Galette με ροδάκινα και κρέμα αμυγδάλου, φθινοπωρινή θαλπωρή!

365 0

Galette με ροδάκινα και κρέμα αμυγδάλου, φθινοπωρινή θαλπωρή!

Μπήκαμε και επισήμως στο φθινόπωρο λοιπόν από προχθες, και αυτή η αίσθηση με γεμίζει με μια γλυκιά μελαγχολία αλλά και ζεστασιά και προσμονή για  όμορφες δροσερές μέρες και νύχτες, και φυσικά νόστιμα μαγειρεμάτα και μοσχοβολιστά γλυκά  ψησίματα!

Και είναι ωραίο το φθινόπωρο φίλοι μου… μακάρι να  νιώθαμε, να  βλέπαμε πιο έντονα αυτή την εποχή και στη χώρα μας…

Και ναι, επισήμως το ανακοινώνω, το φθινόπωρο φιλοδοξεί να γίνει η αγαπημένη μου εποχή( μμμμ…σε 2-3 χρονάκια αυτό, όταν και ο μικρός γιος μου θα τελειώσει το Λύκειο… το σύνδρομο του ξεκινήματος των σχολείων, ακόμα καλά κρατεί…)

Αυτή η φθινοπωρινή θαλπωρή θα σας κατακλύσει ετοιμάζοντας αλλά κυρίως απολαμβάνοντας αυτή την εύκολη τάρτα με ροδάκινα!

Ή πιο σωστά την Galette!  Αλήθεια, έχετε ακουστά την galette ?

Είναι η αγαπημένη μου ανοιχτή τάρτα, γλυκιά ή και αλμυρή που είναι τόσο εύκολη και απλή στην προετοιμασία, μα τόσο πανέμορφη και εντυπωσιακή, τόσο ρουστίκ, τόσο comfort, τόσο yummy και τόσο γαλλική!

 

Ούτε ταρτιέρες, ούτε ιδιαίτερες ζαχαροπλαστικές δεξιότητες, ούτε προψήσιμο… ότι πρέπει για αρχάριους στην κουζίνα. Καμιά δικαιολογία δεν υπάρχει λοιπόν!

Κρατήστε μερικά από τα ζουμερά τελευταία καλοκαιρινά ροδάκινα, φτιάξτε μια τραγανή, βουτυράτη ζύμη, αλλά και μια εύκολη κρέμα αμυγδάλου που θα κάνει όλη τη διαφορά και θα χαρίσει σε κάθε μπουκιά όλη τη ζεστασιά και τη γήινη χροιά του αμύγδαλου…

Η γλυκιά κρέμα αμυγδάλου, η γνωστή almond frangipane είναι απλά απίστευτη! Είναι μια υπέροχα ευπροσάρμοστη πάστα με απίθανη γεύση όταν συνδυάζεται με φρούτα.

Τραγανή στις άκρες και ζουμερή μέσα, αυτή η τάρτα έχει τη γεύση του κλασικού αμυγδαλωτού, και είναι απλά ακαταμάχητη!

Είναι τέλεια ζεστή-χλιαρή μαζί με παγωτό βανίλια!(εγώ έβαλα παγωτό βανίλια με σύκο)

Galette με ροδάκινα και κρέμα αμυγδάλου

  • Μερίδες: 8 κομμάτια
  • Χρόνος προετοιμασίας και ψησίματος: 1 ½ ώρες

Υλικά

Για τη βάση

  • 210γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 115γρ. βούτυρο γάλακτος κρύο σε κομμάτια
  • 50γρ. ζάχαρη
  • 60γρ. νερό κρύο
  • 1 βανιλίνη
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 αυγό χτυπημένο με 1κ.σ. γάλα για την επάλειψη
  • Αμύγδαλα φιλέ και καστανή ζάχαρη για την επιφάνεια(προαιρετικά)

Για την frangipane

  • 30γρ. βούτυρο μαλακό
  • 1 αυγό
  • 50γρ. αμύγδαλα τριμμένα(αλεύρι αμυγδάλου)
  • 50γρ. ζάχαρη
  • ¼ κ.γ. εκχύλισμα αμυγδάλου(προαιρετικά)
  • ½ κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

Για τη γέμιση

  • 3 μεσαία ροδάκινα σε φέτες
  • 1 κούπα κόκκινα φρούτα ή 2 μικρές βανίλιες
  • 1κ.σ.ζάχαρη
  • 1κ.σ. αλεύρι αμυγδάλου ή αλεύρι για όλες τις χρήσεις

 

Εκτέλεση           

 Για την τάρτα: Τοποθετούμε σε πολυκοπτικό  μηχανήμα το αλεύρι, το αλάτι, τη βανίλια,  το βούτυρο σε κομμάτια και τα δουλεύουμε να ενσωματωθεί το βούτυρο στο αλεύρι.  Εναλλακτικά, μπορούμε να το δουλέψουμε στο χέρι, βάζοντας τα υλικά και τρίβοντας το αλεύρι με το βούτυρο μέχρι να ενσωματωθεί.

 

Στη συνέχεια προσθέτουμε  το κρύο νερό και ζυμώνουμε στο χέρι, να ομογενοποιηθούν τα υλικά, σε μια μπάλα ζύμης. Αν κολλάει πολύ στα χέρια μας, προσθέτουμε λίγο επιπλέον αλεύρι. Δεν παραζυμώνουμε.

Τυλίγουμε τη ζύμη με μεμβράνη και αφήνουμε να «ξεκουραστεί» για περίπου 1 ώρα στο ψυγείο.

Ετοιμάζουμε τη κρέμα αμυγδάλου. Αλέθουμε πολύ καλά τα αμύγδαλα σε πολυκοπτικό μηχάνημα. Σε μπολ προσθέτουμε το βούτυρο και τη ζάχαρη και χτυπάμε με ένα μίξερ χειρός να αφρατέψει. Προσθέτουμε το αυγό και συνεχίζουμε το χτύπημα για μερικά λεπτά. Τέλος προσθέτουμε τη βανίλια, το εκχύλισμα αμυγδάλου και τα τριμμένα αμύγδαλα(αλεύρι αμυγδάλου).Ανακατεύουμε ελαφρά και κρυώνουμε στο ψυγείο να σφίξει στη μορφή πάστας.

       

 

Ετοιμάζουμε τη γέμιση. Σε μπολ τοποθετούμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε ελαφρά.

Στη συνέχεια, τοποθετούμε τη ζύμη ανάμεσα σε 2 φύλλα λαδόκολας και ανοίγουμε με τον πλάστη, σε στρογγυλό φύλλο με διάμετρο περίπου  23εκ. Διαφορετικά μπορούμε να την ανοίξουμε με τα δάχτυλά μας πάνω σε μια λαδόκολα.

Προσθέτουμε τη frangipane πάνω στο φύλλο της ζύμης αφήνοντας ένα περιθώριο περιμετρικά περίπου 3εκ.

Στρώνουμε τα φρούτα επάνω στην κρέμα. Τέλος γυρίζουμε τις άκρες (το περιθώριο που αφήσαμε) προς τα μέσα, δημιουργώντας ένα κόθρο.

Με ένα πινέλο αλείφουμε το μείγμα αυγού την περίμετρο και πασπαλίζουμε με την ζάχαρη και τα αμύγδαλα φιλέ.

Τέλος, ένα πολύ σημαντικό βήμα είναι να τοποθετήσουμε την galette μας στο ψυγείο για περίπου ½ ώρα πριν την ψήσουμε. Αυτό θα βοηθήσει την τάρτα μας να κρατήσει το σχήμα της και να μην ξεφύγει η κρέμα από τη θέση της.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170°C και ψήνουμε στο μεσαίο ράφι για 40 λεπτά περίπου, να πάρει ωραίο ρόδινο χρώμα και η γέμιση να κάνει φουσκάλες στην επιφάνεια. Ανάλογα με το φούρνο μας, μπορούμε να ψήσουμε για μερικά επιπλέον λεπτά μόνο από κάτω, ώστε να «κρατήσει» η βάση της τάρτας και να μην πανιάσει εύκολα.

Αφήνουμε την τάρτα να κρυώσει για 10 λεπτά πριν την κόψουμε και την σερβίρουμε.

Enjoy!

Related Post

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *