Πατάτες  Λιονέζ με τον αγαπημένο καβουρμά ΤΙΑΚΑ!

548 0

Πατάτες  Λιονέζ με τον αγαπημένο καβουρμά ΤΙΑΚΑ!

Μέρες γιορτινές πλησιάζουν και τώρα πιο πολύ από ποτέ, έρχονται στο μυαλό μου τα παλιά γιορτινά οικογενειακά τραπέζια χρόνια πριν… τότε που μαζευόμασταν όλοι οι συγγενείς σε ένα τεράστιο τραπέζι με φαγιά «απλά» για τα σημερινά δεδομένα, μα φτιαγμένα με αγάπη και κέφι και πολλή χαρά!

Πάντα στα γιορτινά τραπέζια, περίμενα να φάω ένα φαγητό! Την διάσημη σπεσιαλιτέ της θείας μου, που φιγουράριζε σε όλα τα γιορτινά τραπέζια!

Με ένα όνομα τόσο γαλλικό, τόσο «γκουρμέ», τόσο γιορτινό, τόσο διαφορετικό για τα δικά μου μάτια… Οι πατάτες Λιονέζ!

Οι πατάτες Λιονέζ της θείας… πνιγμένες στην κρέμα, στο βούτυρο και στα τυριά ουδεμία σχέση βεβαίως είχαν, με την αυθεντική συνταγή, όπως διαπίστωσα χρόνια αργότερα!

Καθώς για να πάρει μια συνταγή την ονομασία λιονέζ πρέπει να περιλαμβάνει σοταρισμένα κρεμμύδια και ουχί κρέμα γάλακτος!

Και τώρα ο καβουρμάς!  Ο καβουρμάς Σουφλίου ΤΙΑΚΑΣ , με την απαράμιλλη ποιότητα και την μοναδική του γεύση!

Γιατί πρέπει να εκτιμούμε τα μοναδικά  προϊόντα του τόπου μας και να τους δίνουμε την αξία και τη θέση που πρέπει να έχουν στο τραπέζι μας!

 

Σκέφτηκα λοιπόν να φτιάξω τις περιβόητες  πατάτες Λιονέζ προσθέτοντας τον καβουρμά, που θα απογειώσει την γεύση αυτού του ταπεινού πιάτου και θα κάνει το φαγητό μας πλούσιο και νόστιμο, γεμάτο γαργαλιστικές  μυρωδιές!

 

Ο καβουρμάς ΤΙΑΚΑ με το νόστιμο κρέας και τα μοσχοβολιστά μπαχαρικά,  θα υποδεχτεί  τις λεπτοκομμένες φέτες πατάτας και μαζί με τα γλυκά σοταρισμένα κρεμμύδια, θα απολαύσουμε ένα σούπερ φαγητό τώρα στις γιορτές, μαζί ένα ποτηράκι κρασί κόκκινο ή και τσίπουρο αν προτιμάτε!

 

Τι λέτε, θα το δοκιμάσετε?

 

Πατάτες Λιονέζ με καβουρμά ΤΙΑΚΑΣ

 

Μερίδες:2-3 μερίδες

Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά   Χρόνος ψησίματος: 1 ώρα

 

Υλικά

  • 350γρ. καβουρμά ΤΙΑΚΑΣ σε κομματάκια(ανάμεικτος, απλός & πικάντικος)
  • 3 μεγάλες πατάτες σε λεπτές φέτες
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια σε φετάκια
  • 2κ.σ. βούτυρο
  • 1κ.σ. ελαιόλαδο
  • 3-4κ.σ. μυζήθρα ξηρή τριμμένη ή άλλο τριμμένο τυρί
  • 1 κούπα σπιτικό ζωμό λαχανικών
  • Δυόσμο ψιλοκομμένο
  • Φρέσκια ρίγανη για το σερβίρισμα
  • Αλάτι και πιπέρι

 

Εκτέλεση

  

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.

Σε ζεστό τηγάνι και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά προσθέτουμε το ελαιόλαδο και την 1κ.σ. βούτυρο μαζί με τα κρεμμύδια. Αλατίζουμε και σοτάρουμε για μερικά λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν χρώμα ελαφρώς. Αποσύρουμε σε ένα σκεύος.

    

 

Βουτυρώνουμε ένα πυρέξ ή ένα ταψάκι με διάμετρο 20εκ. περίπου. Τοποθετούμε μια στρώση από τις πατάτες και αλατοπιπερώνουμε ελαφρά. Προσθέτουμε το μισό καβουρμά, τα μισά κρεμμύδια και πασπαλίζουμε με λίγο από το τυρί και τα φύλλα δυόσμου. Συνεχίζουμε με την 2η στρώση και στην επιφάνεια τελειώνουμε με πατάτες. Περιχύνουμε με το ζωμό και προσθέτουμε λίγο επιπλέον τυρί στην επιφάνεια.

         

Σκεπάζουμε την επιφάνεια με μια λαδόκολλα και κλείνουμε καλά από πάνω με αλουμινόχαρτο. Τοποθετούμε στο μεσαίο ράφι του φούρνου και ψήνουμε για περίπου 50 λεπτά, να μαλακώσουν οι πατάτες.

Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο με τη λαδόκολα και γκρατινάρουμε, να πάρει χρώμα το τυρί και οι πατάτες.

Αφήνουμε μερικά λεπτά να σταθεί πριν σερβίρουμε!

Καλή μας όρεξη!

 

 

Related Post

Hello September!

Posted by - 3 Σεπτεμβρίου, 2019 0
Hello September! Πόσο γρήγορα πέρασε και αυτό το καλοκαίρι! Και αν πάντα ο Σεπτέμβρης με γεμίζει θλίψη(σύνδρομο σχολείου), φέτος βλέπω…

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *