10+2 Ιδιαίτερα μπαχαρικά για «ιδιαίτερες μαγειρικές…» -Μέρος 2ο

3504 0

10+2 Ιδιαίτερα μπαχαρικά για «ιδιαίτερες μαγειρικές…» -Μέρος 2ο

Η αγάπη μου για τα λογής λογής μπαχαρικά, είναι βέβαιη…με ξετρελαίνει να βρίσκομαι σε μπαχαράδικα, να μυρίζω, να δοκιμάζω, να σκέφτομαι συνταγές…

Δείτε αυτά που σας προτείνω, είναι τα πιο αγαπημένα μου!  Αγοράστε τα με την πρώτη ευκαιρία και ελάτε να διαβούμε  νέα «μαγειρικά μονοπάτια»!

1.Gara Masala

Ένα αγαπημένο μείγμα μπαχαρικών της Ινδικής κουζίνας.Ταιριάζει πολύ σε ψητά κρεατικά, όπως κοτόπουλο, χοιρινά σουβλάκια και αρνιού. Επίσης πασπαλίστε τις πίτες για τα σουβλάκια πριν τις ψήσετε. Θα το βρείτε έτοιμο σε καλά μπαχαράδικα αλλά μπορείτε να το φτιάξετε και μόνοι σας, αν αλέσετε όλα τα παρακάτω μπαχαρικά σε μύλο ή σε γουδί.

  • 4 κ.σ. σπόρους κόλιαντρο
  • 1 κ.σ.  σπόρους κύμινο
  • 1 κ.σ. μαύρο πιπέρι
  • 1 ½ κ.σ. τζίντζερ σε σκόνη
  • 4-5 σπόρους κάρδαμο
  • 6-7 γαρίφαλα
  • 1 κομμάτι κανέλα
  • 1 θρυμματισμένο φύλλο δάφνης

2.Pulbiber τούρκικο

Το πουλ πιμπέρ είναι ποικιλία πιπεριάς που χρησιμοποιείται ως μπαχαρικό  στην ανατολίτικη – μεσογειακή κουζίνα. Η πιπεριά είναι σε μικρές φλούδες, πιο ήπια σε γεύση από την καυτερή πιπεριά, δίνει μια γλυκιά και φρουτένια αίσθηση στα πιάτα. Το πουλ πιμπέρ δεν περιέχει σπόρους και μπορεί να αντικαταστήσει το μπούκοβο και την πάπρικα. Προσωπικά το λατρεύω και το βάζω σχεδόν παντού!

3.Σουμάκ

Το σουμάκι προέρχεται από τους καρπούς ενός θαμνώδους φυτού, έχει βαθύ κόκκινο χρώμα και ξινή γεύση. Δεν είναι ιδιαίτερα καυτερό. Χρησιμοποιείται  στην κουζίνα της ανατολής όπου και το χρησιμοποιούν αντί για λεμόνι ή ξύδι. Προσθέστε το  στο κρέας, στο κοτόπουλο, στο ψάρι, σε λαχανικά πριν τα ψήσετε. Επίσης ταιριάζει ωραία σε σάλτσες και σε μαρινάδες.

 

4.Κάρδαμο σπόροι(καρδάμωμο ή κακουλέ)

Το χαρακτηριστικό μπαχαρικό του πασχαλινού μας τσουρεκιού! Είναι καλύτερα να χρησιμοποιούμε τους σπόρους καθώς το τριμμένο χάνει γρήγορα το άρωμά του. Η χρήση του κακουλέ στην μαγειρική είναι πολύ διαδεδομένη στην Ινδική και Κινέζικη κουζίνα.Μετά το σαφράν, την τρούφα και την βανίλια είναι το τέταρτο κατά σειρά πιο ακριβό μπαχαρικό. Χρησιμοποιήστε το σε  σούπες, ινδικές σπεσιαλιτέ, μαρινάδες και στη ζαχαροπλαστική.

5.Τζίντζερ τριμμένο

Ένα από τα βασικά συστατικά της Kινεζικής, της Ιαπωνικής και της Tαϋλανδέζικης κουζίνας. Το χαρακτηριστικό του άρωμα αλλά και  η πικάντικη γεύση του, νοστιμίζει γλυκά, σάλτσες, εξωτικά φαγητά και κοκτέιλ.

 

6.Κρόκος Κοζάνης

Ο κρόκος, το πολύτιμο αυτό υλικό, προσφέρει υπέροχο άρωμα και νοστιμιά στα φαγητά. Χρησιμοποιήστε τον σε ζυμαρικά, ρύζι, κρέας, σάλτσες, σαλάτες αλλά και γλυκά. Επίσης ταιριάζει σε ροφήματα και ποτά. Θα πρέπει μόνο να είμαστε πολύ προσεκτικοί στην ποσότητα που χρησιμοποιούμε γιατί η μεγάλη ποσότητα αλλοιώνει τη γεύση του πιάτου μας.

7.Τσίλι σε σκόνη

Ένα μείγμα μπαχαρικών με βάση την καυτερή πιπεριά, όπου προστίθεται κόκκινη γλυκιά πιπεριά, τριμμένο κύμινο, ρίγανη και σκόρδο. Χρησιμοποιήστε το για να αρωματίσετε πικάντικες σάλτσες.

 8.Λεμονοπίπερο

Ένα καρύκευμα που περιέχει πιπέρι μαύρο, σουμάκ, αλάτι, σινάπι, σκόρδο, λεμόνι και φλούδες εσπεριδοειδών και χαρίζει στα φαγητά μας  ευωδιαστή λεμονίζουσα γεύση. Χρησιμοποιήστε το σε συνταγές με ψάρι αλλά και σε κάθε συνταγή με κρεατικά κυρίως κοτόπουλο, ζυμαρικά, ομελέτες, σαλάτες.
 

9.Μείγμα 5 μπαχαρικών(5 spices)-κινέζικο

Ένα κινέζικο μείγμα από αστεροειδή γλυκάνισο, πιπέρι σετσουαν, γαρύφαλλο, κανέλα και μάραθο που ταιριάζει πολύ σε χοιρινό, κοτόπουλο, πάπια, θαλασσινά αλλά και λαχανικά και stir-fry.

 10.Μείγμα Προβηγκίας

Η Προβηγκία μια περιοχή της Γαλλίας, φημίζεται για τα βότανα της Μεσογείου (δεντρολίβανο, δάφνη, μαντζουράνα, ρίγανη μάραθος, θρούμπι κα.) Μπορείτε λοιπόν πολύ εύκολα να το φτιάξετε και μόνοι σας! Μου αρέσουν πολύ όλα αυτά τα αρωματικά και τα χρησιμοποιώ σε ψάρι, ψητά λαχανικά, κοτόπουλο, ψητό κρέας, γαλοπούλα, πατάτες, σάλτσες, σούπες.

 11.Γλυκάνισος και αστεροειδής γλυκάνισος

Ο γλυκάνισος χρησιμοποιείται κυρίως ως βασικό συστατικό για μια σειρά από αλκοολούχα ποτά, όπως αψέντι, ούζο, τσίπουρο και σαμπούκα. Μπορεί όμως να ταιριάξει πετυχημένα στη μαγειρική, σε μαρινάδες κρεάτων αλλά και σε επιδόρπια, για παράδειγμα ιταλικά μπισκότα.

Οι σπόροι του αστεροειδούς γλυκάνισου, χρησιμοποιούνται σε γλυκά και αλμυρά πιάτα. Χρησιμοποιήστε ολόκληρο  αυτό το ευωδιαστό μπαχαρικό για να αρωματίσετε τσάι, κοκτέιλ, ζωμούς, σάλτσες ζυμαρικών. Ταιριάζει επίσης με την ντομάτα σε σάλτσες και σούπες αλλά μπορείτε να το προσθέσετε σε ψητά λαχανικά και στην κρεμμυδόσουπα.

 12.Πιπέρι καγιέν

Το πιπέρι καγιέν έχει καυτερή  γεύση. Οι καρποί της πιπεριάς αποξηραίνονται και κατόπιν τρίβονται για να έχουμε πιπέρι σε μορφή σκόνης.
Το πιπέρι καγιέν χρησιμοποιείται στην μαγειρική τριμμένο, για να δώσει αψάδα στα πιάτα μας. Προσθέστε λίγο πιπέρι καγιέν στο ρόφημα σας ή στα χειροποίητα σοκολατάκια σας για υπέροχη γεύση!

 Και μην ξενχάτε…με αγάπη και μπαχαρικά όλα είναι πιθανά!

 

Related Post

Κυριακάτικο Πρωινό!

Posted by - 7 Μαΐου, 2018 0
Κυριακάτικο Πρωινό! Pancakes με παπαρουνόσπορο, ξύσμα λεμονιού και κρέμα μασκαρπόνε με φράουλες και σιρόπι σφένδαμου Αυτά τα pancakes φωνάζουν «Σαββατοκύριακο»!…

Οι κουραμπιέδες!

Posted by - 20 Δεκεμβρίου, 2019 0
Οι κουραμπιέδες! Τα Χριστούγεννα για μένα σημαίνουν σίγουρα πολλέεεες ώρες στην κουζίνα!  Αυτό είναι ένα fact(που λένε και στο χωριό…

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *