Η  μαγεία της Ιταλικής Κουζίνας!

2760 0

Η  μαγεία της Ιταλικής Κουζίνας!

Με την Ιταλία έχω μια τρέλα… (και με το δίκιο μου). Την έχω επισκεφτεί πολλές φορές, μελετώντας την ιταλική κουζίνα, που λατρεύω!

Είναι δυνατόν να τρώω κάθε μέρα μακαρόνια? Ναι, είναι! Δηλώνω φανατική pasta lover και ως εκ τούτου θα γίνω ο άνθρωπός σας, όσο αφορά τα ζυμαρικά- κάποτε ο άντρας μου επέμενε να φτιάξουμε ένα εστιατόριο: “Οι μακαρονάδες της Ευτυχίας»!!! Μήπως τελικά, πρέπει να το σκεφτώ πιο σοβαρά???

Πίσω στο φαγητό μας…

Αυτό είναι το σιγομαγειρεμένο μοσχαράκι ραγού με ζυμαρικά!

 

Ένα κομμάτι μοσχαρίσιο κρέας, λίγα και απλά υλικά, λίγη υπομονή και φυσικά ζυμαρικά. Αυτή είναι η μαγεία της ιταλικής κουζίνας!

Αυτό το ραγού(ιταλική σάλτσα με κρέας και λαχανικά) με  mafaldine ή παπαρδέλες αν προτιμάτε, είναι ίσως the king of all pastas!

Το αγαπημένο μου πιάτο με ζυμαρικά και είμαι πολύ περήφανη γι΄αυτό.

Το σιγομαγειρεμένο μοσχαράκι ραγού είναι ένα φαγητό για να ευχαριστήσετε τους αγαπημένους σας. Φτιάξτε το ένα Σάββατο, μια Κυριακή, μια γιορτή…

Εγώ το έφτιαξα για να γιορτάσουμε το τέλος των σχολικών εξετάσεων των αγοριών μου, και δεν μπορούσα παρά να το μοιραστώ μαζί σας. Είναι δε, η τέλεια ευκαιρία για να καλέσετε μερικούς φίλους για δείπνο, γιατί το καλό φαγητό πρέπει να μοιράζεται, έτσι δεν είναι?

Μόνο αν μπορούσατε να μυρίσετε αυτή τη σάλτσα μέσα από την οθόνη…Είναι από αυτά τα φαγητά που μπορείς να τα μυρίσεις απ΄ το ασανσέρ, από τις σκάλες του σπιτιού σου, και κάνει όλους τους γείτονες να σε ζηλεύουν ολίγον τι…

Εδώ, το κρέας μαγειρεύεται μέχρι να λιώσει κυριολεκτικά. Η γεύση της σάλτσας ντομάτας βαθαίνει από το κλασικό ιταλικό σοφρίτο(κρεμμύδι, σκόρδο, σέλερι και καρότο), το κόκκινο κρασί, το μπαλσάμικο ξύδι για λίγη γλύκα,  και μερικά μυρωδικά(θυμάρι, ρίγανη,βασιλικός).

Συνήθως σερβίρουμε με μακριά ζυμαρικά, παπαρδέλες, φετουτσίνι, μαφαλντίνε, ταλιατέλες που κρατάνε πάνω τους όλη την απίθανη σάλτσα.

Ας είμαι απόλυτα ειλικρινής, αυτό τα ιταλικό ραγού είναι τόσο εθιστικά νόστιμο, που πρέπει να το φτιάξετε εξ άπαντος…και στην τελική χρησιμοποιήστε ότι ζυμαρικό έχετε. Ταιριάζει τέλεια, ακόμα και με ρύζι, πουρέ πατάτας ή πολέντα.

Δοκιμάστε το και καλή σας όρεξη!

Σιγομαγειρεμένο μοσχαράκι ραγού με mafaldine

  • Μερίδες: 4-6 Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά
  • Χρόνος ψησίματος: 3 ώρες

Υλικά

  • 1 κιλό μοσχάρι ποντίκι ή χτένι σε κομμάτια
  • 500γρ. ζυμαρικά mafaldine ή παπαρδέλες
  • 1/3 κούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 4 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 2 καρότα μέτρια ψιλοκομμένα
  • 2 κλωνάρια σέλερι(ή σέλινο) ψιλοκομμένα
  • 2κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 1 κιλό ντομάτες τριμμένες
  • ¼ κούπας ξύδι μπαλσάμικο
  • 2 κούπες κόκκινο κρασί ξηρό
  • 1 κούπα ζωμό βοδινό
  • Θυμάρι και φρέσκια ρίγανη
  • 2κ.σ. σάλτσα σόγιας(προαιρετικά)
  • Αλάτι και πιπέρι
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • Παρμεζάνα τριμμένη για το σερβίρισμα
  • βασιλικό ή μαιντανό ψιλοκομμένο για το σερβίρισμα

 

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.

Σε καυτό μεγάλο τηγάνι ή κατσαρόλα, σε δυνατή φωτιά, προσθέτουμε λίγο από το  ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρέας σε δόσεις(2-3) μέχρι να πάρει έντονο χρώμα από όλες τις πλευρές. Αποσύρουμε σε ένα σκεύος το κρέας και χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μισό.

Προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί, ρίχνουμε το κρεμμύδι, το καρότο και το σέλερι-κάνουμε το σοφρίτο. Αλατίζουμε ελαφρά και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά για 5-7 λεπτά. Προσθέτουμε το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 4-5 λεπτά ακόμα.

    

Επαναφέρουμε το κρέας πίσω στην κατσαρόλα μαζί με τα ζουμιά του και δυναμώνουμε τη φωτιά. Προσθέτουμε το κρασί, αφήνουμε να εξατμιστεί και προσθέτουμε τον πελτέ, τη ντομάτα, το ζωμό, το ξύδι, τα μυρωδικά, αλάτι και πιπέρι  και φέρνουμε σε βρασμό.

   

Χαμηλώνουμε  στους 150 βαθμούς και ψήνουμε το φαγητό στο φούρνο για 3 ώρες. Αν το σκεύος που χρησιμοποιήσατε δεν μπαίνει στο φούρνο, μεταφέρετε το φαγητό σε μια γάστρα με καπάκι.

Μετά από τις 3 ώρες, αφαιρούμε το φαγητό απ’ το φούρνο και ξεψαχνίζουμε το κρέας σε τρίμματα με δύο πιρούνια μέσα στη σάλτσα.

 

Βράζουμε τα μακαρόνια al dente σε μπόλικο αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες βρασμού. Κρατάμε μια κούπα απ΄το νερό που έβρασαν.

Σε μεγάλο τηγάνι και σε δυνατή φωτιά, προσθέτουμε 4-5 κούπες (για 4 μερίδες) από τη σάλτσα με το κρέας μαζί με τη σάλτσα σόγιας. Βράζουμε σε δυνατή φωτιά για μερικά λεπτά να γλασάρει η σάλτσα μας και στη συνέχεια προσθέτουμε τα ζυμαρικά με λίγο απ΄ το νερό στο οποίο  έβρασαν, ανακατεύοντας.

Σερβίρουμε αμέσως γαρνίροντας με την τριμμένη παρμεζάνα και τον βασιλικό.

 

 

 

Related Post

Happy Valentine’s brunch!

Posted by - 12 Φεβρουαρίου, 2020 0
Happy Valentine’s brunch! Eντάξει, σίγουρα δεν είμαι ο άνθρωπος που θέλει να γιορτάσει τον Άγιο Βαλεντίνο! Απ’ την άλλη πάλι,…

Mac and Cheese Gratin Style!

Posted by - 17 Οκτωβρίου, 2018 0
Mac and Cheese Gratin Style! Με άλλα λόγια Μακαρόνια με τυρί, ψημένα (γκρατιναρισμένα) στο φούρνο. Τόσο απλό, τόσο γρήγορο, τόσο…

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *