Vegan Χριστούγεννα!! από τη Σταυρούλα Λασκαρούδια
Vegan Χριστούγεννα,γίνονται?
Φυσικά και γίνονται!
Αυτή την χρονιά πήρα την απόφαση για πρώτη φορά, να ετοιμάσω το δείπνο των Χριστουγέννων στο δικό μου σπίτι, με σκοπό να ικανοποιήσω γευστικά τόσο τους vegan όσο και τους μη vegan καλεσμένους μου!
Ελπίζω πως θα τα καταφέρω καθώς οι παρακάτω συνταγές είναι προσεκτικά διαλεγμένες ώστε όλοι να νιώσουν ευχαριστημένοι και χορτάτοι! Προσθέστε λοιπόν και εσείς τις παρακάτω συνταγές στο τραπέζι σας έστω και εάν δεν είστε vegan ή vegetarian…
Και μην ξεχνάτε, ότι η καλή διάθεση και το πνεύμα των Χριστουγέννων φέρνει τους ανθρώπους κοντά και δημιουργεί ευχάριστες αναμνήσεις όποιο φαγητό κι αν βρίσκεται μέσα στο πιάτο τους!
Πάμε λοιπόν να σας δείξω τις συνταγές μου:
ΟΡΕΚΤΙΚΟ
Εύκολη μανιταρόσουπα& μπρουσκέτα με σκόρδο
Μπρουσκέτα με σκόρδο
Υλικά
1 μπακέτα κομμένη σε κομμάτια
2 σκ. Σκόρδο
μαιντανός
ελαιόλαδο,αλάτι
Εκτέλεση
Σε ένα ταψί απλώνουμε το ψωμί και τρίβουμε πάνω σε καθεμία το σκόρδο για να πάρουν άρωμα ,ρίχνουμε λίγο αλάτι και αλείφουμε με ελαιόλαδο. Πασπαλίζουμε με το μαιντανό. Έπειτα βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο το ταψί για 5-6 λεπτά στους 160 βαθμούς C.
Μανιταρόσουπα
Υλικά
500γρ. μανιτάρια champignon κομμένα σε λεπτές φέτες
3 μέτρια καρότα τριμμένα
1,5- 2 λίτρα ζωμό λαχανικών (εναλλακτικά βάζουμε στην ίδια ποσότητα νερού 1 κύβο λαχανικών)
λίγο λευκό κρασί
αλάτι,πιπέρι
Εκτέλεση
Σε μία κατσαρόλα προσθέτουμε λίγο λάδι και τα μανιτάρια και σοτάρουμε ελαφρά. Στη συνέχεια ρίχνουμε μέσα τα τριμμένα καρότα και σβήνουμε με το κρασί.
Προσθέτουμε τον ζωμό και βράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία για 20-25 λεπτά.
Σερβίρουμε με την μπρουσκέτα.
ΚΥΡΙΩΣ ΠΙΑΤΟ
Ρεβυθοκεφτέδες με πουρέ από πατάτα&κολοκύθα & gravy από λαχανικά
Ρεβυθοκεφτέδες
Υλικά
500γρ. ρεβύθια, μουσκεμένα σε νερό για 24 ώρες και καλά στραγγισμένα
½ ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
½ ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
2 φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2-3 σκ. σκόρδο τριμμένες
4-5 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
½ κουτ. γλυκού κύμινο
½ κουτ. γλυκού γλυκιά πάπρικα
αλάτι,πιπέρι
Εκτέλεση
Αλέθουμε τα ρεβύθια στο μπλέντερ. Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ και ζυμώνουμε καλά. Αν η ζύμη είναι αραιή μπορούμε να προσθέσουμε 1-2 κουτ. σούπας επιπλέον αλεύρι. Αν έχουμε χρόνο βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο για μισή ώρα.
Τηγανίζουμε τους κεφτέδες για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να ροδίσουν και τους βάζουμε σε απορροφητικό χαρτί.
Ή ψήνουμε τους κεφτέδες στον φούρνο στους 200 βαθμούς για 15-20 λεπτά.
Πουρές πατάτας/κολοκύθας
Υλικά
600γρ. πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε μέτρια κομμάτια
200γρ. κολοκύθα κομμένα σε μέτρια κομμάτια
60 ml κρέμα καρύδας ή
2 κουτ.σούπας βούτυρο καρύδας ή μαργαρίνη
Αλάτι,πιπέρι
Εκτέλεση
Βάζουμε σε κατσαρόλα τις πατάτες και την κολοκύθα, καλύπτουμε με κρύο νερό και περιμένουμε μέχρι να ξεκινήσει το νερό να βράζει. Από την ώρα που θα πάρει βράση , σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε για 20 λεπτά περίπου, μέχρι οι πατάτες να έχουν μαλακώσει. Στην συνέχεια σουρώνουμε τα υλικά, τα βάζουμε πάλι μέσα στην κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και ρίχνουμε την κρέμα καρύδας. Σπάμε σε πουρέ το μείγμα πατάτας/κολοκύθας με πρες πουρέ ή με σύρμα. Σβήνουμε την φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο ,αλάτι& πιπέρι. Σερβίρουμε τον πουρέ ζεστό.
Gravy λαχανικών
Υλικά
4-5 μανιτάρια ψιλοκομμένα
1 κρεμμύδι κομμένο στα τέσσερα
1 κομμάτι πράσο κομμένο σε φέτες
1 μεγάλο καρότο κομμένο σε φέτες
2 κουτ. σούπας μαύρη ζάχαρη
1 κ ½ ποτήρι ζωμό λαχανικών
2 κουτ. σούπας αλεύρι
½ φλυτζανάκι κόκκινο κρασί
1 κουτ. σούπας soya sauce
2 φύλλα δάφνης
δεντρολίβανο,θυμάρι
αλάτι,ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Σε κατσαρόλα σοτάρουμε τα υλικά με αυτή την σειρά: μανιτάρια, κρεμμύδι, καρότο, πράσο. Αφού έχουμε τσιγαρίσει τα υλικά ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε. Στη συνέχεια ρίχνουμε την ζάχαρη και την soya sauce και σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε τον ζωμό λαχανικών και τα μυρωδικά και βράζουμε σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να πήξει η σάλτσα. Σουρώνουμε το μείγμα και κρατάμε μόνο την σάλτσα!
ΣΑΛΑΤΑ
Vegan caeser
Υλικά
1 μαρούλι κομμένο ,λίγη ρόκα και baby σπανάκι
κρουτόν
Σως
Υλικά
1/3 κούπας ταχίνι
¼ κούπας νερό
1 σκελίδα σκόρδο τριμμένη
χυμό από ένα λεμόνι
1 κουτ.σούπας μουστάρδα(Dijon κατά προτίμηση)
Αλάτι,πιπέρι
Εκτέλεση
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί μέχρι να γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα.
Ρίχνουμε το μίγμα πάνω στην σαλάτα και σερβίρουμε κατευθείαν.
ΕΠΙΔΟΡΠΙΟ
Vegan ρολά κανέλλας /cinnamon rolls
Υλικά
Για τα ρολά κανέλλας
2 κούπες γάλα αμυγδάλου
½ κούπα βούτυρο καρύδας ή μαργαρίνη λιωμένο
¼ κούπας ζάχαρη
1 σακουλάκια ξερή μαγιά
5 κ ½ κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουτ.γλυκού αλάτι
Για την γέμιση
¾ κούπας βούτυρο καρύδας ή μαργαρίνη
1 κούπα μαύρη ζάχαρη
2 κουτ.γλ. κανέλλα
Για το γλάσο
1& ½ κούπα άχνη ζάχαρη
3κουτ.γλ. γάλα αμυγδάλου
1 βανίλια
Εκτέλεση
Ανακατεύουμε σε μία μπασίνα το γάλα, το βούτυρο και την ζάχαρη. Έπειτα προσθέτουμε την μαγιά και αφήνουμε για 5 λεπτά .Στην συνέχεια προσθέτουμε τις 5 κούπες αλεύρι και το αλάτι, ανακατεύουμε με μία κουτάλα και αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί για μία ώρα.
Μετά από μία ώρα προσθέτουμε την ½ κούπα αλέυρι κ ανοίγουμε την ζύμη σε φύλλο με πάχος περίπου 1,5 εκατοστού. Αλείφουμε όλη την επιφάνεια με το βούτυρο καρύδας και στην συνέχεια πασπαλίζουμε την μαύρη ζάχαρη και την κανέλλα και τυλίγουμε σε ρολό. Κόβουμε το ρολό σε κομμάτια περίπου 2 εκατοστών. Τοποθετούμε τα ρολά σε ένα ταψί έτσι ώστε να εφάπτονται μεταξύ τους και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν για μισή ώρα.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς κελσίου για 25-30 λεπτά.
Για το γλάσο ανακατεύουμε σε ένα μπολ την άχνη,το γάλα και την βανίλια και το ρίχνουμε πάνω από τα ψημένα ρολά!
Καλή Επιτυχία και Χαρούμενα Vegan Χριστούγεννα!