκιμάσει, πριν καταλήξω σε αυτή εδώ τη συνταγή που είναι όλα όσα ζητάω από μια ζύμη πίτσας. Τραγανή και αφράτη παράλληλα, κριτσανιστή  με «φουσκάλες» στις άκρες και μαλακή στη μέση. Κυρίως όμως η ζύμη αυτή, δεν μοιάζει με ψωμί, κάτι που είναι σύνηθες στις σπιτικές πίτσες.

Εδώ σπουδαίο ρόλο παίζει το αλεύρι τύπου 00 κατάλληλο για πίτσα. Το αλεύρι τύπου 00 σημαίνει ότι έχουμε ένα λεπτόκοκκο αλεύρι, άσχετα από την περιεκτικότητά του σε γλουτένη.

Ωστόσο, για την πίτσα μας θέλουμε ένα δυνατό αλεύρι με υψηλή περιεκτικότητα σε γλουτένη. Μπορούμε να βρούμε το αλεύρι 00 για πίτσα σε όλα τα μεγάλα σούπερ μάρκετ, διαφορετικά πάρτε ένα ωραίο δυνατό λευκό ελληνικό αλεύρι και πάλι θα είναι σούπερ.

Λεπτή ή πιο στρουμπουλή, αυτό το αφήνω στην επιλογή σας. Φτιάξτε την όπως σας αρέσει, αυτή η ζύμη ταιριάζει σε κάθε περίπτωση.

 

Kεφάλαιο σάλτσα ντομάτας :Η σάλτσα ντομάτας πρέπει είναι νόστιμη, απλή και διόλου βαρετή. Σιγοβρασμένη για αρκετή ώρα, με όλη την γεμάτη γεύση της ντομάτας, λίγο σκόρδο, το  καλό ελαιόλαδο, μερικά μυρωδικά, βασιλικό ή ρίγανη, και τίποτα άλλο!

Μια απλή πίτσα μαργαρίτα με φρέσκια μοτσαρέλα και φύλλα βασιλικού παραμένει μακράν η αγαπημένη μου επιλογή. Η ανάδειξη της ομορφιάς της απλότητας και των καλών πρώτων υλών!

Παρακάτω σας δίνω 2 αγαπημένους συνδυασμούς για πίτσα, μαζί με μια νηστίσιμη εκδοχή που απλά τα σπάει!

Φτιάξτε την φίλοι μου και θα δείτε ότι η προσπάθεια, η αγάπη, το μεράκι καθώς και μια καλή συνταγή θα κάνουν την πίτσα σας, την καλύτερη σπιτική πίτσα ever!

Και μην ξεχνάτε πως ετοιμάζεται νέο μάθημα μαγειρικής, The cooking workshop with Eftychia, PIZZA TIME No3!!!  Δύο φορές Pizza Time δεν ήταν αρκετές…

 

H καλύτερη σπιτική πίτσα ever!

 Μερίδες: 4 πίτσες(μεσαίου μεγέθους)

  • Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά
  • Χρόνος αναμονής: 60 λεπτά
  • Χρόνος ψησίματος : 10 λεπτά(για την κάθε πίτσα)

 

Υλικά για τη σάλτσα

  • 2κ.σ.ελαιόλαδο
  • 2σκ.σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 κιλό ντομάτες τριμμένες ή 2 κουτιά ντομάτα κονκασέ
  • 1 κ.σ.ζάχαρη
  • 1 φύλλο δάφνη
  • Ρίγανη , βασιλικός
  • Αλάτι και πιπέρι


Σ’ ένα κατσαρολάκι, ρίξτε το λάδι και βάλτε να ζεσταθεί σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μόλις αρχίσει να λαμπυρίζει, προσθέστε το σκόρδο και σωτάρετε για 1 λεπτό.
Προσθέστε τις τριμμένες ντομάτες, τη δάφνη, τη ρίγανη και το βασιλικό, τη ζάχαρη, και ανακατέψτε. Αφήστε τη σάλτσα να πάρει μια βράση κι αμέσως κατεβάστε τη φωτιά στο χαμηλό. Μαγειρέψτε για 30-40 λεπτά.

 

Υλικά για τη ζύμη

  • 750γρ. αλεύρι τύπου 00 για πίτσα ή λευκό δυνατό αλεύρι
  • 400γρ.χλιαρό νερό(+2κ.σ.)
  • 2 κ.γ. αλάτι
  • 1 ½ κ.γ. ζάχαρη
  • 13γρ. ξηρή μαγιά
  • 3κ.σ. ελαιόλαδο
  • Σιμιγδάλι ή πολέντα για το πασπάλισμα του ταψιού

Προαιρετικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε 50γρ.χλιαρό γάλα ( για περισσότερη τραγανότητα) αντικαθιστώντας την αντίστοιχη ποσότητα νερού, 350γρ. νερό+50γρ. γάλα

Υλικά για τις πίτσες

Πίτσα με μοτσαρέλα , ζαμπόν φουαντρέ, μανιτάρια, πιπεριές & ρόκα

Υλικά: 5-6 φετούλες φρέσκια μοτσαρέλα και 1 κούπα τριμμένη μοτσαρέλα ή πεκορίνο,1-2 πιπεριές σε ροδέλες, 5-6 μανιτάρια φρέσκα σε φέτες, 5-6 φέτες ζαμπόν φουαντρέ, φρέσκια ρόκα για το σερβίρισμα, αρωματισμένο ελαιόλαδο με τσίλι ΚΥΚΛΩΠΑΣ για το τελείωμα(απλά  περιχύστε τα φύλλα ρόκας με αυτό το υπέροχο ελαιόλαδο,που ταιριάζει τέλεια!)

 

Πίτσα με σαλάμι αέρος,πράσινες ελιές, μοτσαρέλα & μετσοβόνε(ή άλλο καπνιστό τυρί)

Υλικά: 5-6 φετούλες φρέσκια μοτσαρέλα, 1 κούπα τριμμένο μετσοβόνε ,6-7 φέτες σαλάμι, 1/2 κούπα πράσινες ελιές σε φετάκια

 

Πίτσα νηστίσιμη (vegan) με κολοκυθάκια σοτέ και γκρεμολάτα(ιταλικό άρτυμα με βότανα & σκόρδο)

Για τα κολοκυθάκια σοτέ : Κόβουμε σε ροδέλες 2 κολοκυθάκια. Σε καυτό τηγάνι και με λίγο ελαιόλαδο, σε δυνατή φωτιά, σοτάρουμε τα κολοκύθια, να πάρουν χρώμα ελαφρώς, αλλά να παραμείνουν  τραγανά.

  

Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και αποσύρουμε σε μπολ. Στρώνουμε τα κολοκυθάκια πάνω στην προψημένη πίτσα μας(δείτε στην συνέχεια την εκτέλεση της ζύμης της πίτσας) και ψήνουμε για 5 λεπτά ακόμα, όπως θα κάναμε και στη πίτσα με τα τυριά-αλλαντικά.

 

Για τη γκρεμολάτα: Ψιλοκόβουμε ½ ματσάκι μαϊντανό, δυόσμο, 1-2σκ.σκόρδο.

Τοποθετούμε σε μπολάκι με 2 κ.σ.ελαιόλαδο, χυμό και ξύσμα ενός λεμονιού, αλάτι και μια πρέζα μπούκοβο. Ανακατεύουμε και κρατάμε στην άκρη. Γαρνίρουμε με την γκρεμολάτα εδώ και εκεί πάνω στην ψημένη πίτσα.

 

Εκτέλεση για τη ζύμη     

 Σε ένα μεγάλο μπωλ, προσθέστε τη μαγιά και τις 2 κουταλιές  χλιαρό νερό. Ανακατέψτε τη μαγιά με τα δάχτυλά σας μέσα στο νερό μέχρι να γίνει σαν πάστα και προσθέστε τη ζάχαρη, το υπόλοιπο χλιαρό νερό(ή το μείγμα νερού-γάλατος), το αλεύρι και το αλάτι. Ανακατεύετε με το χέρι σε μια πρόχειρη ζύμη. Στη συνέχεια προσθέστε το ελαιόλαδο και συνεχίστε να ζυμώνετε με το χέρι, αδειάζοντας τη ζύμη σε καθαρή επιφάνεια μέχρι η ζύμη να γίνει λεία, ελαστική, χωρίς να κολλάει στα χέρια αλλά να παραμένει ελαφρώς υγρή. Αυτό θα πάρει γύρω στα 7-10 λεπτά.

  

Εναλλακτικά μπορείτε να ζυμώσετε τη ζύμη σας, σε μίξερ βάσης με το γάντζο.

Λαδώστε ελαφρά ένα μπωλ  με λίγο ελαιόλαδο και τοποθετήστε τη ζύμη μέσα στο μπωλ. Καλύψτε το μπωλ με πλαστική μεμβράνη και αφήστε το σε ζεστό μέρος μέχρι η ζύμη να διπλασιαστεί σε όγκο. Θα πάρει γύρω στα 40-45 λεπτά να φουσκώσει.

  

 

Μόλις φουσκώσει η ζύμη, βγάλτε την μέσα από το μπωλ και ζυμώστε την για λίγο  να ξεφουσκώσει. Χωρίστε την σε 4 ίσα κομμάτια αν θέλετε να κάνετε λεπτές πίτσες ή σε 3 κομμάτια αν θέλετε πιο φουσκωτή ζύμη πίτσας. Φτιάξτε μπάλες ζύμης.

Σε αυτή τη φάση, πριν από το δεύτερο φούσκωμα, μπορείτε να  τυλίξετε τις μπάλες ζύμης σε μεμβράνη και να τοποθετήσετε στο ψυγείο.(κρατάνε για 2-3 μέρες). Μπορείτε επίσης να βάλετε τη ζύμη και στην κατάψυξη αν θέλετε, και πάλι σε αυτή τη φάση.

Μετά το πρώτο φούσκωμα, τοποθετήστε τις μπάλες σε μια αλευρωμένη επιφάνεια, σε μια απόσταση μεταξύ τους, καλύψτε τες με πλαστική μεμβράνη και αφήστε τες να φουσκώσουν για περίπου 20 λεπτά, μέχρι σχεδόν να διπλασιαστούν σε όγκο.

Αν έχετε βγάλει από το ψυγείο ή την κατάψυξη θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να φουσκώσουν και πάλι.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 220-230 βαθμούς μαζί και μία λαμαρίνα ή ένα μεγάλο στρογγυλό ταψί γυρισμένο από την ανάποδη. Αυτό είναι και το  «μυστικό» στο ψήσιμο της πίτσας μας. Αν έχετε πέτρα ψησίματος για πίτσα ή μαντεμένια πλάκα, τα προθερμαίνετε σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης.

 

Αλευρώνετε καλά ένα ξύλο κοπής και ανοίγετε την ζύμη με το χέρι ιδανικά ή με τη βοήθεια πλάστη αν δεν τα καταφέρνετε. Η ζύμη είναι μαλακιά και εύπλαστη και είναι πολύ εύκολο να ανοίξει.

Βγάζετε την καυτή λαμαρίνα από το φούρνο και πασπαλίζετε με λίγο σιμιγδάλι ή πολέντα. Μεταφέρετε με προσοχή με τη βοήθεια  μια μεγάλης σπάτουλας, τη ζύμη  πάνω στην καυτή  λαμαρίνα.

Απλώνετε τη σάλτσα πάνω στην επιφάνεια της πίτσας.

 

Ψήνετε για  5 λεπτά στους 220 βαθμούς στο κάτω ράφι του φούρνου. Βγάζετε από το φούρνο και στρώνετε στην επιφάνεια τα υλικά της επιλογής σας(σύμφωνα με τη πίτσα που θέλετε να φτιάξετε).

Ψήνετε στο μεσαίο ράφι του φούρνου στους 200 βαθμούς για 5-10 λεπτά ακόμα ανάλογα με το πάχος, να λίωσουν τα τυριά και να ξεροψηθούν οι άκρες.

 

Αφαιρείτε από το φούρνο και την μεταφέρετε σε ξύλο κοπής. Κόβετε σε κομμάτια και απολαμβάνετε την υπέροχη, κατά δική σας, την νοστιμότερη πίτσα!

 

 

Μην σας τρομάξει ή σας απογοητεύσει η μεγάλη ανάρτηση και η διαδικασία ψησίματος. Τολμήστε, είναι πιο εύκολο απ ότι φαίνεται, με 2-3 επαναλήψεις θα έχετε γίνει expert της πίτσας…

 

Καλή σας επιτυχία και καλοφάγωτη!!!

 

 

Related Post

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *