To σοκολατένιο κέικ!

1668 0

To σοκολατένιο κέικ!

Προσαρμοσμένη από την συνταγή του Donal Skehan

Η μυρωδιά ενός φρεσκοψημένου κέικ που πλημμυρίζει το σπίτι, είναι αξία ανεκτίμητη! Έχω μια μανία με τις συνταγές για κέικ, ποτέ δεν είναι αρκετές…πάντα ψάχνω και δοκιμάζω μια νέα συνταγή που θα αντικαταστήσει την προηγούμενη, και ξανά απ την αρχή! –ναι, είμαι μια φανατική baker…

Αυτό δεν είναι άλλο ένα κέικ σοκολάτας…Είναι το τέλειο κέικ σοκολάτας, θα συμφωνήσετε μαζί μου μόλις το δοκιμάσετε και ειδικά αν δείτε πόσο εύκολη είναι η παρασκευή του.

Ακόμη και εγώ που δεν τρελαίνομαι για σοκολάτα-ναι, πυροβολήστε με!!!- ξετρελάθηκα με αυτό το κέικ…

Ένα σοκολατένιο κέικ με μαύρη μπύρα stout- η σκουρόχρωμη stout με την καβουρντισμένη βύνη και γεύση που αφήνει εντύπωση καραμέλας και σοκολάτας θα κάνει το κέικ μας τόσο έντονα σοκολατένιο!

Και δεν είναι τόσο δύσκολο να βρείτε την μπύρα stout ακόμα και στην Αλεξανδρούπολη, στην Κάβα Ευμορφόπουλος θα εντυπωσιαστείτε από την ποικιλία σε μπύρες απ΄ όλο τον κόσμο!

Ένα κέικ αφράτο, υγρό αλλά όχι βαρύ, τόσο εθιστικό που σας προειδοποιώ…δεν μπορείτε να μείνετε στο ένα κομμάτι!

Το γλάσο- αχ αυτό το γλάσο!!! Βελούδινο, σοκολατένιο και γλυκό, εξισορροπεί τέλεια την υποψία πίκρας του κέικ.

Οι φράουλες είναι τέλειες τώρα, θα καθίσουν πάνω στο frosting και θα δώσουν δροσιά και ένα γιορτινό, ανοιξιάτικο χαρακτήρα στο γλυκό μας.

Σαφώς, στην πιο απλή εκδοχή του μπορείτε να παραλείψετε το frosting και να πασπαλίσετε απλά το κέικ με λίγη ζάχαρη άχνη.

 

 

 Σοκολατένιο κέικ με μπύρα stout σοκολατένιο γλάσο και φράουλες

  • Μερίδες: 10-12τμχ Χρόνος προετοιμασίας: 1 ώρα
  • Χρόνος ψησίματος: 50 λεπτά

Υλικά

Για το κέικ

  • 300γρ. βούτυρο γάλακτος
  • 150γρ.μαύρη μπύρα stout ή μαύρη guinness
  • 250γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
  • 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 100γρ. κακάο καλής ποιότητας
  • 1 βανίλια
  • 375γρ. ζάχαρη
  • 3 μεγάλα αυγά
  • 100γρ.γιαούρτι στραγγιστό
  • 50γρ.κρέμα γάλακτος 30% λιπαρά
  • 2κ.σ χυμό λεμονιού

 Για το γλάσο

  • 150γρ.σοκολάτα κουβερτούρα
  • 125γρ.βούτυρο γάλακτος σε θερμοκρασία δωματίου
  • 225γρ. μασκαρπόνε
  • 200γρ.ζάχαρη άχνη
  • 50γρ.κρέμα γάλακτος

Εκτέλεση

 Προθερμαίνετε  το φούρνο στους 180 βαθμούς. Καλύψτε με λαδόκολα τη βάση μιας φόρμας στρογγυλής 20εκ. με αποσπώμενη βάση και βουτυρώστε καλά. Πασπαλίστε το ταψάκι με κακάο.

Σε μικρό μπολ προσθέστε το γιαούρτι, την κρέμα γάλακτος και το χυμό λεμόνι. Αφήστε στην άκρη.

Σε κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά λιώστε το βούτυρο, προσθέστε τη μπύρα και το κακάο και ανακατέψτε καλά με ένα σύρμα. Αφήστε στην άκρη.

Σε μεγάλο μπολ κοσκινίστε το αλεύρι και προσθέστε τη ζάχαρη, τη βανίλια και το μπέικιν. Προσθέστε το μείγμα του βουτύρου-μπύρας, το μείγμα γιαουρτιού-κρέμας(sour cream) και τα αυγά. Ανακατέψτε καλά με ένα σύρμα να ενωθούν τα υλικά. Μην παραχτυπήσετε τη ζύμη.

    

Αδειάστε στο ταψάκι και ψήστε για 50 λεπτά, ελέγξτε με μια οδοντογλυφίδα αν έχει ψηθεί το κέικ. Αφήστε πάνω σε σχάρα να κρυώσει ελαφρά και μετά ξεφορμάρετε με προσοχή. Βάλτε το ξανά πάνω στη σχάρα να κρυώσει πολύ καλά πριν προσθέσετε από πάνω το γλάσο.

Φτιάξτε το γλάσο. Λιώστε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί και αφήστε να κρυώσει. Σε μίξερ βάσης ή με το μίξερ χειρός χτυπήστε σε δυνατή ταχύτητα το βούτυρο σε κομμάτια και το μασκαρπόνε για 1-2 λεπτά.

Προσθέστε τη λιωμένη κουβερτούρα και χτυπήστε για λίγο ακόμα. Τέλος, προσθέστε την άχνη και την κρέμα γάλακτος και ανακατέψτε με μια μαρίζ. Το γλάσο θα είναι λείο και βελούδινο.

    

Με ένα κουτάλι βάλτε το γλάσο πάνω στο κρύο κέικ και απλώστε με μια σπάτουλα.

Διακοσμήστε με τις φράουλες και απολαύστε αμέσως! Ταιριάζει τέλεια με τον καφέ σας, ως επιδόρπιο μετά από ένα γεύμα ή όποτε έχετε ανάγκη από μια γλυκιά λιχουδιά!

 

 

 

 

 

Related Post

Ζήτω τα Μήλα!

Posted by - 3 Νοεμβρίου, 2020 0
Και για να είμαι πιο ειλικρινής,  Ζήτω όλα τα γλυκά με μήλα! Κέικ Μήλου και Μηλόπιτες όλων των ειδών, και…

Χειμωνιάτικη Σαλάτα Νισουάζ!

Posted by - 8 Φεβρουαρίου, 2021 0
Χειμωνιάτικη Σαλάτα Νισουάζ! (my edition) H έλλειψη ενός ταξιδιού (βλ.καραντίνα vol3 or something) πλέον είναι έκδηλη στην ψυχολογία μου…  κι…

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *