Γερμανικό κέικ με φουντούκια της θείας Μαρίας!

3104 0

Γερμανικό κέικ με φουντούκια της θείας Μαρίας!

Καλή Χρονιά  αγαπημένοι μου φίλοι, γλυκιά και νόστιμη!

Με αυτό εδώ το απίθανο κέικ του Ιανουαρίου ας κάνουμε ποδαρικό για τη νέα χρονιά!

Προφανώς το έχω πει αρκετές φορές, όμως θα το ξαναπώ… για μένα το φαγητό είναι αναμνήσεις, θύμησες, μνήμες… εικόνες… μυρωδιές! Και φυσικά, στιγμές χαράς, ευτυχίας, που μένουν χαραγμένες στο μυαλό και στη γεύση!

Έτσι κι αυτό το κέικ, το γερμανικό κέικ της θείας Μαρίας-  άριστη μαγείρισσα και χρόνια εστιατόρισσα στη Γερμανία- με γυρνάει πίσω στα εφηβικά ανέμελα χρόνια, τότε που η θεία Μαρία, μας ετοίμαζε αυτό το τέλειο κέικ με φουντούκια που αγαπώ πολύ!

Εψές αργά το βράδυ αποφάσισα να το φτιάξω (μας έσπασε τη μύτη καθώς ψηνόταν αργά και βασανιστικά)  και τα μπόλικα περισσευούμενα φουντούκια βρήκαν τη θέση τους σε ένα κέικ απλό, καθημερινό, αλλά τόσο ακαταμάχητα νόστιμο και αφράτο, μυρωδάτο μα και αρκούντως υγρό και ζουμερό! Είναι όλα όσα θελήσατε από ένα κομμάτι κέικ για να συνοδέψετε τον καφέ σας ή ένα ποτήρι ζεστό γάλα με κακάο.

 

Τα φουντούκια, με όλες τις ευεργετικές τους ιδιότητες, κλέβουν την παράσταση ακόμη και από το γλυκό, λιμπιστικό γλάσο με μερέντα! (ή μήπως όχι?)

Ακόμη και αν δεν θέλετε το γλάσο, πασπαλίστε με λίγη άχνη ζάχαρη. Και πάλι θα είναι τέλειο!

Με υλικά που όλοι έχουμε στο σπίτι μας, και με διαδικασία πανεύκολη και απλή, απορώ γιατί ακόμα κάθεστε… Μπρος ολοταχώς στην κουζίνα!

Σας φιλώ…

Γερμανικό κέικ με φουντούκια

  • Μερίδες: 10-12 φέτες
  • Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά
  • Χρόνος ψησίματος: 50-60 λεπτά

Υλικά

Για το κέικ

  • 250γρ.βούτυρο γάλακτος μαλακό σε θερμοκρασία δωματίου
  • 200γρ. ζάχαρη
  • 1 βανίλια
  • 4 αυγά μεγάλα
  • 250γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 20γρ. μπέικιν πάουντερ
  • 250γρ. φουντούκια ψημένα
  • 125γρ. γάλα

Για το γλάσο

  • 150γρ.μερέντα ή νουτέλα
  • 50γρ. γάλα

Γενικές οδηγίες για πετυχημένα κέικ:

Όλα τα υλικά μας(αυγά, γάλα, βούτυρο) πρέπει να βρίσκονται σε θερμοκρασία δωματίου. Αυτό σημαίνει ότι τα βγάζουμε από το ψυγείο, μερικές ώρες πριν.

Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη πολύ καλά μέχρι το μείγμα να ασπρίσει και να γίνει κρεμώδες. Το ίδιο κάνουμε προσθέτοντας και τα αυγά, ένα προς  ένα. Θέλουμε να «φυλακίσουμε» όσο περισσότερο αέρα μπορούμε στη ζύμη.

Κοσκινίζουμε πάντα όλα τα στερεά υλικά. Από τη στιγμή που προσθέσουμε τα υγρά και το αλεύρι, σταματάμε να χτυπάμε δυνατά στο μίξερ, αλλά ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Δεν θέλουμε να αναπτυχθεί η γλουτένη, θέλουμε το κέικ μας αφράτο.

Βουτυρώνουμε καλά και αλευρώνουμε τη φόρμα του κέικ.

Ψήνουμε το κέικ σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς στη χαμηλή σκάλα του φούρνου για 30 λεπτά και στη συνέχεια για 15-30 λεπτά ακόμα, στη μεσαία σκάλα του φούρνου, ανάλογα με το κέικ και το φούρνο μας. Καλό είναι να ελέγχουμε με μια οδοντογλυφίδα(θα πρέπει να βγαίνει στεγνή). Σε καμμία περίπτωση δεν θέλουμε ένα παραψημένο κέικ, ούτε όμως και ωμό.  Φυσικά δεν ανοίγουμε το φούρνο σε καμμία περίπτωση για το πρώτο μισάωρο του ψησίματος.

Αφαιρώντας από το φούρνο, αφήνουμε να σταθεί μέσα στη φόρμα για μερικά λεπτά και στη συνέχεια ξεφορμάρουμε πάνω σε σχάρα για να κρυώσει.

Εκτέλεση

 Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε (σεμιζάρουμε) μια φόρμα στρογγυλή ή μακρόστενη για κέικ.

Τρίβουμε σε επεξεργαστή τροφίμων τα φουντούκια, σε 2 δόσεις να γίνουν σαν πούδρα.

Σε μίξερ βάσης με το εξάρτημα φτερό ή με μίξερ χειρός χτυπάμε καλά το βούτυρο και τη ζάχαρη. Προσθέτουμε ένα προς ένα τα αυγά- σύμφωνα με τις οδηγίες παραπάνω.

  

Προσθέτουμε κοσκινισμένα τη βανίλια, το αλεύρι και το γάλα σε 2 δόσεις ανακατεύοντας να ομογενοποιηθούν. Τέλος προσθέτουμε και τα φουντούκια και ενσωματώνουμε στη ζύμη. Δεν παραχτυπάμε το μείγμα.

Εάν θέλουμε το κέικ μας, πιο light & fluffy, και έχουμε χρόνο, μπορούμε να χωρίσουμε τα αυγά μας, να προσθέσουμε τους κρόκους αρχικά στο μείγμα βουτύρου και να χτυπήσουμε σε ξεχωριστό μπολ τα ασπράδια σε  μαρέγκα. Προσθέτουμε τη μαρέγκα μέσα στη ζύμη, στο τέλος, ανακατεύοντας με μια μαρίζ με απαλές κινήσεις. (Εγώ έβαλα τα αυγά ολόκληρα,μια και βιαζόμουν).

Αδειάζουμε το μείγμα μέσα στη φόρμα, χτυπάμε 1-2 φορές τη φόρμα στον πάγκο και περνάμε ένα μαχαίρι στη ζύμη, κάνοντας ένα κύκλο περιμετρικά.

Ψήνουμε για 30 λεπτά στο κάτω ράφι του φούρνου και άλλα 25-30 λεπτά περίπου στο μεσαίο ράφι.

Μόλις είναι έτοιμο, αφαιρούμε και ξεφορμάρουμε σε σχάρα. Αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

   

Για το γλάσο, σε μικρό κατσαρολάκι ζεσταίνουμε ελαφρά τη μερέντα με το γάλα και περιχύνουμε το κρύο κέικ.

Καλή επιτυχία!

 

 

 

 

 

 

 

 

Related Post

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *