Πορτοκαλόπιτα, αυθεντική, σιροπιαστή, υπέροχη!

1127 0

Πορτοκαλόπιτα, αυθεντική, σιροπιαστή, υπέροχη!

Ποτέ δεν πίστευα ότι θα έφτιαχνα πορτοκαλόπιτα… πόσο μάλλον 2 φορές μέσα σε μια εβδομάδα!

Κι όμως ναι… τείνω να γίνω μια παραδοσιακή ελληνίδα μαγείρισσα (εκτός από παραδοσιακή ελληνίδα μάνα που είμαι σίγουρα)

Η πορτοκαλόπιτα μέχρι χθες, δεν θα ήταν ποτέ το γλυκό που θα επέλεγα να φάω αλλά ούτε και να φτιάξω… κάπως το είχα παρεξηγήσει αυτό το απλό, πανεύκολο μα τόσο αρωματικό και τελικά λιμπιστικό, γλυκό ταψιού με το μπόλικο σιρόπι!

Είχα δοκιμάσει κατά καιρούς μπόλικες απαίσιες εκδοχές της, εδώ και εκεί… πανιασμένες, νερουλές, λαδερές, λασπωμένες πορτοκαλόπιτες όλων των ειδών.

Μέχρι που το φετινό καλοκαίρι δοκίμασα την πορτοκαλόπιτα (που παρήγγειλε ο σύζυξ βεβαίως βεβαίως), στη Μακρυνίτσα στο Πήλιο και στο ατμοσφαιρικό Art cafe! Και πραγματικά στο Πήλιο φτιάχνουν καταπληκτικά γλυκά ταψιού, αυτό ήταν μια πολύ ευχάριστη έκπληξη!

Το art café και η μαγευτική Μακρυνίτσα, ήταν μονόδρομος! Μοιραστήκαμε μπόλικες πορτοκαλόπιτες στις διακοπές μας μαζί με μοναδικά ηλιοβασιλέματα… και ήταν τόσο όμορφα!!!

Πίσω στο σπίτι, είπα γιατί όχι? Ας δοκιμάσω… αφού μπαμπάς και γιος ορκιζόταν πως δεν θα καταφέρω να την κάνω ίδια… (μεταξύ μας είχαν δίκιο! Δεν μπόρεσα να τους προσφέρω το μαγευτικό ηλιοβασίλεμα και τις στιγμές μας εκεί…)

Ωστόσο η πορτοκαλοπίτα μου ήταν υπέροχη!!!(και ας μην ήταν ίδια…) Ζουμερή , αφράτη και λιμπιστική, και τόσο μα τόσο αρωματική!!!

 

Το φύλλο υπέροχα σιροπιασμένο και καθόλου βαρύ και λασπωμένο, το σιρόπι ελαφρύ, γλυκό και πορτοκαλένιο  και ουχί νερουλό και αδιάφορο.

Είμαι σίγουρη πως σας έπεισα να φτιάξετε αυτό το πανεύκολο γλυκό, αυτή την γλυκιά παραδοκιακή πορτοκαλόπιτα που ταιριάζει απίθανα με λίγο γιαούρτι πλάι ή με μια μπάλα παγωτό αν προτιμάτε!

 

 

Φτιάξτε την και ταξιδέψτε μαζί της στο πανέμορφο Πήλιο!

 

 

Πορτοκαλόπιτα

                                                                                                   

  • Μερίδες: 12-14 κομμάτια Χρόνος προετοιμασίας: 25 λεπτά
  • Χρόνος ψησίματος: 50 λεπτά

Υλικά για την πορτοκαλόπιτα

  • 400γρ. φύλλο κρούστας
  • 4 αυγά βιολογικά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 200γρ. ζάχαρη
  • Ξύσμα από 3 μεγάλα πορτοκάλια
  • 200γρ. σμετάνα (κρεμ φρες) ή γιαούρτι στραγγιστό πλήρες
  • 250γρ. σπορέλαιο
  • ½ κ.γ. εκχύλισμα βανίλια ή 1 κάψουλα βανιλίνη
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 20γρ. μπέικιν πάουντερ

 

Υλικά για το σιρόπι

  • 400γρ. νερό
  • 400γρ.φρέσκος χυμός πορτοκαλιού
  • 400γρ.ζάχαρη
  • Φλούδες από 2 πορτοκάλια

  

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς.

Βουτυρώνουμε  ένα  ταψί ή πυρέξ  28χ20εκ.

Προετοιμάζουμε τα φύλλα. Αφού τα ξεπαγώσουμε, τα κόβουμε σε λωρίδες (χωρίς να τα ξεδιπλώσουμε αρχικά) και κατόπιν σε μικρότερα κομματάκια. Τα ανοίγουμε με προσοχή, ώστε να μην είναι κολλημένα μεταξύ τους και τα απλώνουμε σε μια λαμαρίνα να ξεραθούν για περίπου 2-3 ώρες. Εναλλακτικά μπορούμε να τα ψήσουμε για 10 λεπτά στους 160 βαθμούς μέχρι να ξεραθούν. Τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.

  

 

Σε μίξερ βάσης με το σύρμα και σε δυνατή ταχύτητα, ή με ένα μίξερ χειρός  χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη, το αλάτι, τη βανίλια, και το ξύσμα, μέχρι το μείγμα να ασπρίσει και αν γίνει μια πλούσια κρέμα . Στη συνέχεια, προσθέτουμε το γιαούρτι ή τη σμετάνα(ρώσικη ξινή κρέμα )κουταλιά κουταλιά συνεχίζοντας το χτύπημα.

  

Τέλος προσθέτουμε το λάδι σιγά σιγά συνεχίζοντας το χτύπημα. Αφαιρούμε το μπολ από το μίξερ και προσθέτουμε το μπέικιν κοσκινισμένο. Ανακατεύουμε απαλά.

Στη συνέχεια προσθέτουμε τα φύλλα, λίγα λίγα, ανακατεύοντας καλά προσέχοντας να καλυφθούν με το μείγμα. Αφήνουμε να σταθούν για 10 λεπτά μέσα στο μπολ και στην συνέχεια απλώνουμε ομοιόμορφα στο ταψί.

Ψήνουμε στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 40- 50 λεπτά περίπου, να πάρει ένα ωραίο ρόδινο χρώμα.

Εντωμεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι. Σε κατσαρόλα προσθέτουμε το νερό, τη ζάχαρη και τις φλούδες και σιγοβράζουμε για μερικά λεπτά να λιώσει η ζάχαρη. Τέλος προσθέτουμε το χυμό και βράζουμε για 2-3 λεπτά ακόμη. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και διατηρούμε ζεστό.

Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και βυθίζουμε τη μύτη ενός μαχαιριού εδώ και εκεί κάνοντας μικρές χαρακιές στην επιφάνεια για να εισχωρήσει καλύτερα το σιρόπι.

Σιροπιάζουμε το ζεστό γλυκό με το ζεστό σιρόπι ρίχνοντας με μια κουτάλα όλο το σιρόπι μέσα στο ταψί. Αφήνουμε να σταθεί για 2-3 ώρες και στη συνέχεια κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Είναι πολύ ωραίο σε θερμοκρασία δωματίου αλλά και κρύο από το ψυγείο.

Καλή σας επιτυχία!

 

 

 

 

 

 

Related Post

Hello September!

Posted by - 3 Σεπτεμβρίου, 2019 0
Hello September! Πόσο γρήγορα πέρασε και αυτό το καλοκαίρι! Και αν πάντα ο Σεπτέμβρης με γεμίζει θλίψη(σύνδρομο σχολείου), φέτος βλέπω…

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *