Τα πιο νόστιμα μακαρόνια με κιμά!

9258 0

Τα πιο νόστιμα μακαρόνια με κιμά!

Μακαρόνια με κιμά ή σάλτσα μπολονέζ ή pasta al ragu?

Μμμμ… σίγουρα μιλάμε για το ίδιο φαγητό αλλά με κάποιες διαφορές είναι η αλήθεια!

Στην ελληνική εκδοχή του εδώ, τα μακαρόνια με κιμά, είναι κλασικό και αγαπημένο φαγητό μικρών και μεγάλων!

 

Και μήπως δεν το φτιάχνουμε σε εβδομαδιαία βάση μη σου πω, φίλη μου αγαπημένη ?

Πρέπει να παραδεχτώ, πως αυτό ήταν το αγαπημένο μου φαγητό σαν παιδί, και ακόμα παραμένει ψηλά στις προτιμήσεις μου, αρκεί να είναι καλομαγειρεμένο, όπως πρέπει… όπως του αξίζει!

Θυμάμαι, η μαμά μου  έφτιαχνε τη σάλτσα του κιμά γρήγορα και βιαστικά… αρκετά νερουλή…τα μακαρόνια παραβρασμένα… ε ναι, τότε δεν τα ξέραμε τα al dente! Αλλά και πάλι μου άρεσαν πολύ.

Τώρα το έχουμε εξελίξει λίγο το πράγμα έτσι δεν είναι? Λίγη υπομονή και λίγος χρόνος παραπάνω… λίγη αγάπη, γι΄ αυτό το απίθανο κατά τ’ άλλα φαγητό! Ο μαγικός συνδυασμός της σάλτσας του κιμά με τα μακαρόνια!

Ένα είναι το μυστικό εδώ… άντε δύο! Η τέχνη στο καλό καβούρδισμα του κιμά με υπομονή και αγάπη, αλλά και η προσθήκη των μπαχαρικών που θα αρωματίσουν τη μελωμένη ,γευστική σάλτσα, σε ένα πιάτο comfort, που κανείς δεν μπορεί να του αντισταθεί!

Άργησα να έρθω, το ξέρω… (πολλές υποχρεώσεις και ταξίδια- μην είμαι αχάριστη- με κράτησαν μακριά) αλλά ήρθα με πολλή όρεξη για μαγειρικές… όχι την ίδια όρεξη για φωτογράφιση(ok… θα το παλέψω και αυτό…) και θα σας δώσω ωραίες ιδέες! Σήμερα ωστόσο η ιδέα και η όρεξη για μακαρόνια με κιμά ανήκει στο γιό μου, που μου το ζήτησε προχθές.

Δοκιμάστε λοιπόν καταρχήν, τα αγαπημένα μου μακαρόνια με κιμά, και τα λέμε σύντομα…

 

Μακαρόνια με κιμά

  • Μερίδες: 4 Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά
  • Χρόνος ψησίματος: 1 ½ -2  ώρες

 Υλικά

  • 750γρ.κιμά μοσχαρίσιο ή ανάμικτο μοσχαρίσιο με χοιρινό
  • ½ κούπα εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2 σκ.σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 1/2 κ.γ. μπαχάρι τριμμένο
  • 1/4κ.γ. μοσχακάρυδο τριμμένο
  • 1/2κ.γ. πάπρικα γλυκιά
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 4-5 μεγάλες ώριμες ντομάτες στον τρίφτη
  • 1κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 1 κούπα κόκκινο κρασί
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 1 ζωμό ψυγείου βοδινό ή κοτόπουλο
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1-πακέτο σπαγγέτι Νο 6
  • 2-3κ.σ. βούτυρο
  • Κεφαλοτύρι τριμμένο για το σερβίρισμα

 

Εκτέλεση

Αρχικά προτείνω να φτιάξετε διπλή ποσότητα από τη σάλτσα του κιμά και να βάλετε στην κατάψυξη  όση περισσέψει. Χρησιμοποιήστε αυτή τη σάλτσα για το παστίτσιο ή το μουσακά σας, as well!

Ζεσταίνουμε μια  μεγάλη  κατσαρόλα, προσθέτουμε το λάδι και όταν κάψει καλά, ρίχνουμε τον κιμά τον οποίο σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά.

Σπάμε και ανακατεύουμε τον κιμά με ένα σύρμα ή με το εργαλείο του πουρέ, μέχρι να αλλάξει χρώμα, να σοταριστεί καλά και  να απορροφήσει όλα τα υγρά, για περίπου 7-8 λεπτά.

Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα μπαχαρικά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα ανακατεύοντας για 10 λεπτά περίπου μέχρι να αρχίσει να «πιάνει» από κάτω στην κατσαρόλα και να «σωθούν» όλα τα υγρά. Αν δούμε ότι πιάνει πολύ χαληλώνουμε λίγο τη φωτιά.

   

Ντεγκλασάρουμε (ρίχνουμε το κρασί και με ξύλινη κουτάλα τρίβουμε τον πάτο της κασαρόλας να πάρουμε όλα τα γλάσσα) με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί για λίγο. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τις ντομάτες, τον πελτέ, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι και τον ζωμό. Φέρνουμε σε βρασμό, χαμηλώνουμε στο μίνιμουμ τη φωτιά, σκεπάζουμε με καπάκι, και σιγοβράζουμε για  2 ώρες περίπου ή 1  ώρα το ελάχιστο σε μέτρια φωτιά.

  

Στο τελευταίο 5λεπτο αφαιρούμε το καπάκι και βράζουμε δυνατά, να γλασάρει η σάλτσα. Διορθώνουμε τη γεύση αν χρειάζεται.

 

Βράζουμε τα μακαρόνια. Σε μεγάλη κατσαρόλα προσθέτουμε  το νερό με μπόλικο αλάτι και μόλις αρχίζει να κοχλάζει έντονα, προσθέτουμε τα μακαρόνια. Βράζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες βρασμού του πακέτου, ή στο βαθμό της αρεσκείας μας.

Στραγγίζουμε τα μακαρόνια και ζεσταίνουμε το βούτυρο στην κατσαρόλα να λιώσει και να αφρίσει. Προσθέτουμε τα μακαρόνια πίσω στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε να καλυφθούν καλά με το βούτυρο. Με μια κουτάλα προσθέτουμε μέσα στα μακαρόνια τη σάλτα του κιμά, μπόλικο κεφαλοτύρι τριμμένο και ανακατεύουμε.

 

Σερβίρουμε αμέσως και απολαμβάνουμε!

 

 

 

 

 

 

 

Related Post

To σοκολατένιο κέικ!

Posted by - 2 Μαΐου, 2018 0
To σοκολατένιο κέικ! Προσαρμοσμένη από την συνταγή του Donal Skehan Η μυρωδιά ενός φρεσκοψημένου κέικ που πλημμυρίζει το σπίτι, είναι…

Γρανίτα φράουλα, απλά υπέροχη!

Posted by - 3 Ιουλίου, 2018 0
Γρανίτα φράουλα! Αυτές οι τελευταίες φράουλες που βρήκα προχθές στη λαϊκή ήταν απίθανες! Αρωματικές, γλυκές και πεντανόστιμες, έγιναν μια γρανίτα…

Happy Valentine’s brunch!

Posted by - 12 Φεβρουαρίου, 2020 0
Happy Valentine’s brunch! Eντάξει, σίγουρα δεν είμαι ο άνθρωπος που θέλει να γιορτάσει τον Άγιο Βαλεντίνο! Απ’ την άλλη πάλι,…

Red Velvet Roll το γορτινό!

Posted by - 30 Δεκεμβρίου, 2020 0
Red Velvet Roll το γιορτινό! Σήμερα λοιπόν η τελευταία μέρα του σημαδιακού 2020 και σκέφτομαι πως όσο κι αν ήταν…

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *