Κουνουπίδι & cheese!

627 0

Κουνουπίδι & cheese!

Πραγματικά δεν είναι υπέροχα τα κουνουπίδια? Και πόσο όμορφα και ζωηρά φαίνονται στoυς πάγκους της λαϊκής και του σούπερ μάρκετ …

Τα αγαπημένο λαχανικό του χειμώνα, μαζί με το μπρόκολο, «φωνάζει» για μια θέση στο τραπέζι μας, τόσο νόστιμο και  τόσο θρεπτικό παράλληλα!

 

Και αν το χρησιμοποιείτε απλά και μόνο σε μια βραστή σαλάτα με λαδολέμονο( εξαιρετική δεν λέω…) εγώ θα σας δώσω μια ιδέα επιπλέον και μια εκδοχή για να απολαύσετε το κουνουπίδι διαφορετικά, σε ένα πιάτο σούπερ ουάου, τόσο comfort, τόσο creamy, τόσο cheesy, τόσο yummy!!! Χαχα!

Οκ, τόσο απολαυστικό, τόσο «ζεστό», τόσο κρεμώδες, τόσο τυρένιο, τόσο νόστιμο! Με γεύσεις και υφές απίθανες, μπορώ να το βεβαιώσω αυτό…

Τραγανό και γλυκό, και συνάμα αλμυρό και umami, όλες οι γεύσεις είναι εδώ!

Και τι μπορεί να πάει λάθος, όταν έχουμε μια σάλτσα με τσένταρ και γκούντα και ξεροψημένα τρίμματα ψωμιού με μπέικον από πάνω? ΄

Κάτι από mac and cheese, μα ακόμα καλύτερο… πολύ καλύτερο για την ακρίβεια! Κρατάει υπέροχα τη σάλτσα του χωρίς να στεγνώνει αν σταθεί, όπως συμβαίνει με τα ζυμαρικά.

Φτιάξτε το και απολαύστε το μαζί με το ταίρι σας, μια απ’ αυτές τις κρύες μέρες ή και νύχτες αν προτιμάτε και συνδυάστε το με ένα ποτήρι(ή και δυο) λευκό κρασί, μια μαλαγουζιά με ασύρτικο ή ένα φρέσκο chardonnay!

 

Γιατί όπως και να το κάνουμε η ζωή είναι καλύτερη με ένα ωραίο «πιάτο» και λίγο καλό κρασί!! Συμφωνείτε?

 

Κουνουπίδι με τυριά και τρίμματα ψωμιού

  • Μερίδες: 3-4 Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά
  • Χρόνος ψησίματος: 15 λεπτά

 

Υλικά

  • 1 μεγάλο κουνουπίδι καθαρισμένο και χωρισμένο σε φουντίτσες
  • 2-3 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • ½ κ.γ. πάπρικα γλυκιά
  • 3-4 κλωνάρια φρέσκια ρίγανη
  • 3-4 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι
  • 2 γεμάτες κ.σ. αλεύρι
  • 2 γεμάτες κ.σ.βούτυρο
  • 1 ½ κούπες γάλα
  • 1 κούπα τριμμένο τσένταρ
  • 1 κούπα τριμμένο γκούντα
  • ½ κ.γ. τσίλι σκόνη (προαιρετικά)
  • Αλάτι και πιπέρι

Για τα breadcrumbs

  • 1-2 φέτες ψωμί μπαγιάτικο σε κομμάτια
  • 2-3 φέτες μπέικον σε κομμάτια
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • ½ κ.γ. τσίλι σκόνη(προαιρετικά)
  • Αλάτι

 

Εκτέλεση

  

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.

Σε μια μεγάλη λαμαρίνα με λαδοκόλα στρώνουμε τις πλυμένες φουντίτσες κουνουπίδι και περιχύνουμε το λάδι, την πάπρικα, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά με τα χέρια μας, προσθέτουμε τα βότανα και στρώνουμε στα 2/3 του ταψιού.

Στην  άλλη άκρη του ταψιού, προσθέτουμε τα ψωμάκια με το μπέικον και ραντίζουμε με το ελαιόλαδο, αλάτι και το τσίλι.

Ψήνουμε για 10 λεπτά περίπου μέχρι τα ψωμάκια να πάρουν ένα ρόδινο χρώμα. Τότε τα αφαιρούμε σε ένα πιάτο και αφήνουμε στην άκρη.

Συνεχίζουμε το ψήσιμο για το κουνουπίδι περίπου 5-10 λεπτά ακόμα, μέχρι να γίνει τρυφερό, αλλά να παραμείνει τραγανό. Αφαιρούμε από το φούρνο και αφήνουμε στην άκρη.

Φτιάχνουμε τη σάλτσα. Σε  ζεστό τηγάνι με βαρύ πάτο, και σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και μόλις λιώσει προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας(κάνουμε το ρου). Συνεχίζουμε για μερικά λεπτά και στη συνέχεια προσθέτουμε σταδιακά το γάλα, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα μέχρι να έχουμε μια βελούδινη μπεσαμέλ. Προσθέτουμε το τσίλι, αλάτι, πιπέρι και τα τυριά και ανακατεύουμε να λιώσουν. Διορθώνουμε τη γεύση κατά βούληση.

  

Τέλος, προσθέτουμε το κουνουπίδι και ανακατεύουμε να καλυφθεί καλά από τη σάλτσα.

Last but not least, βάζουμε σε επεξεργαστή τροφίμων τα ψωμάκια με το μπέικον και τα αλέθουμε ελαφρά σε τρίμματα. Πασπαλίζουμε στην επιφάνεια και σερβίρουμε αμέσως!

(Μην παραλείψετε τα crumbs, δίνουν απίστευτη γεύση και κάνουν τέλειο crunchy αποτέλεσμα! Χρησιμοποιήστε τα για να γαρνίρετε όλες τις σαλάτες σας)

 

Καλή σας όρεξη!

 

 

 

 

 

Related Post

Τούρτα γενεθλίων!

Posted by - 29 Μαρτίου, 2018 0
Τούρτα γενεθλίων! Μια τούρτα γενεθλίων… υπέροχη και γιορτινή, για την Πολυαγαπημένη! Την πολυαγαπημένη μου ανιψιά, την μικρή ομορφιά με το…

Τα κουλουράκια της Λαμπρής!

Posted by - 3 Απριλίου, 2018 0
Tα κουλουράκια της Λαμπρής! Προσαρμοσμένη από την συνταγή του pastry chef Χρήστου Βέργαδου Νοσταλγία και όμορφες αναμνήσεις… η μυρωδιά του…

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *