Σατωμπριάν με σάλτσα μπεαρνέζ και baby πατατούλες σοτέ! Ένα βασιλικό γεύμα!

6589 0

Σατωμπριάν με σάλτσα μπεαρνέζ και baby πατατούλες σοτέ! Ένα βασιλικό γεύμα!

Όταν έχεις ξάδερφο τον κρεοπώλη – σπεσιαλίστα στο μοσχαρίσιο κρέας (aka Κυριάκος Κόκκινος), τότε θα πάρεις το καλύτερο σιτεμένο μοσχαρίσιο φιλέτο ever!

Και αυτό είναι το Σατωμπριάν! Ο βασιλιάς του γιορτινού τραπεζιού. Το σατωμπριάν δεν είναι τίποτα άλλο από το κεντρικό κομμάτι του φιλέτου.

Η αλήθεια είναι πως  συνήθως το απολαμβάνουμε σε ένα καλό εστιατόριο(με αρκετά τσουχτερό κόστος ομολογουμένως) και είναι κατάλληλο για 2 ή 4 άτομα ανάλογα με το πόσο μεγάλο είναι το φιλέτο.

Ποιος ο λόγος όμως να μην το απολαύσουμε στο σπίτι μας? Είναι πολύ πιο εύκολο απ΄όσο νομίζουμε και γιατί όχι μια πρόκληση για τις μαγειρικές μας ικανότητες…

Σας προτείνω να το φτιάξετε σε μια ιδιαίτερη περίσταση, σε ένα γιορτινό τραπέζι, σε ένα Κυριακάτικο γεύμα, σε ένα ξεχωριστό δείπνο για μερικούς καλούς φίλους!

Σας εγγυώμαι ότι σε 1 ώρα θα έχετε μαγειρέψει ένα καταπληκτικό  πιάτο, και θα το προσφέρετε στους αγαπημένους σας με περισσή λαμπρότητα και περηφάνια!

Εγώ το έφτιαξα μέσα στις γιορτινές μέρες των Χριστουγέννων που μας πέρασαν, και το απολαύσαμε μαζί με εκλεκτή παρέα, ένα κρύο βράδυ σε μια ζεστή, χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα! Τι όμορφες που είναι οι γιορτές!!!

Τι να πω για το φιλέτο? Είναι απλά, καταπληκτικό, ζουμερό, απίθανο!

Δεν θα μπορούσε να το συνοδέψει καλύτερα άλλη σάλτσα από την κλασσική μπεαρνέζ! Μια υπέροχη σάλτσα της γαλλικής κουζίνας, που προέρχεται από τη mother sauce Ολαντέζ- μια από τις βασικές σάλτσες της γαλλικής κουζίνας.

Μια σάλτσα ζεστή, βελούδινη, κρεμώδης, βουτυράτη, με ελαφρά υπόξινη γεύση και άρωμα εστραγκόν. Είναι απλά εθιστική και απίθανη και παραμένει μακράν  η αγαπημένη μου! Συνοδεύει τέλεια τα ψητά κρέατα, τα αυγά μπενεντίκτ και πολλά άλλα…

Είναι βέβαια μια δύσκολη σάλτσα, αλλά είμαι σίγουρη ότι μπορείτε να φτιάξετε την εύκολη και σίγουρη εκδοχή της που θα σας δώσω εδώ.

Για πάμε…

Σατωμπριάν με σάλτσα μπεαρνέζ και baby πατάτες σοτέ

  • Μερίδες: 4 Χρόνος προετοιμασίας και ψησίματος: 1 ώρα

Υλικά

  • Το κεντρικό κομμάτι από ένα φιλέτο (1κg περίπου)
  • 2κ.σ.ελαιόλαδο
  • 2κ.σ. βούτυρο
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο με τη φλούδα
  • 1 κλαδάκι δεντρολίβανο
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

για τη σάλτσα μπεαρνέζ

  • 3 κρόκοι αυγών σε θερμοκρασία δωματίου
  • 400γρ.βούτυρο γάλακτος
  • 2κ.σ.χυμό λεμόνι
  • 1κ.σ.ξύδι λευκό
  • Αλάτι και πιπέρι
  • 1κ.σ.αποξηραμένο ή φρέσκο εστραγκόν

για τις baby πατάτες σοτέ

  • 1 κιλό baby πατάτες
  • 1 κρεμμύδι κομμένο στη μέση με τη φλούδα
  • 2 σκελίδες σκόρδο με τη φλούδα
  • 2κ.σ. βούτυρο
  • 2κ.σ. ελαιόλαδο
  • 3-4κλωναράκια θυμάρι
  • 2 κλωνάρια δεντρολίβανο
  • Αλάτι και πιπέρι

 

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε αρχικά τις πατάτες: Πλένουμε καλά, τρίβοντας με  σύρμα τις πατάτες και τις τοποθετούμε σε κατσαρόλα με το κρεμμύδι, τα σκόρδα, 1-2 κλαδάκια θυμάρι, 1 κλαδάκι δεντρολίβανο και μπόλικο αλάτι.

