Στην Πόλη ξανά και μια σούπα με αγκινάρες!

1437 0

Στην Πόλη ξανά και μια σούπα με αγκινάρες!

Πάντα είναι καλή ευκαιρία για ένα ταξιδάκι στην Πόλη! Ειδικά για μένα και τον Κυριάκο…

Η Πόλη δεν περιγράφεται με λόγια, μα με εικόνες, χρώματα, ήχους, μυρωδιές και γεύσεις…

Με την ενέργειά της να απλώνεται ανάμεσα στον Κεράτιο και στη θάλασσα του Μαρμαρά,  σε καθηλώνει με την πρώτη ματιά!

Δεν χορταίνω να τριγυρνώ από γειτονιά σε γειτονιά, από σοκάκι σε σοκάκι, προσπαθώντας να την γνωρίσω απ΄άκρη σε άκρη. Και κάθε φορά το ίδιο συναίσθημα… από την πρώτη έως την τελευταία φορά, η Πόλη κυλάει μέσα μου…

Tώρα, αποφάσισα να μείνουμε στην παλιά πόλη στο Σουλταναχμέτ(μετά από κάτι χρόνια), γιατί είχα πολύ καιρό να περιπλανηθώ στο αγαπημένο μου Σίκρετζι (Sikreci), γιατί ήθελα να κάνω χαμάμ στο καταπληκτικό AyaSofya Hamami, και τέλος να φάω στην αγαπημένη μου lokanta(παραδοσιακό μαγερειό), Balkan locantasi!

 

Ποτέ δεν μου φθάνουν οι μέρες και οι νύχτες στην Κωνσταντινούπολη!

Κάναμε τις βόλτες μας στο μοναδικό, γραφικό Karakoy με τα ωραία εστιατόρια και τα ψαγμένα καφέ, καταλήγοντας για μια υπέροχη γαστρονομική (και όχι μόνο) εμπειρία με θέα, στο Neolokal. Μοντέρνα τούρκικη κουζίνα και πανέμορφα πιάτα υψηλής γαστρονομίας και αισθητικής, με καλή παρέα και ωραίο κρασί, έκαναν το βράδυ μας μαγικό! Δοκιμάσαμε το degustation menu 12 πιάτων, από τα οποία ξεχώρισα την μοσχαρίσια ουρά με τον πουρέ μελιτζάνας, το λαβράκι και το κουνουπίδι σε διάφορες υφές.

Μια από τις  αγαπημένες μου βόλτες, παραμένει μακράν στο Kadikoy, στην Χαλκηδόνα… για να περιπλανηθώ στην ψαραγορά και στους πάγκους με τα λαχανικά, στα υπέροχα δρομάκια, στα φαγάδικα και στα καφενεδάκια…Να δω, να μυρίσω, να φάω μπόλικα απίθανα μύδια ντολμά και ψωνίσω τις αγαπημένες αγκινάρες Ιερουσαλήμ  και ότι άλλο ευφάνταστο και πολύχρωμο λαχανικό βρω!

Στο Kadikoy μην αμελήσετε να φάτε θαλασσινά, απίθανους μεζέδες, και ψάρια στο Kadi Nimet. Τι να πρωτοδιαλέξω… όλων των ειδών τις παρασκευές με μελιτζάνα(αγαπώ!), τους ταραμάδες, τη μαριναρισμένη λακέρδα, τις γαριδούλες που κολυμπάνε στο βούτυρο, το γιουβέτσι θαλασσινών?

Και αν θέλετε μαγειρευτά και κεμπάμ, ο δρόμος οδηγεί στο Ciya, λίγο πιο πάνω… Όλα υπέροχα!

Ένα τσαγάκι στο καφενεδάκι δίπλα στην Αγία Τριάδα, πριν πάρουμε το πλοίο για  Εμινονού, θαυμάζοντας τα χρώματα του δειλινού! Πόσο μ΄αρέσει αυτή η επιστροφή με το καραβάκι…

Το επόμενο πρωινό μας βρήκε να απολαμβάνουμε τη θέα και τις γέφυρες του Βοσπόρου, στη διαδρομή για το χλιδάτο Bebek και να απολαμβάνουμε πρωινό τούρκικο σε κάποιο από τα πολλά καφέ στο Rumeli Hisari!

Οι αγκινάρες Ιερουσαλήμ τώρα, που δυστυχώς δύσκολα τις βρίσκουμε στα μέρη μας, είναι ένα βολβός που ουδεμία σχέση έχει με την αγκινάρα, ούτε και με την Ιερουσαλήμ βεβαίως. Μπορούμε να την μαγειρέψουμε σαν τις πατάτες, έχει γλυκιά γεύση που θυμίζει αγκινάρα, αλλά και γεύση καρυδιού  ή κάστανου. Γίνεται τέλεια σούπα, γιαχνί, αλλά τρώγεται και ωμή σαν σαλάτα.

 

Εγώ την έφτιαξα σούπα περασμένη(αλεσμένη) και ήταν υπέροχη! Μπορείτε να παραλείψετε το αυγό ποσέ που έβαλα για γαρνιτούρα και να την φτιάξετε νηστίσιμη για την Μ.Εβδομάδα.

 

Αντικαταστήστε τις αγκινάρες Ιερουσαλήμ με καρδιές αγκινάρας μαζί με λίγη πατάτα, και πάλι θα είναι τέλεια!

Φτιάξτε την και περιπλανηθείτε νοερά στην Πόλη των γεύσεων και της καρδιά μου! Και γιατί όχι? Κανονίστε και ένα ταξιδάκι… η Πόλη είναι υπέροχη την άνοιξη…

Σούπα με αγκινάρες Ιερουσαλήμ

 Μερίδες: 4 Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά

  • Χρόνος ψησίματος: 30 λεπτά

Υλικά

  • 3κ.σ.ελαιόλαδο
  • 3 μέτρια κρεμμύδια σε φέτες
  • 500γρ. αγκινάρες Ιερουσαλήμ σε κύβους
  • 1 κούπα κρασί λευκό
  • 800γρ. ζωμό λαχανικών
  • Χυμός ενός λεμονιού
  • 3-4 κλωναράκια θυμάρι
  • Αλάτι & πιπέρι
  • Αυγά ποσέ(προαιρετικά)
  • Κρουτόν

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το ελαιόλαδο με τα κρεμμύδια, αλατίζουμε και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν καλά.

Προσθέτουμε τις αγκινάρες Ιερουσαλήμ( εναλλακτικά χρησιμοποιήστε 300γρ. καρδιές αγκινάρας και 200γρ. πατάτες) και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για μερικά λεπτά ακόμα. Ρίχνουμε το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί.

 

Προσθέτουμε το ζωμό, φέρνουμε σε βρασμό και αμέσως χαμηλώνουμε τη φωτιά. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και το θυμάρι. Μόλις είναι έτοιμα τα λαχανικά, αλέθουμε τη σούπα σε μπλέντερ, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και διορθώνουμε τη γεύση αν χρειάζεται.

Σερβίρουμε σε μπολ, περιχύνοντας με λίγο ελαιόλαδο, ένα αυγό ποσέ(αν δεν νηστεύουμε) και μερικά κρουτόν. Απολαμβάνουμε αμέσως!

Καλή Μεγάλη Εβδομάδα !

Related Post

To σοκολατένιο κέικ!

Posted by - 2 Μαΐου, 2018 0
To σοκολατένιο κέικ! Προσαρμοσμένη από την συνταγή του Donal Skehan Η μυρωδιά ενός φρεσκοψημένου κέικ που πλημμυρίζει το σπίτι, είναι…

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *