Τα λουκανικοπιτάκια της Λίας και Back to School!

448 0

Τα λουκανικοπιτάκια της Λίας και Back to School!

 

Οι Αρμένισες θεωρούνται από τις καλύτερες μαγείρισσες στον κόσμο! Το πιστεύω…

Εγώ, μαγειρικά μιλώντας πάντα, είμαι δύσπιστο άτομο… να τα λέμε ε…

Για να δοκιμάσω να φτιάξω μια συνταγή πρέπει να ικανοποιεί κάποια κριτήρια είναι αλήθεια…

 

Το κριτήριο της Αρμένισας μαγείρισσας είναι ένα σοβαρό προσόν, για αυτήν εδώ τη συνταγή της φίλης Λίας!  Η Λία μια φίλη από παλιά, σίγουρα κατέχει καλά το θέμα μαγειρική και κουζίνα, φτιάχνοντας πολλές συνταγές του τόπου της με περισσή αγάπη!

Τα λουκανικοπιτάκια της μου φάνηκαν τέλεια εξου και της ζήτησα τη συνταγή η οποία είναι πολύ ενδιαφέρουσα.

Τα έφτιαξα λοιπόν(με ελάχιστες αλλαγές) για να σας τα παρουσιάσω εδώ, αν ψάχνετε μια ακόμα εύκολη και σίγουρη συνταγή για πετυχημένα, νόστιμα λουκανικοπιτάκια ζύμης.

Αν και είμαι πολύ πιστή στη δική μου βουτυρένια ζύμη για  μπουρεκάκια, πολύ ευχαρίστως θα κάνω μια αλλαγή με αυτήν την ζύμη που είναι ελαφριά, υγιεινή και με υλικά που όλοι έχουμε στο σπίτι μας.

Τραγανά μα και αφράτα συνάμα, νόστιμα, σπιτικά, γλυκούλια, λουκανικοπιτάκια!

Το ιδανικό σνακ του σχολείου, του πρωινού, απογευματινού, βραδινού…

Φτιάξτε τα μαζί με τα παιδιά, είναι χαλαρωτική και ωραία απασχόληση για όλους!

 

Εμείς πάντως τα ευχαριστηθήκαμε! Ευχαριστούμε Λία…

 

 

Λουκανικοπιτάκια

Μερίδες: 24τμχ

Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά Χρόνος  αναμονής: 1 ½ ώρα

Χρόνος ψησίματος: 15-20 λεπτά

Υλικά

  • 500γρ.αλεύρι γ.ο.χ.
  • 100γρ.γάλα χλιαρό
  • 200γρ.νερό χλιαρό
  • 8γρ.μαγιά ξηρή
  • 1κ.γ. αλάτι
  • ½ κ.γ. ζάχαρη
  • 1 αυγό σε θερμοκρασία δωματίου
  • 35γρ. ελαιόλαδο
  • 12 λουκάνικα λεπτά τύπου Φρανκφούρτης(κομμένα στη μέση)
  • 1 αυγό διαλυμένο με 1κ.σ. νερό για την επάλειψη
  • Σουσάμι ή παπαρουνόσπορο (προαιρετικά)

 

 

Εκτέλεση

 

Στο μπολ του μίξερ βάσης με το γάντζο προσθέτουμε το χλιαρό γάλα και το νερό , τη μαγιά και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε να διαλυθεί η μαγιά.

Προσθέτουμε το αυγό και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν τα υγρά. Τέλος προσθέτουμε το αλεύρι και το αλάτι και ζυμώνουμε για 5-7 λεπτά μέχρι να έχουμε μια ζυμή μαλακή, ελαστική και υγρή που κολλάει ελάχιστα στα χέρια. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο επιπλέον αλεύρι.

Εναλλακτικά μπορούμε να ζυμώσουμε στο χέρι.

Φτιάχνουμε τη ζύμη μια μπάλα, λαδώνουμε ελαφρά το μπολ και την τοποθετούμε μέσα. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος ή μέσα στο φούρνο στους 40 βαθμούς μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο για περίπου 1 ½ ώρα.

Μόλις η ζύμη είναι έτοιμη, την ζυμώνω και πάλι ελαφρά να ξεφουσκώσει και την χωρίζω σε 3 μέρη.

Ανοίγω το κάθε μέρος με τη βοήθεια πλάστη  σε φύλλο στρογγυλό πάχους 1 ½ με 2 εκ. Με ένα μαχαίρι κόβω σε 8 τριγωνάκια.

Βάζω το λουκάνικο στη βάση και κλείνω με το φύλλο σχηματίζοντας ένα κρουασανάκι.

   

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175 βαθμούς.

Τοποθετούμε τα πιτάκια σε λαμαρίνα με λαδόκολλα αφήνοντας ένα κενό μεταξύ τους. Αλείφουμε με το μείγμα αυγού και πασπαλίζουμε αν θέλουμε με σουσάμι ή παπαρουνόσπορο.

Ψήνουμε στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 15-20 λεπτά, μέχρι να αποκτήσουν ωραίο ρόδινο χρώμα.

Αφαιρούμε από το φούρνο και τοποθετούμε σε σχάρα να κρυώσουν, αν προλάβουν!

Φτιάξτε τα μαζί με τα παιδιά σας και στείλτε μου να δω τις φωτογραφίες σας!

 

 

 

 

 

Related Post

Το ψωμί γάστρας!

Posted by - Μάρτιος 21, 2020 0
Το ψωμί γάστρας! Προσπάθησα αρκετά, να βρω τη διάθεση και το κέφι να γράψω τις σκέψεις μου εδώ στην αγαπημένη…

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *