Tα κουλουράκια της Λαμπρής!
Προσαρμοσμένη από την συνταγή του pastry chef Χρήστου Βέργαδου
Νοσταλγία και όμορφες αναμνήσεις… η μυρωδιά του Πάσχα μιας άλλης εποχής…
Αυτά και τόσα άλλα ακόμα, είναι τα Πασχαλινά κουλουράκια για μένα αλλά και για όλους μας πιστεύω! Τα αρώματα του βουτύρου, της βανίλιας, του πορτοκαλιού αλλά και της μαστίχας πλημμυρίζουν το σπίτι, και πραγματικά ανυπομονώ να τα φτιάξω κάθε χρόνο τη Μ.Πέμπτη μαζί με τα περιβόητα γεμιστά τσουρέκια μου, για να μοσχοβολήσει το σπίτι Πάσχα και φυσικά να τα απολαύσουμε όλοι, συγγενείς και φίλοι, την Ανάσταση και την Κυριακή του Πάσχα.
Αυτά εδώ είναι τα ιδανικά κουλουράκια για μένα! Υπέροχα, αρωματικά και βουτυράτα, τραγανά αλλά μαλακά και αφράτα στο εσωτερικό τους, είναι τα τέλεια Πασχαλινά κουλούρια-απ΄αυτά που σε κάνουν να πηγαινοέρχεσαι στην πιατέλα, πότε φανερά και πότε κρυφά μην σε δουν τα παιδιά σου, μην μπορώντας να σταματήσεις μόνο στο ένα…
Φτιάξτε μπόλικα λοιπόν(και διπλή δόση ακόμη απ΄αυτή που σας δίνω) και μοιράστε τα σύμφωνα με το έθιμο, στους αγαπημένους σας συγγενείς και φίλους! Είναι Πάσχα!!!
Απολαύστε τα σκέτα ή βουτώντας τα στον καφέ αλλά και στο ζεστό γάλα!
Κουλουράκια της Λαμπρής
- Μερίδες: 30τμχ Χρόνος προετοιμασίας: 1 ώρα
- Χρόνος ψησίματος: 50 λεπτά
Υλικά
- 200γρ. βούτυρο γάλακτος σε θερμοκρασία δωματίου
- 600γρ.αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 175γρ.γάλα σε θερμοκρασία δωματίου
- 2 κρόκοι
- 200γρ.ζάχαρη
- 2 βανίλιες
- 2κ.γ.μπέικιν πάουντερ
- ¼ κ.γ.σόδα μαγειρική
- Ξύσμα ενός ακέρωτου πορτοκαλιού
- Ξύσμα ενός ακέρωτου λεμονιού
- 3-4 δάκρυα μαστίχας
- 1 αυγό χτυπημένο με 1 κ.σ. νερό για την επάλειψη
Εκτέλεση
Χτυπάμε με μίξερ βάσης με το εξάρτημα σύρμα ή με ένα μίξερ χειρός σε δυνατή ταχύτητα, το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν καλά για 5 λεπτά περίπου. Προσθέτουμε τους κρόκους συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να απορροφηθούν.
Σε γουδί ή στο μούλτι χτυπάμε την μαστίχα μαζί με 1 κουταλιά από τη ζάχαρη και προσθέτουμε και το ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού να γίνει μία πάστα την οποία προσθέτουμε στο μείγμα μας.
Αφού σταματήσουμε το μίξερ βγάζουμε το σύρμα και βάζουμε το φτερό ή εναλλακτικά ζυμώνουμε με το χέρι, προσθέτοντας όλα τα υπόλοιπα υλικά κρατώντας λίγο απο το αλεύρι. Ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μαλακό ζυμάρι το οποίο δεν θα κολλάει στα χέρια και μόνο αν χρειαστεί προσθέτουμε το αλεύρι που έχουμε κρατήσει. Δεν παραζυμώνουμε. Τυλίγουμε τη ζύμη σε μεμβράνη και αφήνουμε 1 ώρα να ξεκουραστεί στο ψυγείο.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175 βαθμούς και στρώνουμε μια λαδόκολα στο ταψί μας. Στη συνέχεια χωρίζουμε τη ζύμη σε 30 μπαλάκια ζυγιζοντάς τα προαιρετικά, 40γρ. το καθένα αν θέλουμε να είναι όλα ίδια. Πλάθουμε σε καθαρή επιφάνεια κορδόνια μήκους 20εκ.περίπου και στρίβουμε φτιάχνοντας μικρές πλεξούδες.
Αλείφουμε με το μείγμα αυγού-νερού και ψήνουμε για περίπου 25 λεπτά μέχρι να πάρουν όμορφο χρώμα.Βγάζουμε από το φούρνο και βάζουμε σε σχάρα να κρυώσουν.
Φτιάξτε τα μαζί με τα παιδιά σας και στείλτε μου να δω τις φωτογραφίες σας!