Ζήτω τα Μήλα!

595 0

Και για να είμαι πιο ειλικρινής,  Ζήτω όλα τα γλυκά με μήλα!

Κέικ Μήλου και Μηλόπιτες όλων των ειδών, και όλα τα απίθανα γλυκά με μήλα… απλά τα αγαπώ!

Ορκισμένη εχθρός της σοκολάτας είπαμε… (ιου κυρία…  όπως λένε και οι  μικροί μου μαθητές )

Αυτό το κέικ μήλου ωστόσο δεν είναι μόνο το δικό μου αγαπημένο, αλλά και όλης της οικογένειας, της chocomaniac! Το έχω φτιάξει πάμπολλες φορές, τρεις φορές μόνο φέτος το φθινόπωρο, και πάντα γίνεται ανάρπαστο!

Κι ήρθε η ώρα του να μπει  εδώ, να το φτιάξετε και εσείς, τώρα που τα μήλα είναι άφθονα και τέλεια, μυρωδάτα, τραγανά και ζουμερά!

 

Το έφτιαξα προχθές και πάλι, για να το πάω στο παιδί μου, και εισέπραξα την πιο γλυκιά του κουβέντα, που έκρυβε μέσα της όλη την αλήθεια για αυτό το σπιτικό Κέικ με Μήλα, μα και για κάθε τι σπιτικό και “μαμαδίστικο”!

«Μαμά, πόσο μου έλειψε αυτή η  μυρωδιά… του φαγητού σου»!!

Αυτή η υπέροχη μυρωδιά του «σπιτιού», της «μαμάς»,  της αγάπης, της προσφοράς, μέσα σε ένα απλό κέικ!

Η κανέλα, η βανίλια,  μαζί και το βούτυρο με τη ζάχαρη και τα μήλα, σε ένα κέικ τόσο απίθανο και γευστικό, τόσο φθινοπωρινό, τόσο «ζεστό»!

Υγρό και αφράτο, απαλό και βελούδινο, λιώνει στο στόμα και ξεχειλίζει αρώματα που ταιριάζουν τόσο πολύ με μια κούπα αχνιστό καφέ ή τσάι.

Μα και για το πρωινό των παιδιών σας είναι πάντα η τέλεια ιδέα!

Η τσαχπινιά εδώ, είναι το θεσπέσιο γλάσο με καβουρντισμένο βούτυρο ή βούτυρο φουντούκι (beurre noisette στο πιο γαλλικό του) και σιρόπι σφένδαμου, που είναι απλά εθιστικό! Εγώ δε, το τρώω σκέτο με το κουτάλι…

Φτιάξτε αυτό το κέικ  και είμαι σίγουρη ότι θα γίνει και το δικό σας αγαπημένο!

Σας φιλώ… (εξ αποστάσεως πάντα!)

 

Kέικ Μήλου με γλάσο από καβουρντισμένο βούτυρο και σιρόπι σφένδαμου

Προσαρμοσμένη από τη smitten kitchen

 

  • Μερίδες: 12 μερίδες-κομμάτια
  • Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά
  • Χρόνος ψησίματος: 1 ½ ώρα

Υλικά

Για το κέικ

  • 200γρ.βούτυρο γάλακτος μαλακό σε θερμοκρασία δωματίου
  • 330γρ. ζάχαρη
  • 1 βανίλια
  • 4 αυγά μεγάλα
  • 360γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
  • 1κ.σ. γεμάτη μπέικιν πάουντερ
  • 60γρ. χυμό πορτοκάλι
  • 1 πρέζα αλάτι

Για τα μήλα

  • 6 μεγάλα μήλα ή 8 μέτρια(διάφορα, κόκκινα & πράσινα)
  • 2κ.σ. κανέλα
  • 50γρ. ζάχαρη καστανή

 

Για το γλάσο(προαιρετικά)

  • 1/3 κούπας βούτυρο
  • 2κ.σ. σιρόπι σφένδαμου ή μέλι
  • 1 κούπα άχνη ζάχαρη

 

Εκτέλεση

 

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε (σεμιζάρουμε) μια ψηλή φόρμα στρογγυλή 30εκ  με τρύπα στη μέση.

 

Ετοιμάζουμε τα μήλα. Καθαρίζουμε  τα μήλα και τα κόβουμε σε μέτριους κύβους. Πασπαλίζουμε με την κανέλα και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε στην άκρη.

Σε μίξερ βάσης με το εξάρτημα φτερό ή με μίξερ χειρός χτυπάμε καλά το βούτυρο και τη ζάχαρη για 5 λεπτά περίπου να αφρατέψει το μείγμα. Προσθέτουμε ένα προς ένα τα αυγά, συνεχίζοντας το χτύπημα για μερικά λεπτά ακόμη.

 

Προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού και ανακατεύουμε.

Τέλος, προσθέτουμε κοσκινισμένα το αλεύρι με το μπέικιν και τη βανίλια σε 2- 3 δόσεις ανακατεύοντας να ομογενοποιηθούν. Δεν παραχτυπάμε το μείγμα.

Αδειάζουμε περίπου το μισό  μείγμα μέσα στη φόρμα και στρώνουμε από πάνω τα μισά από τα μήλα. Συνεχίζουμε με την υπόλοιπη ζύμη, την οποία απλώνουμε με προσοχή από πάνω με τη βοήθεια μια σπάτουλας. Τοποθετούμε στην επιφάνεια τα υπόλοιπα μήλα μαζί με τους χυμούς τους.

     

Ψήνουμε για περίπου 1 ½ ώρα στο μεσαίο ράφι του φούρνου. Ελέγχουμε προσεκτικά βυθίζοντας μια οδοντογλυφίδα η οποία θα πρέπει να βγαίνει καθαρή.Μόλις είναι έτοιμο, αφαιρούμε και ξεφορμάρουμε σε σχάρα. Αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

 

Για το γλάσο: Ετοιμάζουμε το βούτυρο. Σε ένα κατσαρολάκι με βαρύ πάτο προσθέτουμε το βούτυρο και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά περίπου ανακατεύοντας που και που μέχρι να πάρει ένα καστανό-καφετί χρώμα και  ένα υπέροχο άρωμα καβουρδισμένου φουντουκιού.

Μεταφέρουμε σε ένα μπολ και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά. Προσθέτουμε το σιρόπι σφένδαμου και την άχνη λίγη λίγη ανακατεύοντας μέχρι να έχουμε την πυκνότητα που θέλουμε. Όσο κρυώνει το γλάσο θα σφίγγει και τότε μπορούμε να το δουλέψουμε δυνατά με ένα σύρμα και να πάρει τη υφή ενός παχύρευστου frosting.

Περιχύνουμε το κρύο κέικ με το γλάσο, εδώ και εκεί ή αν θέλουμε το προσθέτουμε έξτρα σε κάθε κομμάτι που σερβίρουμε.

Καλή επιτυχία και Καλή όρεξη!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Related Post

Κουνουπίδι & cheese!

Posted by - 12 Νοεμβρίου, 2020 0
Κουνουπίδι & cheese! Πραγματικά δεν είναι υπέροχα τα κουνουπίδια? Και πόσο όμορφα και ζωηρά φαίνονται στoυς πάγκους της λαϊκής και…

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *