Καρμπονάρα η ανοιξιάτικη με την αυθεντική συνταγή!

1782 0

Καρμπονάρα η ανοιξιάτικη με την αυθεντική συνταγή!

Περί καρμπονάρας σήμερα ο λόγος και η πράξη βεβαίως βεβαίως…

Αυτή η τόσο ταλαιπωρημένη και «διασκευασμένη» συνταγή μας έχει μπερδέψει πολύ, είναι γεγονός! Με καταγωγή από το Lazio της Ιταλίας,η αγαπημένη σε όλους καρμπονάρα, έχει μόνο 4 υλικά: pasta, pancetta, αυγουλάκια και pecorino romano ή parmigiano reggiano!

Ούτε κρέμα, ούτε κρασί, ούτε κρεμμύδι, ούτε δεν ξέρω τι άλλο…για την αυθεντική μιλάμε πάντα βέβαια…Η σάλτσα της ουσιαστικά προκύπτει από το ανακάτεμα των αυγών με τυρί πεκορίνο ή παρμιτζιάνο, τα οποία ψήνονται από την τσιγαρισμένη παντσέτα,την οποία έχουμε κόψει και ψήσει σε  μικρά κομματάκια, μέσα σε ένα καυτό τηγάνι.

 

Εγώ προσωπικά αυτήν προτιμώ και αυτήν φτιάχνω στο σπίτι μου.  Πεντανόστιμη μέσα στην απλότητά της, με αγνά και ποιοτικά υλικά δεν έχει ανάγκη από καμία επιπλέον προσθήκη-εκτός από μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ένα-δύο-τρία ποτήρια δροσερό κρασί Sauvignon blanc!(για να πιείτε)

Η αλήθεια είναι πως έχουμε ένα θέμα εδώ με την παντσέτα… ιδανικά χρειαζόμαστε “guanciale” που προέρχεται απ’ τα μάγουλα του χοίρου, και έχει πραγματικά διαφορετική γεύση και αρώματα από το γνωστό μας μπέικον. Ψιλά γράμματα βεβαίως, αφού guanciale δύσκολα θα βρείτε…

 

Εγώ χρησιμοποίησα παντσέτα του «Μπόρα» την οποία  έκοψα σε κύβους και έδωσε ένα καλό αποτέλεσμα!  Διαφορετικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κανονικό μπέικον αλλά ας μην είναι καπνιστό.

Την προτιμώ με ιταλικά σπαγγετόνι Νο 7 που βράζουν σε 8’ ακριβώς και κρατάνε πάνω τους όλη την απίθανη γεύση της σάλτσας!

Μια μικρή «τσαχπινιά» συγχωρείται ε? … Πρόσθεσα λίγα ψητά πράσινα σπαράγγια της εποχής ,για μια ανοιξιάτικη νότα και πραγματικά απογείωσαν τη γεύση!

Δοκιμάστε την και καλή σας όρεξη!

 

Καρμπονάρα η ανοιξιάτικη με την αυθεντική συνταγή!

  • Μερίδες: 4 Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά
  • Χρόνος ψησίματος: 15 λεπτά

Υλικά

  • 1 πακέτο σπαγγέτι Νο 7
  • 250γρ. παντσέτα-μπέικον σε κομματάκια
  • 2κ.σ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1κ.σ. βούτυρο(προαιρετικά)
  • 1 σκελίδα σκόρδο ολόκληρη(προαιρετικά)
  • 4 αυγά φρεσκότατα βιολογικά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κούπα πεκορίνο ρομάνο τριμμένο ή παρμεζάνα τριμμένη
  • ½ μάτσο πράσινα σπαράγγια
  • αλάτι
  • πιπέρι

 Εκτέλεση

Βράζουμε τα μακαρόνια al dente σε μπόλικο αλατισμένο νερό για 8 λεπτά.

Κρατάμε μια κούπα απ΄το νερό που έβρασαν. Σε μεγάλο τηγάνι(ιδανικά σε μαντέμι) ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο και σοτάρουμε το μπέικον και το σκόρδο, μέχρι να είναι τραγανά αλλά όχι καμμένα . Πετάμε το σκόρδο και διατηρούμε το μείγμα ζεστό.

  

Σε μεγάλη μπασίνα σπάμε τα αυγά προσθέτουμε το τυρί, αλάτι και πιπέρι. Μόλις είναι έτοιμα τα μακαρόνια τα σουρώνουμε απευθείας μέσα στο ζεστό τηγάνι με το μπέικον. Πρσθέτουμε αμέσως το μείγμα των αυγών, ανακατεύουμε δυνατά, προσθέτοντας  το νερό από τα μακαρόνια που κρατήσαμε.  Προσθέτουμε μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε αμέσως, γαρνίροντας με τα ψητά σπαρράγια αν θέλουμε.

 

Σημείωση για τα ψητά σπαράγγια: Σπάζουμε και αφαιρούμε το κάτω μέρος των σπαραγγιών( ελέγχουμε στο σημείο που σπάει) και καθαρίζουμε με πίλερ τον κορμό τους. Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και αλάτι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 7-10 λεπτά, ώσπου να μαλακώσουν ελαφρά, αλλά να παραμείνουν τραγανά.

 

 

Related Post

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *