Ψητό κοτόπουλο cajun και τραγανές βουτυράτες πατάτες!
Πρόσφατα αγόρασα το μείγμα μπαχαρικών Cajun, και το περασμένο Σάββατο αποφάσισα να μαγειρέψω αυτό το πανεύκολο, γρήγορο και απολαυστικό γεύμα για όλη την οικογένεια!
Το μείγμα Cajun είναι πολύ αρωματικό και γευστικό μείγμα μπαχαρικών, και δίνει ένα τέλειο και νοστιμότατο, ζουμερό και τρυφερό κοτόπουλο. Έχει δε, τις ρίζες του στην μαγειρική των κατοίκων της Λουιζιάνα της Αμερικής, οι οποίοι ήταν γαλλόφωνοι κάτοικοι του Καναδά που μετοίκησαν στην περιοχή.
Το μείγμα περιέχει πάπρικα, κρεμμύδι, σκόρδο, πιπέρι, θυμάρι, κόλιανδρο και φυσικά δίνει το όνομά του σε αυτό το φαγητό που μας ταξιδεύει μακριά στον αμερικάνικο νότο!
Όσο νόστιμο, άλλο τόσο απλό για να το φτιάξετε… μια εύκολη μαρινάδα και ψήσιμο στο φούρνο. Μαζί με τις τραγανές, βουτυράτες πατάτες, μια πράσινη σαλάτα και μια παγωμένη μπύρα, σας εγγυώμαι το τέλειο γεύμα!
Μια όμορφη παρέα, όλη η οικογένεια στο μπαλκόνι… καλοκαιράκι βρε παιδιά, και όλοι έχουμε ανάγκη από χαλάρωση, ηρεμία, αγάπη, κατανόηση και όμορφες στιγμές, πάντα με το καλύτερο σπιτικό φαγητό, γεμάτο φροντίδα και αγάπη! Γιατί το καλό φαγητό, μας φέρνει πιο κοντά… έτσι δεν είναι?
Αν δεν βρείτε στην αγορά το μείγμα Cajun φτιάξτε το μόνοι σας:
Μείγμα Cajun
- 2 κ.γ. αλάτι
- 2 κ.γ. σκόνη σκόρδου
- 2 1/2 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
- 1 κ.γ. μαύρο πιπέρι
- 1 κ.γ. σκόνη κρεμμυδιού
- 1 κ.γ. πιπέρι καγιέν
- 1 1/2 κ.γ.κόλιανρο τριμμένο
- 1 1/2 κ.γ ξερή ρίγανη
- 1 1/2 κ.γ. ξερό θυμάρι
- 1/2 κ.γ. μπουλ πιπέρ ή μπούκοβο
Ψητό κοτόπουλο cajun και τραγανές βουτυράτες πατάτες με άρωμα σκόρδου
- Μερίδες: 4 Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά
- Χρόνος ψησίματος: 50-60 λεπτά
Υλικά για το κοτόπουλο
- 1.200γρ. κομμάτια κοτόπουλο(κοπανάκια, μηρούς, πλατάρια)
- 4κ.σ. λιωμένο βούτυρο
- 3κ.σ. μείγμα μπαχαρικών Cajun
- 1κ.σ. μέλι
- Αλάτι και πιπέρι
- 1-2 πρέζες extra μπούκοβο ή bull piper(προαιρετικά)
Υλικά για τις πατάτες
- 5-6 μεγάλες πατάτες κυδωνάτες(σχετικά λεπτοκομμένες)
- 2 κ.σ. λιωμένο βούτυρο
- 2κ.σ. ελαιόλαδο
- 3σκ. Σκόρδο κομμένες
- ½ κ.σ. σκόρδο σε σκόνη
- Θυμάρι ή ρίγανη
- Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
Σε μεγάλο μπολ, προσθέτουμε όλα τα υλικά για τη μαρινάδα και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε και τα κομμάτια του κοτόπουλου και ανακατεύουμε να πάει παντού το μείγμα. Κλείνουμε με μεμβράνη και τοποθετούμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220 βαθμούς.
Τοποθετούμε τα κομμάτια του κοτόπουλου σε ταψί και χαμηλώνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
Ψήνουμε στο μεσαίο ράφι του φούρνου για περίπου 40-45 λεπτά(ανάλογα με το μέγεθος), να πάρουν ωραίο χρώμα εξωτερικά, να ψηθούν στο εσωτερικό τους, αλλά να είναι τρυφερά και ζουμερά. Ίσως χρειαστεί να γυρίσουμε το ψήσιμο και μερικά λεπτά στον αέρα ή να ανεβάσουμε σε δυνατό γκριλ για να πάρουν ωραίο χρώμα(ανάλογα με το φούρνο μας). Στο ταψί θα μείνει μια ωραία σαλτσούλα με την οποία θα περιχύσουμε το κοτόπουλο στο σερβίρισμα.
Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε το κοτόπουλο να ξεκουραστεί για 10 λεπτά πριν το σερβίρουμε.
Για τις πατάτες: Κόβουμε τις πατάτες και τις στεγνώνουμε καλά. Ζεσταίνουμε καλά, ένα μαντεμένιο σκεύος ιδανικά, ή ένα τηγάνι και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά προσθέτουμε το βούτυρο και το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε και τις σκελίδες σκόρδου.
Στη συνέχεια προσθέτουμε τις πατάτες, δυναμώνουμε αν χρειαστεί την εστία και αφήνουμε να σοταριστούν και να πάρουν χρώμα ελαφρώς για 10-15 λεπτά περίπου. Ανακατεύουμε τακτικά.
Μόλις έχουν μαλακώσει ελαφρώς, προσθέτουμε τη σκόνη σκόρδου,το θυμάρι, αλάτι και πιπέρι και μεταφέρουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς. Ψήνουμε για 15-20 λεπτά(ανάλογα με το μέγεθος), να πάρουν χρώμα και να γίνουν τραγανές.
Σερβίρουμε αμέσως μαζί με το κοτόπουλο.
Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη!