Οι κουραμπιέδες!

1399 0

Οι κουραμπιέδες!

Τα Χριστούγεννα για μένα σημαίνουν σίγουρα πολλέεεες ώρες στην κουζίνα!  Αυτό είναι ένα fact(που λένε και στο χωριό μου)… αλλιώς δεν το ευχαριστιέμαι… αλλιώς δεν είναι Χριστούγεννα!

 

Κλεισμένη στην κουζίνα, να ψάχνω συνταγές, να γράφω υλικά, να μαγειρεύω γλυκές και αλμυρές γιορτινές λιχουδιές… να δημιουργώ τον απόλυτο πανικό στην κουζίνα, να γίνομαι «πτώμα» από κούραση…

Κι ύστερα… ύστερα έρχεται αυτή η στιγμή της απόλυτης ικανοποίησης, της υπέρτατης χαράς της δημιουργίας, και της προσφοράς στους αγαπημένους μου!

Και αυτό δεν το αλλάζω με τίποτα!

Φέτος… φέτος τα σχέδια είναι αρκετά και φιλόδοξα! Μια-δύο συνταγές με χοιρινό, ένας πουρές γλυκοπατάτας, ένας γεμιστός κόκορας, ένα brownie meringue cake, μια pecan pie, τα χριστουγεννιάτικα μπισκότα μου… και φυσικά αυτοί εδώ οι κουραμπιέδες!

Χριστούγεννα δίχως κουραμπιέδες και μελομακάρονα γίνεται? Δεν γίνεται!

Μυρωδάτοι, αέρινοι, αφράτοι… ένα όνειρο! Ναι ναι, αυτοί είναι οι κουραμπιέδες των ονείρων σας, και προτείνω να τους δοκιμάσετε πάραυτα…

 

Είναι πανεύκολοι δε στην προετοιμασία τους, και τόσο χαλαρωτική η όλη διαδικασία. Επιπλέον, παρέα με τα παιδιά σας, που μπορούν να σας βοηθήσουν στο ζύγισμα, στο πλάσιμο, στο άχνισμα, οι κουραμπιέδες θα γίνουν παιχνιδάκι!

Εγώ είχα τον καλύτερο βοηθό, τον Γιάννη μου! Έναν φτιάχνει, δύο τρώει βέβαια, αλλά είναι ο καλύτερος κριτής ever!

Είμαι σίγουρη ότι κάθε νοικοκυρά-ης, έχει την δική της-του οικογενειακή συνταγή για τους καλύτερους κουραμπιέδες. Κρατήστε άλλη μία συνταγή ωστόσο, την δική μου αγαπημένη, και μην ξεχνάτε πως ο κουραμπιές θέλει βούτυρο «καλό», γερό χτύπημα της άχνης με το βούτυρο και προσοχή στο ψήσιμο.

All in all, φτιάξτε πανέμορφα βουναλάκια με κατάλευκους κουραμπιέδες και νιώστε τα «Χριστούγεννα»!  Σας φιλώ!

 

Κουραμπιέδες

  • Μερίδες: 50-55 μικροί κουραμπιέδες Χρόνος προετοιμασίας: 50 λεπτά
  • Χρόνος ψησίματος: 20 λεπτά/κάθε ταψί

 

Υλικά

  • 250γρ.βούτυρο γάλακτος μαλακό
  • 250γρ.βούτυρο φρέσκο πρόβειο ή αγελαδινό- μαλακό
  • 140γρ. άχνη ζάχαρη
  • 1κ.γ. υγρό εκχύλισμα βανίλιας
  • 130γρ.αμύγδαλα ανάλατα με τη φλούδα
  • 2γρ. μπέικιν πάουντερ
  • 860γρ.αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 400γρ. άχνη για επικάλυψη

Εκτέλεση

Σημείωση :Το φρέσκο βούτυρο είναι πιο νόστιμο, μυρωδάτο και έχει μικρότερη ημερομηνία λήξης. Θα το βρείτε στα σούπερ μάρκετ με την ένδειξη «φρέσκο βούτυρο», το δε πρόβειο είναι το αγαπημένο μου.

Βγάζουμε από το ψυγείο τα βούτυρα μερικές ώρες πριν να μαλακώσουν καλά.

Σε μίξερ βάσης με το εξάρτημα φτερό ή με μίξερ χειρός, χτυπάμε τα βούτυρα με την άχνη και τη βανίλια, δυνατά για περίπου 15-18 λεπτά, να ασπρίσει και να  γίνει σαν βελούδινη σαντιγή. Μην παραλείψετε αυτό το βήμα, είναι πολύ σημαντικό να χτυπηθεί τόση ώρα το μείγμα για  να γίνει ο κουραμπιές αφράτος και να έχει λευκό χρώμα εσωτερικά.Αν έχετε ένα δυνατό μίξερ θα χρειαστούν περίπου 13 λεπτά.

Εντωμεταξύ καβουρντίζουμε τα αμύγδαλα ψήνοντας τα στο φούρνο ή στο τηγάνι σε χαμηλή φωτιά, προσέχοντας μην καούνε. Αφήνουμε να κρυώσουν. Τα προτιμώ με τη φλούδα γιατί παραμένουν τραγανά.

Σπάζουμε τα αμύγδαλα  σε χοντρά κομμάτια και τα προσθέτουμε στο μείγμα του βουτύρου ανακατεύοντας ελαφρά.

Τέλος, προσθέτουμε το αλεύρι κοσκινισμένο μαζί με το μπείκιν, συνεχίζοντας να χτυπάμε στο μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα. Δεν παραζυμώνουμε. Η ζύμη θα είναι μαλακή και βουτυράτη και θα κολλάει απειροελάχιστα στα χέρια. Καλό είναι να ελέγχουμε τη ζύμη καθώς προσθέτουμε το αλεύρι, ίσως χρειαστεί λίγο λιγότερο ή λίγο περισσότερο(όλα τα αλεύρια δεν είναι ίδια).

Καλύπτουμε τη ζύμη με μεμβράνη και τοποθετούμε στο ψυγείο για μισή ώρα.

Στη συνέχεια κόβουμε τη ζύμη σε κομμάτια των 25γρ.(με τη βοήθεια μιας ζυγαριάς) και πλάθουμε  σε μπαλάκια, φροντίζοντας να πιέζουμε λίγο την επιφάνειά τους με το δάχτυλό μας. Εναλλακτικά κόβουμε μεγαλύτερους κουραμπιέδες σε όποιο σχήμα επιθυμούμε, απλά προσέχουμε να ψήσουμε μερικά λεπτά περισσότερο.

 

Αραδιάζουμε τους κουραμπιέδες σε λαμαρίνα με λαδόκολα και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς αντιστάσεις, για 20 λεπτά, να πάρουν ένα πολύ απαλό ρόδινο χρώμα.

Αφαιρούμε από το φούρνο και τους τοποθετούμε σε σχάρα να κρυώσουν.

Τους αχνίζουμε μόνο όταν κρυώσουν πολύ καλά. Προσθέτουμε άχνη σε ένα μπολ, όπου και κυλάμε τους κουραμπιέδες, ένα ένα. Τους στρώνουμε όμορφα σε πιατέλα και καλύπτουμε με επιπλέον άχνη την οποία κοσκινίζουμε στην επιφάνειά τους, με μια σίτα.

Είμαστε έτοιμοι για την πρώτη δοκιμή?

 

 

 

 

 

 

Related Post

Τα Χριστουγεννιάτικα μπισκότα μου!

Posted by - 23 Δεκεμβρίου, 2018 0
Τα Χριστουγεννιάτικα μπισκότα μου! Αν κάτι με βάζει στο κλίμα των γιορτών, είναι τα χριστουγεννιάτικα μπισκότα μου! Δεντράκια, ανθρωπάκια, χιονονιφάδες,…

Τούρτα γενεθλίων!

Posted by - 29 Μαρτίου, 2018 0
Τούρτα γενεθλίων! Μια τούρτα γενεθλίων… υπέροχη και γιορτινή, για την Πολυαγαπημένη! Την πολυαγαπημένη μου ανιψιά, την μικρή ομορφιά με το…

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *