Πάστα Φλώρα ή Pasta Frolla?

1847 0

Πάστα Φλώρα ή Pasta Frolla?

 

Να ΄μαι ξανά! Άργησα… όμως είμαι και πάλι εδώ!

 

Αλήθεια, δε νιώθετε καμιά φορά ότι σας «καταπίνει» η καθημερινότητα? Ότι δεν έχετε χρόνο να ασχοληθείτε με το αγαπημένο σας χόμπι, με τον εαυτό σας εν πάση περιπτώσει?

Σίγουρα αυτή είναι μια τέτοια περίοδος για μένα… αλλά και πάλι η μαγειρική παραμένει η τέλεια διέξοδος…

 

Απ΄την άλλη, το να μαγειρέψω απλά , δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το να ανεβάσω μια ανάρτηση στο site, πιστέψτε με! Η κάθε ανάρτηση απαιτεί πολλέεες ώρες σκληρής δουλειάς!!! Από το μαγείρεμα και τη φωτογράφιση έως τη συγγραφή και ολόκληρη τη διαχείριση του site… από εμένα, την «ταπεινή» μαγείρισσα!

Εχθές ωστόσο είπα να φτιάξω μια πάστα φλώρα(και να την φωτογραφίσω)! Γιατί είχα ωραία δική μου σπιτική μαρμελάδα(ροδάκινο- δάμασκηνο), γιατί χρειαζόμαστε ένα γλυκό και σπιτικό σνακ(aka περίοδος μαθητικών διαβασμάτων), γιατί ήθελα να παίξω με ζύμες και να κάνω καλλιτεχνήματα…  Δεν είναι αυτοί σημαντικοί λόγοι για να φτιάξετε και εσείς αυτή την πανεύκολη και νόστιμη πάστα φλώρα?

Την pasta frolla την ιταλίδα, που έγινε «φλώρα» στο πιο ελληνικό της και πάντα μου φέρνει ωραίες , γλυκιές αναμνήσεις!

Εγώ την πάστα φλώρα μου, την θέλω τραγανή μεν περιμετρικά, αλλά και συνάμα μαλακή, αφράτη και ζουμερή με την καλή σπιτική μαρμελάδα να έρχεται να δένει άψογα με την μυρωδάτη ζύμη. Την θέλω εν ολίγοις, λίγο διαφορετική από την κλασσική βάση γλυκιάς τάρτας, την γνωστή και ως Pâte sucrée!

 

Πριν αρκετά χρόνια λοιπόν…σε ένα οικογενειακό αγροτουριστικό ξενώνα, σε ένα χωριουδάκι της Ιταλίας, στην λίμνη Γκάρντα(lago di Garda)! Εκεί, κάθε πρωί, η μαμά μαγείρευε για τους ενοίκους,  το τέλειο σπιτικό, ιταλικό πρωινό. Εκεί δοκίμασα αυτή την τέλεια pasta frolla… Σε εκείνη τη μεγάλη κουζίνα, τρύπωσα και εγώ μαζί με τη μαμά και τη γιαγιά, τις ιταλίδες μαγείρισσες… μου δώσανε με μεγάλη χαρά την οικογενειακή συνταγή τους  και εγώ την άφησα ίδια, δεν άλλαξα τίποτα απολύτως, γιατί απλά είναι τόσο μοναδική και τόσο νοσταλγική ταυτόχρονα!

 

Πάστα Φλώρα

  • Μερίδες: 14-16 μικρά κομμάτια Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά
  • Χρόνος ψησίματος: 30-40 λεπτά

Υλικά

  • 4 κρόκοι αυγών
  • 100γρ.βούτυρο γάλακτος σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
  • 140γρ. ζάχαρη
  • 270γρ. αλεύρι γ.ο.χ. κοσκινισμένο
  • Ξύσμα ενός ακέρωτου λεμονιού
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 βάζο (περίπου 500-600γρ.) μαρμελάδα της αρεσκείας σας

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175 βαθμούς. Βουτυρώνουμε μια βάση για τάρτες.

Σε μίξερ βάσης με το εξάρτημα φτερό χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη να αφρατέψει και στη συνέχεια προσθέτουμε έναν έναν τους κρόκους χτυπώντας σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να έχουμε ένα λείο, αφράτο βελούδινο μείγμα.

Προσθέτουμε στη συνέχεια το ξύσμα και το αλεύρι να αναμειχθούν στο μείγμα, σε μια μαλακή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια(ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο αλεύρι ακόμα). Δεν παραζυμώνουμε. Φτιάχνουμε μια μπάλα ζύμης, τυλίγουμε σε μεμβράνη και τοποθετούμε στο ψυγείο για 1 ώρα.

  

Αφαιρούμε από το ψυγείο, κρατάμε το 1/3 περίπου της ζύμης για τα κορδόνια της επιφάνειας.(το ξαναβάζουμε στο ψυγείο, θα το χρησιμοποιήσουμε στο τέλος)

 

Ανοίγουμε(ανάμεσα σε δυο φύλλα λαδόκολας) την υπόλοιπη ζύμη σε φύλλο, σε μέγεθος  λίγο μεγαλύτερο από την ταρτιέρα μας. Γυρίζουμε τη ζύμη μέσα στην ταρτιέρα με τη βοήθεια της λαδόκολλας και την στρώνουμε όμορφα, και στα τοιχώματα. Προσθέτουμε την μαρμελάδα.

     

Φτιάχνουμε κορδόνια ή λωρίδες με την υπόλοιπη ζύμη που κρατήσαμε και τα τοποθετούμε στην επιφάνεια. Μην σας νοιάζει να είναι όλα ομοιόμορφα, το αποτέλεσμα είναι ρουστίκ… αυτή είναι η ομορφιά του!Αλείφουμε προαιρετικά με λίγο διαλυμένο κρόκο αυγού.

Τοποθετούμε στο μεσαίο ράφι του φούρνου και ψήνουμε για 40 λεπτά, μέχρι να πάρει ωραίο ρόδινο χρώμα.

 

Αφαιρούμε από το φούρνο και τοποθετούμε σε σχάρα να κρυώσει πολύ καλά.

Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε! Ταιριάζει τέλεια με ένα φλιτζάνι από το αγαπημένο σας τσάι ή με τον καφέ σας το πρωί, το απόγευμα, το βράδυ!

 

Φτιάξτε την και Καλή επιτυχία!

 

 

 

Related Post

Vegan Xριστούγεννα!

Posted by - 14 Δεκεμβρίου, 2018 0
Vegan Χριστούγεννα!! από τη Σταυρούλα Λασκαρούδια Vegan Χριστούγεννα,γίνονται? Φυσικά και γίνονται! Αυτή την χρονιά πήρα την απόφαση για πρώτη φορά,…

Red Velvet Roll το γορτινό!

Posted by - 30 Δεκεμβρίου, 2020 0
Red Velvet Roll το γιορτινό! Σήμερα λοιπόν η τελευταία μέρα του σημαδιακού 2020 και σκέφτομαι πως όσο κι αν ήταν…

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *