Χοιρινή τηγανιά, ο μαγικός ελληνικός μεζές!

8859 0

Χοιρινή τηγανιά, ο μαγικός ελληνικός μεζές!

Η αυθεντική χοιρινή τηγανιά, ο μαγικός μεζές του ένδοξου τόπου μας!

Να μπαίνουμε στο κλίμα των Χριστουγέννων ε? Γιατί, γίνεται να λείπει η χοιρινή τηγανιά από το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι,  ή καλύτερα απ’ το χριστουγεννιάτικο πρωινό?

Δεν ξέρω για εσάς, αλλά εμείς στο σπίτι μας απολαμβάνουμε τον απόλυτο ελληνικό μεζέ, πρωί πρωί ανήμερα των Χριστουγέννων… Και είναι μια παράδοση που την κρατώ κάθε χρόνο! Να μοσχοβολήσει το σπίτι, να τσουγκρίσουμε τα ποτήρια με το τσιπουράκι, να πούμε τα «Χρόνια Πολλά»!

Απ΄την άλλη, συχνά πυκνά φτιάχνω τηγανιά χοιρινή, για τα αγόρια μου, γιατί είναι μερακλήδες… πώς να το κάνουμε!

Τα ρεβίθια σούπα της Παρασκευής, έκαναν τα μούτρα τους να ξινίσουν φυσικά… έτσι όταν εμφανίστηκε μαζί και  η μοσχοβολιστή τηγανιά, επανήλθαν τα χαμόγελα στα χείλη!! ( έτσι είναι οι έφηβοι, οι επονομαζόμενοι και κρεατοφάγοι!)

Αυτή η απλή, απλούστατη εκτέλεση της χοιρινής τηγανιάς είναι αξία ανεκτίμητη. Το καλό χοιρινό κρέας, λίγα μυρωδικά, αλατοπίπερο, κρασί και λεμόνι. Λίγες γλυκιές πιπερίτσες που αρέσουν στο γιο μου, και τίποτα άλλο!

Η αυθεντική ελληνική συνταγή δεν έχει τίποτα άλλο είναι η αλήθεια. Όχι ότι είμαι αντίθετη σε διάφορες διασκευές, ίσα ίσα, αγαπώ  με πράσο και λουκάνικο όπως συνηθίζεται εδώ στη Θράκη, ας πούμε. Ωστόσο οι υπερβολές με προσθήκη πολλών και διαφορετικών υλικών αλλοιώνουν όπως και να΄χει την αυθεντικότητα της παραδοσιακής απλής συνταγής.

Κρατήστε την απλή λοιπόν, με την ανεπιτήδευτη νοστιμιά ενός καλού ελληνικού φαγητού. Το τρυφερό κρεατάκι, και φυσικά η σαλτσούλα που θα δώσει ρέστα! Φρέσκο ψωμάκι τραγανό, για βούτες, και τσιπουράκι!

Αθάνατη ελληνική κουζίνα, με τους μεζέδες σου!

 

Το εξαιρετικό ντόπιο χοιρινό κρέας Νίψας, το καλύτερο στην περιοχή μας, θα το βρείτε στο κρεοπωλείο ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ- ΚΡΕΑΤΑ ΝΙΨΑΣ, στην Αλεξανδρούπολη. Απλά δοκιμάστε το!

 

Χοιρινή τηγανιά, ο μαγικός ελληνικός μεζές!

  • Μερίδες: 4 Χρόνος προετοιμασίας & ψησίματος: 25-30 λεπτά

Υλικά

  • 1 κιλό χοιρινή τηγανιά σε κύβους 3-4εκ.
  • 1-2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κούπα κρασί λευκό ή κόκκινο
  • Χυμός από 1-2 λεμόνια
  • 1κ.γ. γεμάτο ρίγανη
  • 1κ.γ. πάπρικα γλυκιά
  • 2-3 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι
  • 1κ.γ. μείγμα βοτάνων Herbs de Provence(προαιρετικά)
  • Ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 2-3 πιπεριές πράσινη & κόκκινη σε λωρίδες(προαιρετικά)
  • 1κ.σ. μουστάρδα(προαιρετικά)
  • Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

Βγάζουμε το κρέας από το ψυγείο 30 λεπτά νωρίτερα και το στεγνώνουμε καλά με χαρτί κουζίνας.

Ζεσταίνουμε καλά ένα μεγάλο βαρύ τηγάνι και προσθέτουμε το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε τα κομμάτια του κρέατος (σε 2 δόσεις ανάλογα με το μέγεθος του τηγανιού μας). Σοτάρουμε καλά σε δυνατή φωτιά, και από τις δυο πλευρές να πάρουν ωραίο ρόδινο χρώμα. Προσθέτουμε και τις πιπεριές και σοτάρουμε για λίγα λεπτά ακόμη. Αλατοπιπερώνουμε και σβήνουμε με το κρασί, τρίβοντας με μια ξύλινη κουτάλα τον πάτο του τηγανιού. Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και λίγο ζεστό νερό(1/2 με 1 κούπα) και σκεπάζουμε το τηγάνι με το καπάκι του.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια και ψήνουμε για 20-25 λεπτά περίπου να μαλακώσει το κρέας.

Αφαιρούμε το καπάκι, προσθέτουμε τα μυρωδικά, δυναμώνουμε τη φωτιά και ψήνουμε για μερικά λεπτά μέχρι να μείνει με το λαδάκι του. Σε αυτή τη φάση προσθέτουμε το ξύσμα και τη μουστάρδα, αν την χρησιμοποιήσουμε.

Απολαμβάνουμε ζεστή και χωρίς καθυστέρηση με ζεστές πιτούλες ή ψωμάκι και τσιπουράκι.

 

 

 

 

 

Related Post

Γαλατόπιτα η παραδοσιακή!

Posted by - 12 Μαρτίου, 2020 0
Γαλατόπιτα η παραδοσιακή! Τώρα είναι η ευκαιρία να αξιοποιήσουμε το χρόνο μας στο σπίτι (Covid- 19),  μαγειρικά και δημιουργικά, τι…

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *