Το Μελαχρινό της πεθεράς μου!

616 0

Το Μελαχρινό της πεθεράς μου!

Κάποτε που δεν ξέραμε την γαλλική τάρτα σοκολάτας με τα καραμελωμένα φουντούκια… κάποτε… όταν δεν είχε μπει ακόμα στην ζωή μας το masterchef  και η ναμελάκα σοκολάτας…  ήμασταν απλά ευτυχισμένοι με ένα κομμάτι «μελαχρινό» ή μάλλον ένα ταψί μελαχρινό!

Άραγε ποιος από εσάς θυμάται το «μελαχρινό» ή μήπως το βραστό κέικ? Αυτό το σοκολατένιο κέικ των παιδικών μας χρόνων…(κρύβε λόγια… ηλικίες δεν λέμε, υπολήψεις δεν θίγουμε)

Η αλήθεια βέβαια είναι ότι εγώ το πρωτοδοκίμασα στα φοιτητικά μου χρόνια, όταν η μέλλουσα πεθερά μου έστελνε συχνά πυκνά ολόκληρα ταψιά, για τον γιόκα της!

Και αν ποτέ δεν είχαμε τα ίδια γούστα στα γλυκά με τον σύζυξ, τότε γι αυτό εδώ το μελαχρινό, μαλώναμε ποιος θα φάει τις γωνίες με το περισσότερο γλάσο… εε ρε χρόνια… απίστευτα… υπέροχα!!!

 

Ένα απλό, απλούστατο (no skills required) κέικ σοκολάτας με αυτό το ονειρεμένο γλάσο… αυτό το βραστό κέικ, το κατσαρολάτο όπως επίσης συνήθιζαν να λένε, είναι μοναδικό, ζουμερό, σοκολατένιο, παλιακό, νοσταλγικό, υπέροχο!

Μόνο με υλικά που έχετε όλοι στο ντουλάπι σας, βούτυρο, ζάχαρη, αλεύρι, αυγά και σοκολάτα. Εγώ έκανα μόνο τρεις αλλαγές, έβαλα βούτυρο αντί για μαργαρίνη, μείωσα τη ζάχαρη και αύξησα την σοκολάτα. Ε ναι!

Για σένα, για το παιδί σου, τον αγαπημένο σου, τη μαμά σου, την πεθερά σου…. Είναι ότι χρειάζεσαι για σήμερα και για πάντα!

Κράτα αυτή την συνταγή να σου θυμίζει μια παλιά γλυκιά εποχή…

Μελαχρινό

  • Μερίδες:12-14 κομμάτια Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά
  • Χρόνος ψησίματος: 30-35 λεπτά

 

Υλικά

  • 250γρ.βούτυρο γάλακτος
  • 400γρ.ζάχαρη
  • 6 αυγά μέτρια σε θερμοκρασία δωματίου
  • 300γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 350γρ.νερό
  • ¼ κ.γ. αλάτι
  • 15γρ.μπέικιν πάουντερ
  • 50γρ.κακάο
  • 200γρ.κουβερτούρα

 

Εκτέλεση

Βουτυρώνουμε και πασπαλίζουμε με κακάο ένα ταψί ή πυρέξ 23Χ33εκ. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175 βαθμούς.

Σε μια κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο σε κομμάτια, τη ζάχαρη, το νερό και το κακάο. Ανακατεύουμε με ένα σύρμα σε μέτρια φωτιά να ζεσταθεί το μείγμα και να λιώσει το βούτυρο και η ζάχαρη.

Προσθέτουμε τους κρόκους ένα προς ένα και ομογενοποιούμε μέσα στο μείγμα ανακατεύοντας σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για μερικά λεπτά. Προσέχουμε να μην βράσουμε το μείγμα. Αφαιρούμε ένα ποτήρι από το μείγμα και το κρατάμε για το γλάσο.

  

Αφήνουμε στην άκρη την κατσαρόλα με το υπόλοιπο μείγμα, να κρυώσει ελαφρά.

Σε μίξερ βάσης με το σύρμα ή με μίξερ χειρός,  χτυπάμε τα ασπράδια με το αλάτι σε μαρέγκα, αρχικά σε μέτρια ταχύτητα και στη συνέχεια δυναμώνουμε, μέχρι να έχουμε μια σφιχτή μαρέγκα.

Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν απευθείας μέσα στην κατσαρόλα με το μείγμα της σοκολάτας και ομογενοποιούμε με μια μαρίζ. Τέλος προσθέτουμε και την μαρέγκα και ενσωματώνουμε με απαλές κινήσεις.

      

Αδειάζουμε τη ζύμη του κέικ μέσα στο ταψί και ισιώνουμε την επιφάνεια.

Τοποθετούμε στο μεσαίο ράφι του φούρνου και ψήνουμε για 30-35 λεπτά.

Για το γλάσο: Λιώνουμε σε μπεν μαρί ή στα μικροκύματα την κουβερτούρα. Προσθέτουμε το ένα ποτήρι από το μείγμα του κρατήσαμε μέσα στη σοκολάτα και ομογενοποιούμε. Αφήνουμε στην άκρη.

Αφαιρούμε το κέικ από το φούρνο. Αν θέλουμε να απορροφήσει σχετικά το γλάσο, τότε περιχύνουμε όσο είναι ζεστό το κέικ. Έτσι θα μοιάζει περισσότερο σαν σοκολατόπιτα.

Διαφορετικά αφήστε να κρυώσει και γαρνίρετε με το γλάσο για να σταθεί και να σεταριστεί επάνω όπως έκανα εγώ.

Κόψτε σε κομμάτια και σερβίρετε!

 

 

 

 

 

 

 

 

Related Post

Κουνουπίδι & cheese!

Posted by - 12 Νοεμβρίου, 2020 0
Κουνουπίδι & cheese! Πραγματικά δεν είναι υπέροχα τα κουνουπίδια? Και πόσο όμορφα και ζωηρά φαίνονται στoυς πάγκους της λαϊκής και…

There are 1 comments

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *