Blackout Brooklyn Chocolate Cake! O θρίαμβος της σοκολάτας
Το φθινόπωρο, μαζί με τα σχολεία, μαζί και η όρεξη για κάτι σοκολατένιο με ώθησαν στην αναζήτηση αυτής της «σοκολατένιας ομορφιάς», που κάπου… κάποτε… πολύ παλιά, είχε πέσει στην αντίληψή μου…
Η λογική ήταν να γλυκάνουμε τις πρώτες μέρες του σχολείου για ένα καλό ξεκίνημα, μια νέα σχολική χρονιά γλυκιά και ήρεμη…
Λίγο καθυστερημένα παρόλα αυτά, ανεβαίνει εδώ, όμως ποτέ δεν είναι αργά για να γιορτάσουμε με μπόλικη σοκολάτα!
Πασαλείφτηκα με σοκολάτες, κακάο και βούτυρα… μα πόσο το φχαριστήθηκα δεν λέγεται… έκανα ένα χαμό στην κουζίνα δεν θα το κρύψω… κατσαρόλες και μίξερ και μπασίνες και κόσκινα… μα πόση ικανοποίηση και ευχαρίστηση και αγάπη και δημιουργία…
Μην πτοηθείτε λοιπόν για κανένα λόγο, τίποτα δεν μπορεί να πάει στραβά σε αυτό το κέικ, το μόνο που θέλει είναι καλή διάθεση, αγάπη και φροντίδα και όχι βιασύνη… οι κρέμες θέλουν χρόνο να κρυώσουν.
Γιατί φίλη μου, το Βlackout Brooklyn chocolate cake, δεν είναι ένα απλό κέικ σοκολάτας! Πως θα μπορούσε άλλωστε με ένα τέτοιο βαρυσήμαντο όνομα!
Είναι η απόλυτη σοκολατένια «τούρτα» να την πω, με όνομα ιστορικό και βαρύ! Με καταγωγή από το Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης και εμπνευστές τους αδερφούς Edinger-το αρτοποιείο των οποίων βρισκόταν ακριβώς απέναντι από το ναυπηγείο του Μπρούκλιν- το γλυκό αυτό συνδέεται με τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και την συσκότιση της πόλης, προκειμένου να μην γίνονται αντιληπτές οι κινήσεις των αμερικανικών πλοίων από εχθρικά αεροπλάνα.
Το μαύρο σκοτάδι της πόλης λοιπόν, οδήγησε στην δημιουργία και στο βάπτισμα αυτού του μοναδικού cake που πρέπει πάραυτα να δοκιμάσεις αν είσαι ένας σοβαρός σοκολατομανής- σοκολατοφάγος…
Με τρεις στρώσεις αφράτου, υγρού σοκολατένιου κέικ, δύο στρώσεις βελούδινης σοκολατένιας πουτίγκας(τι λες τώρα…) και την απόλυτη, κολασμένη σοκολατένια επικάλυψη-frosting, είναι ότι χρειάζεσαι για τις φθινοπωρινές μέρες του Οκτώβρη, και όχι μόνο.
Το έτος 1972, τα 50 και πλέον bakeries των Edingers έκλεισαν οριστικά(χρεωκόπησαν για την ακρίβεια) και μαζί τους χάθηκε η αυθεντική συνταγή…
Εγώ δεν είχα γεννηθεί (αλλά ούτε και βρισκόμουν στο Μπρούκλιν βεβαίως βεβαίως) για να γευτώ την αυθεντική-διάσημη εκτέλεση, ένιωσα όμως ελεύθερη να την φανταστώ… πως ένα κέικ, με αυτό το όνομα και αυτή την ιστορία, θα ήταν το πιο πλούσιο, decadent, moist, dark chocolate cake ever!
Και αυτό ήταν όντως!
Blackout Brooklyn Cake
- Μερίδες: 10-12 τμχ Χρόνος προετοιμασίας: 1 ώρα
- Χρόνος ψησίματος: 1 ώρα
Υλικά
Για το cake
- 50γρ.κακάο κοσκινισμένο
- 60γρ. βραστό νερό
- 60γρ. κουβερτούρα
- 180γρ.κεφίρ σε θερμοκρασία δωματίου
- 350γρ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
- 230γρ.βούτυρο γάλακτος σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
- 4 αυγά χωρισμένα
- 240γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 πρέζα αλάτι
- 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- ½ κ.γ. σόδα μαγειρική
- Βανίλινη ή ¼ κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
Για την κρέμα(chocolate pudding)
- 120γρ.κουβερτούρα γάλακτος σε κομματάκια
- 30γρ. κακάο κοσκινισμένο
- 50γρ. κόρν φλάουρ
- 4 κρόκοι
- 300γρ. γάλα πλήρες
- 300γρ. κρέμα γάλακτος
- 2κ.σ. βούτυρο γάλακτος
- 130γρ.καστανή ζάχαρη
- Βανίλινη ή ¼ κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
Για το frosting(επικάλυψη)
- 80γρ.κουβερτούρα γάλακτος σε κομματάκια
- 180γρ.κουβερτούρα σε κομματάκια
- 240γρ.κρέμα γάλακτος
- 180γρ.κεφίρ σε θερμοκρασία δωματίου
- 3 κ.σ. μέλι
- 1 πρέζα αλάτι
- 2κ.σ. βούτυρο
Εκτέλεση
Για το κέικ:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175 βαθμούς. Βουτυρώνουμε και πασπαλίζουμε με κακάο μια φόρμα με δαχτυλίδι 25εκ.
Σε ένα μπολάκι προσθέτουμε το κακάο, ρίχνουμε το βραστό νερό και ανακατεύουμε να γίνει μια πάστα. Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί ή στα μικροκύματα.
Σε κατσαρολάκι ζεσταίνουμε ελαφρά το κεφίρ(δεν μας πειράζει αν φαίνεται κομμένο) και το προσθέτουμε στη λιωμένη σοκολάτα ανακατεύοντας. Τέλος προσθέτουμε στο μείγμα την πάστα του κακάο και ομογενοποιούμε. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Σε μίξερ βάσης ή με μίξερ χειρός χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη πολύ καλά να αφρατέψει και να ασπρίσει το μείγμα. Προσθέτουμε τους κρόκους ένα προς ένα και συνεχίζουμε το χτύπημα για μερικά λεπτά ακόμα. Στη συνέχεια προσθέτουμε το μείγμα της σοκολάτας και το αλεύρι με το μπέικιν, τη σόδα, τη βανίλια και το αλάτι κοσκινισμένα. Ανακατεύουμε για λίγο ακόμη να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Προσοχή δεν παραχτυπάμε τη ζύμη σε αυτή τη φάση. Τέλος, με ένα μίξερ χειρός, χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα και τα ενσωματώνουμε απαλά με μια μαρίζ στο μείγμα του κέικ.
Αδειάζουμε τη ζύμη μέσα στη φόρμα και ψήνουμε στο μεσαίο ράφι του φούρνου για περίπου 60 λεπτά. Τσεκάρετε με μια οδοντογλυφίδα, θα πρέπει να βγαίνει καθαρή.
Βγάζουμε το κέικ από το φούρνο και αφήνουμε σε μια σχάρα να κρυώσουν ελαφρά. Ξεφορμάρουμε, και τα αφήνουμε στη σχάρα να κρυώσει πολύ καλά πριν το κόψουμε.
Για την κρέμα σοκολάτας:
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε μέχρι το σημείο βρασμού, το γάλα, την κρέμα και την μισή ζάχαρη. Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το κακάο, το κόρν φλάουρ, τη βανίλια, και προσθέτουμε την υπόλοιπη ζάχαρη. Προσθέτουμε τους κρόκους και ανακατεύουμε ζωηρά με ένα σύρμα. Ρίχνουμε λίγο λίγο το ζεστό μείγμα γάλατος-κρέμας μέσα στην πάστα ανακατεύοντας συνέχεια. Επαναφέρουμε το μείγμα πίσω στην κατσαρόλα και ψήνουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας διαρκώς με σύρμα μέχρι να πήξει η κρέμα. Κατεβάζουμε από την φωτιά μόλις έρθει σε βρασμό και αμέσως προσθέτουμε τα κομματάκια της σοκολάτας μαζί με το βούτυρο. Ομογενοποιούμε καλά και σκεπάζουμε την επιφάνεια της κρέμας με μια μεμβράνη.
Αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και στη συνέχεια κρυώνουμε στο ψυγείο μέχρι να την χρησιμοποιήσουμε.
Για το frosting:
Λιώνουμε τις σοκολάτες σε μπεν μαρί ή στα μικροκύματα. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε μέχρι το σημείο βρασμού την κρέμα και την προσθέτουμε στη σοκολάτα. Τέλος, προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ομογενοποιούμε πολύ καλά. Αφήνουμε να κρυώσει και να σταθεί σε θερμοκρασία δωματίου, ανακατεύοντας συχνά με μια μαρίζ. Σε περίπου 40 λεπτά (και όχι παραπάνω για να μπορεί να δουλευτεί) θα έχει σφίξει αρκετά,για να γαρνίρουμε το κέικ.
Για το στήσιμο:
Ισιώνουμε με ένα μαχαίρι την επιφάνεια του κέικ αφαιρώντας ότι εξέχει. Τρίβουμε τα κομμάτια που αφαιρέσαμε με ένα ένα τρίφτη. Τα κρατάμε για το γαρνίρισμα περιμετρικά του κέικ.
Κόβουμε προσεκτικά το κέικ σε 3 μέρη-δίσκους. Τοποθετούμε τη βάση σε μια πιατέλα και απλώνουμε την μισή ποσότητα της κρέμας. Επαναλαμβάνουμε με το 2ο δίσκο του κέικ και την υπόλοιπη κρέμα. Τέλος, προσθέτουμε τον τρίτο δίσκο του κέικ και γαρνίρουμε την επιφάνεια και τα πλαϊνά με το frosting, με τη βοήθεια ενός κουταλιού ή μιας σπάτουλας. Πασπαλίζουμε περιμετρικά με τα ψίχουλα του κέικ.
Αφήνουμε να κρυώσει και να σεταριστεί για τουλάχιστον 4 ώρες πριν κόψουμε και σερβίρουμε.
Καλή σας Επιτυχία!!