Γίγαντες φούρνου, πιάτο γεμάτο ζεστασιά!
Επιτέλους ο καιρός κρύωσε, τουλάχιστον το πρωί και το βράδυ, και πόσο μ΄αρέσει αυτή η δροσερή και καθαρή ατμόσφαιρα, ο συννεφιασμένος ουρανός, μα και τα ωραία φθινοπωρινά ρούχα στη ντουλάπα μου!!!(μην το ξεχνάμε αυτό φίλοι μου… φτάνει πια με τα καλοκαιρινά)
Χαζεύω από το παράθυρο της κουζίνας μου, το φθινοπωρινό πάρκο, τα δέντρα και τα καφετιά χρώματα… τα πεσμένα φύλλα… και έρχονται στο μυαλό μου φαγητά με «ζεστασιά», σούπες, μαγειρευτά, stews, γάστρες και νόστιμες «γλυκές» μυρωδιές…
Και έγιναν λοιπόν οι γίγαντες για αυτή τη όμορφη «δροσερή» Τετάρτη, να φάμε να «στυλωθούμε» που λέγανε και οι παλιές μαγείρισσες, να βουτήξουμε το φρέσκο ψωμάκι…
Οι γίγαντες παραμένουν το αγαπημένο μου όσπριο, σε ένα παραδοσιακό ελληνικό φαγητό, βαθιά νόστιμο, με την παχύρευστη σαλτσούλα με τα πράσα και το μπουλ πιπερ(οι δικές μου πινελιές) , τα κρεμμύδια, τα καρότα και φυσικά το μπόλικο σέλινο!
Πλούσια σε φυτικές ίνες και θρεπτικές ουσίες, αυτά τα μεγάλα φασόλια είναι τα καλύτερα του κόσμου! Και το πιο σημαντικό, αρέσουν σε όλους και κυρίως στα παιδιά. Τουλάχιστον τα δικά μου το ζητάνε, και το τρώνε με ευχαρίστηση!
Μαζί με ένα τεράστιο κομμάτι φέτας, και μπόλικο φρέσκο ψωμί θα φτιάξετε το τέλειο χορταστικό γεύμα για όλη την οικογένεια. Μα φυλάξτε και όσο περισσέψει στο ψυγείο και βγάλτε το για μεζεδάκι μαζί με ένα τσιπουράκι…
Λίγη αγάπη και προσοχή μόνο θέλει στην ετοιμασία του, να έρθει να μελώσει η σαλτσούλα, να ψηθούν οι γίγαντες στο φούρνο αργά και όμορφα…
Ελπίζω να το φτιάξετε και να το απολαύσετε!
Γίγαντες στο φούρνο
- Μερίδες: 4-5 Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά
- Χρόνος ψησίματος: 2 ώρες Χρόνος αναμονής : 12 ώρες
Υλικά
- 500γρ.γίγαντες
- νερό
- ½ κούπας ελαιόλαδο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι σε φετάκια
- 1-2 σκ.σκόρδο σε φετάκια
- 2 πράσα σε ροδέλες
- 400γρ. ντομάτα κονκασέ
- 1 κούπα από το νερό που έβρασαν τα φασόλια
- 2-3 καρότα σε ροδέλες
- 2-3 κλωνάρια σέλινο χοντροκομμένο
- ½ κούπα κόκκινο κρασί ξηρό(προαιρετικά)
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- ½ κ.γ. μπούλ πιπέρ ή μπούκοβο(προαιρετικά)
- ρίγανη
- αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
Από το προηγούμενο βράδυ(ή 12 ώρες πριν) μουλιάζουμε τους γίγαντες σε μπόλικο νερό.
Βράζουμε τους γίγαντες. Τοποθετούμε τους γίγαντες σε κατσαρόλα με νερό που να τους καλύπτει επαρκώς και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν για περίπου 1 ώρα.(καλύτερα να δοκιμάζουμε, δεν βράζουν όλα τα φασόλια στον ίδιο χρόνο).
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
Κάνουμε τη σύβραση. Σε μεγάλη κατσαρόλα ιδανικά μαντεμένια που μπορεί να μπει στο φούρνο(με καπάκι)και σε μέτρια φωτιά προσθέτουμε το λάδι και όταν ζεσταθεί, προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τα πράσα και σωτάρουμε μερικά λεπτά, να γίνουν διάφανα. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τα καρότα, τα σκόρδα και το σέλινο και συνεχίζουμε σε χαμηλή φωτιά, να καραμελώσουν για περίπου 10 λεπτά. Προσθέτουμε το κρασί (αν το χρησιμοποιήσουμε) και τρίβουμε τον πάτο της κατσαρόλας με ξύλινη κουτάλα(ντεγκλασάρουμε). Προσθέτουμε τη ντομάτα και όλα τα υπόλοιπα υλικά, αν θέλετε λίγο πικάντικο καυτερό αποτέλεσμα, μην παραλείψετε το μπούκοβο! (εγώ με το καυτερό πάω παρέα!)
Μόλις η σάλτσα πάρει βράση προσθέτουμε τα φασόλια μαζί με τη 1 κούπα από ζουμί τους και σιγοβράζουμε για μερικά λεπτά. Βάλτε το καπάκι στην γάστρα σας, ή μεταφέρετε το φαγητό σε γάστρα (αν χρησιμοποιήσατε κατσαρόλα για τη σύβραση).
Τοποθετήστε στο φούρνο και χαμηλώστε τη φωτιά στους 160 βαθμούς. Ψήστε για περίπου 40-50 λεπτά, αφαιρώντας το καπάκι στο τελευταίο δεκάλεπτο. Η σάλτσα θα πρέπει να έχει χυλώσει επαρκώς, να μην είναι νερουλή. Συνεχίστε το ψήσιμο για λίγο ακόμη αν χρειάζεται.
Σερβίρετε ζεστό ζεστό! Αλλά και την επόμενη μέρα θα είναι ακόμη πιο νόστιμο, αρκεί να το ζεστάνετε ευγενικά στο φούρνο.
Καλή σας όρεξη!