Βράζουμε για 20-25 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν αλλά όχι να λιώσουν. Ελέγχουμε με ένα μαχαίρι. Αφαιρούμε από την κατσαρόλα, αφήνουμε να κρυώσουν για 5 λεπτά και τις κόβουμε στη μέση. Όπως είναι ζεστές, τις τοποθετούμε σε καυτό τηγάνι στο οποίο έχουμε προσθέσει το βούτυρο και το ελαιόλαδο και τα βότανα, με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω.

Ψήνουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να πάρουν ωραίο ρόδινο χρώμα, για 5 λεπτά περίπου. Στη συνέχεια ανακατεύουμε, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και σοτάρουμε για λίγα λεπτά ακόμα. Αδειάζουμε σε πιατέλα και διατηρούμε ζεστές.

Για το φιλέτο: Βγάζουμε από το ψυγείο το φιλέτο μας(καθαρισμένο από τον κρεοπώλη μας) 1 ώρα περίπου πριν το μαγειρέψουμε.

Απλώνουμε το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι, σε όλο το φιλέτο και του κάνουμε ένα ελαφρύ μασάζ.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.

Βάζουμε ένα μαντέμι ή ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά να κάψει καλά. Μόλις κάψει το τηγάνι, προσθέτουμε το κρέας μαζί με το δεντρολίβανο και το σκόρδο.

Το αφήνουμε να πάρει καλό καφετί χρώμα από όλες τις πλευρές. Προσθέτουμε και το βούτυρο και αφού λιώσει περιχύνουμε το κρέας. Μεταφέρουμε το κρέας σε ταψάκι και τοποθετούμε στο φούρνο.

Εάν έχουμε θερμόμετρο κρέατος, τοποθετούμε στη μέση του κομματιού. Για ένα μέτριο ψήσιμο, όπως αυτό της φωτογραφίας ψήνουμε μέχρι να φτάσει στους 54-55 βαθμούς για περίπου 30-35 λεπτά.

Αν θέλουμε το φιλέτο μας καλοψημένο ψήνουμε μέχρι να φτάσει στους 60 βαθμούς το μάξιμουμ(παρακαλώ) ή συνολικά περι τα 40 λεπτά.

Για medium rare και τα τοιαύτα, δεν κάνω καμμία αναφορά(χαχα στην Ελλάδα είμαστε)!

Βγάζουμε το σατωμπριάν από το φούρνο, και το τοποθετούμε σε ένα ξύλο κοπής. Σκεπάζουμε ελαφρά με ένα αλουμινόχαρτο και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 15-20 λεπτά.

Εντωμεταξύ φτιάχνουμε τη σάλτσα.

 Για τη σάλτσα μπεαρνέζ: Kόβουμε το βούτυρο σε κύβους, το βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι και το λιώνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία.

Σε ένα μεταλλικό μπολ χτυπάμε τους κρόκους με το ξύδι με ένα σύρμα σε μπεν μαρι(κατσαρόλα με νερό που βράζει χαμηλά) μέχρι να πήξουν ελαφρώς, να γίνουν κρεμώδη και να ζεσταθούν(χτυπάμε συνεχώς χωρίς να σταματάμε). Προσοχή, ο πάτος του μπολ δεν πρέπει να ακουμπάει στο νερό γιατί δεν θέλουμε να ψηθούν οι κρόκοι.

Μόλις το βούτυρο λιώσει το μεταφέρουμε σε μια κανάτα με στόμιο. Κατεβάζουμε το μπολ από το μπεν μαρί και αρχίζουμε να ρίχνουμε το βούτυρο σε αργή και συνεχή ροή, χτυπώντας ταυτόχρονα με το σύρμα αδιάκοπα μέχρι να πήξει. Μόλις πήξει ρίχνουμε το λεμόνι, αλάτι, πιπέρι και το εστραγκόν και ανακατεύουμε. Αφήνουμε στην άκρη.

Κόβουμε το φιλέτο μας σε φέτες και σερβίρουμε πάνω σε ζεστά πιάτα( τοποθετούμε τα πιάτα στο φούρνο στους 60 βαθμούς για 10-15 λεπτά) γαρνίροντας με μια γερή δόση από τη σάλτσα μπεαρνέζ!

Μαζί με τις πατατούλες και μια απλή σαλάτα ρόκα δεν χρειαζόμαστε τίποτα άλλο για να έχουμε το τέλειο γεύμα! Α… οπωσδήποτε μερικά ποτήρια κρασί ε?

Βon appétit!!!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Related Post

Μια ανοιξιάτικη σαλάτα!

Posted by - 6 Απριλίου, 2018 0
Μια ανοιξιάτικη σαλάτα! Τώρα θα μου πείτε ποιος νοιάζεται για σαλάτα όταν στο τραπέζι υπάρχει κατσικάκι, αρνί, κοκορέτσι, κοντοσούβλι και…

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *