Το πλιγούρι με λαχανικά και τα γεμιστά!
Η Μ.Εβδομάδα στις “μέρες καραντίνας” ξεκίνησε, και σίγουρα θα είναι διαφορετική από κάθε άποψη.Όμως αυτό ας μην μας πτοήσει φίλοι μου!
Εμένα τουλάχιστον δεν με πτοεί… Βρίσκω πάντα την παρηγοριά μου στην κουζίνα και χαίρομαι πολύ να βλέπω πως και εσείς κάνετε το ίδιο, σε αυτή την δύσκολη περίοδο. Αν μη τι άλλο, οι περισσότεροι βρήκαμε τον δημιουργικό μας οίστρο στη μαγειρική, μένοντας σπίτι!
Εγώ τώρα, κάπως «το γύρισα» αυτές τις τελευταίες μέρες… Αρχικά σταμάτησα το baking(κέικ, ζύμες, κλπ κλπ… ντάξει τα τσουρέκια δεν μετράνε μέρες που είναι) καλό, χρυσό το baking και δημιουργικό δεν λέω… αλλά σαν πολύ να φάγαμε το τελευταίο διάστημα!
Το έχω «ρίξει» λοιπόν, σε ευφάνταστες σαλάτες, υγιεινά( καλά, αυτό μην το πάρετε και πολύ τοις μετρητοίς) σνακ και μπόλικο pilates!!! Ναι ναι, ας είναι καλά η αγαπημένη μας pilates instructor, aka Σοφία Φακριάδου και το zoom meeting room της!
Έτσι, ήρθε σήμερα(και θα μείνει για πάντα) αυτό το υπερτέλειο πλιγούρι με λαχανικά! Ένα σούπερ γεύμα όλο υγεία και νοστιμιά! Ήρθε ως η γρήγορη, εύκολη, υγιεινή, νόστιμη και ιδανική λύση, για έναν και μοναδικό λόγο! Βαριόμουν να κάνω γεμιστά, αν και τα είχα στην όρεξή μου.
Όχι όμως τα δικά μου γεμιστά. Τα γεμιστά της πεθεράς μου, τα «ορφανά», που είναι ίσως το καλύτερό της φαγητό! Εγώ, ας το παραδεχτώ, δεν τα πετυχαίνω! Όχι όπως τουλάχιστον θα τα ήθελα… Έτσι δεν τα φτιάχνω! (Για να πω την αλήθεια, κάποτε σκέφτομαι πως δεν έχω προσπαθήσει όσο θα έπρεπε… ίσως έρθει το πλήρωμα του χρόνου κάποια στιγμή… Ίσως πάλι όχι…)
Στο θέμα μας τώρα, ας κάνουμε το πλιγούρι αυτό, σαν γεμιστά! Λίγα και απλά υλικά, πιπεριές, καρότο, κολοκυθάκι, τέλεια ψητά ντοματίνια και φυσικά μαϊντανό και δυόσμο! Και ελαιόλαδο! Και κρεμμύδι μπόλικο.
Και στόχος επετεύχθη! Ήταν τα πιο υπέροχα αποδομημένα γεμιστά!
Τόσο υπέροχα νόστιμα, τόσο comfort, τόσο yummy, που όλοι αναζητήσαμε μια κουταλιά ακόμη στην κατσαρόλα, μόλις τελειώσαμε το πιάτο μας.
Συνοδέψτε αυτό το φαγάκι με λίγη φέτα ή ανθότυρο (μετά τη νηστεία) και θα με θυμηθείτε απλά! Φτιάξτε μπόλικο και απολαύστε το και για βραδινό σαν σαλάτα, κρύο!
Φτιάξτε όμως, αύριο κιόλας!
Καλή Μ.Εβδομάδα, φίλοι μου!
Πλιγούρι με λαχανικά
Μερίδες: 3-4 Χρόνος προετοιμασίας : 15 λεπτά Χρόνος ψησίματος : 20 λεπτά
Υλικά
- 250γρ. πλιγούρι
- 450γρ.ζεστό νερό ή ζωμό λαχανικών
- 1-2 πράσινες πιπεριές σε μέτρια καρέ
- 1-2 κόκκινες πιπεριές σε μέτρια καρέ
- 1 μεγάλο κολοκυθάκι σε μέτρια καρέ
- 1 μεγάλο καρότο σε μέτρια καρέ
- 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 20 ντοματίνια ψητά
- 1κ.σ. δυόσμο φρέσκο ή ξερό
- Μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 3-4 κ.σ.ελαιόλαδο έξτρα παρθένο
- Αλάτι
- πιπέρι
Υλικά για τα ψητά ντοματίνια
- 250γρ. ντοματίνια κομμένα στη μέση
- 2κ.σ. ελαιόλαδο
- 1σκ.σκόρδο ψιλοκομμένη
- 1κ.γ. ζάχαρη
- Βασιλικό ψιλοκομμένο(προαιρετικά)
- Αλάτι & πιπέρι
Εκτέλεση
Για τα ψητά ντοματίνια: Αραδειάζουμε σε ταψάκι τα ντοματίνια σε μια στρώση και περιχύνουμε με τα υπόλοιπα υλικά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς για περίπου 50 λεπτά, να χάσουν τα υγρά τους. Μπορούμε να τα αποθηκεύσουμε σε βάζο στο ψυγείο και να γαρνίρουμε σαλάτες, μακαρονάδες, πίτσα, πιάτα με κρεατικά. Είναι υπέροχα!
Σε κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι να γυαλίσει και να μαλακώσει χωρίς να πάρει χρώμα. Προσθέτουμε το πλιγούρι, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε το νερό ή το ζωμό και φέρνουμε σε βρασμό. Τοποθετούμε την κατσαρόλα με το καπάκι (αν μπαίνει)στο φούρνο, αλλιώς τοποθετούμε σε ταψί με αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε το πλιγούρι στο φούρνο για 15-20 λεπτά μέχρι να πιεί τα υγρά και να μαλακώσει αλλά να παραμείνει σπυρωτό. Αφαιρούμε από το φούρνο και αφρατεύουμε ελαφρά με ένα πιρούνι.
Σε καυτό τηγάνι σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, ξεχωριστά κάθε λαχανικό, τις πιπεριές, το κολοκυθάκι και το καρότο, προσθέτοντας λίγο αλάτι, για 2-3 λεπτά το κάθε υλικό μέχρι να πάρουν χρώμα και να μαλακώσουν ελαφρώς αλλά να παραμείνουν τραγανά. Αποσύρουμε σε ένα μπολ.
Τέλος, επαναφέρουμε στο τηγάνι τα λαχανικά, μαζί με το πλιγούρι, τα ψητά ντοματίνια, τα αρωματικά μας και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε λίγο επιπλέον ελαιόλαδο αν θέλουμε, και σερβίρουμε αμέσως.
Καλή μας όρεξη!