Μαρέγκες με φράουλες και σιρόπι πασχαλιάς!

317 0

Μαρέγκες με φράουλες και σιρόπι πασχαλιάς!

«Πασχαλιές πριν ξεκινήσεις κόψε

Να γίνει ο δρόμος ουρανός

Σ’αγαπώ και θα στο πω κι απόψε

Όταν σημάνει εσπερινός.»

Έτσι ποιητικά και τραγουδιστά σας χαιρετίζω σήμερα, και πως αλλιώς θα μπορούσα άλλωστε με αυτό το «γλυκό ποίημα»…

Η εποχή της πασχαλιάς είναι τόσο μικρή… but so inspiring … είναι το καλωσόρισμα της άνοιξης, της χαράς, της προσμονής…(τουλάχιστον για μένα)

Και πόσο απολαμβάνω να θαυμάζω τα υπέροχα λιλά μπουκέτα με τα πανέμορφα λουλουδάκια με την μεθυστική μυρωδιά… και πάντα με πλημμυρίζουν αναμνήσεις από την παιδική ηλικία, από το Πάσχα στο χωριό που οι αυλές μα και τα βάζα, ήταν πάντα γεμάτα πασχαλιές!

 

Κάθε χρόνο το έχω σε καλό να φτιάξω ένα-δύο  γλυκάκια να τα στολίσω και να τα αρωματίσω με άνθη πασχαλιάς… αλήθεια ξέρετε ότι τα άνθη πασχαλιάς είναι βρώσιμα?

Μετά,να φτιάξω το υπέροχο σιρόπι πασχαλιάς που ταιριάζει τέλεια σε φρουτοσαλάτες, σε κοκτέιλ, σε παντεσπάνια και κέικ…

Μαζέψτε μπόλικες πασχαλιές λοιπόν, ακόμα υπάρχουν άφθονες στους κήπους ή στη λαϊκή… έχουμε πολλή δουλειά εδώ…

Μια δουλειά γλυκιά και εύκολη παρόλα αυτά, γεμάτη χρώματα και αρώματα!

Θα φτιάξουμε το αγαπημένο μου γλυκό, μαρέγκες με φράουλες αρωματισμένες με σιρόπι πασχαλιάς!

Τόσο πανέμορφες, αέρινες, μυρωδάτες, εκλεπτυσμένες μαρέγκες, τραγανές απ’ έξω, αφράτες και μαστιχωτές από μέσα… με τη γλύκα να δένει με το ξινούτσικο γιαούρτι και τις δροσερές φράουλες που μοσχοβολάνε πασχαλιά!

Ένα όνειρο…

Αν δε, νιώθετε πολύ δημιουργικοί και θέλετε να το πάτε ένα βήμα παραπάνω φτιάξτε και προσθέστε στο γλυκό σας, Lemon curd που ταιριάζει απίστευτα… συνταγή θα βρείτε εδώ 

Μαρέγκες με φράουλες και σιρόπι πασχαλιάς

  • Μερίδες: 6 τεμάχια μεγάλα ή 12 μικρά
  • Χρόνος προετοιμασίας και ψησίματος: 1 ½ ώρες

Υλικά

Για τις μαρέγκες

  • 250γρ. ζάχαρη λευκή
  • 125γρ. ασπράδι αυγού σε θερμοκρασία δωματίου
  • 2κ.γ. κορν φλάουρ
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1κ.γ.μηλόξυδο
  • βανίλια

 Για το σιρόπι πασχαλιάς

  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 1 κούπα νερό
  • 1 κούπα άνθη πασχαλιάς
  • 2-3κ.σ. χυμό λεμονιού
  • 2-3 bluberries (για το χρώμα)

Για το σερβίρισμα

  • 500γρ. φράουλες σε κομμάτια
  • 300γρ. σμετάνα ή στραγγιστό γιαούρτι
  • Άνθη πασχαλιάς

 

Εκτέλεση           

 Για την μαρέγκες: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 120 βαθμούς.

Σε πολύ καθαρό και στεγνό μεταλλικό μπολ του μίξερ, με το σύρμα, προσθέτουμε τα ασπράδια και το αλάτι. Αρχίζουμε να χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να αφρίσουν. Στη συνέχεια δυναμώνουμε την ένταση και χτυπάμε μέχρι να έχουμε μια σφιχτή μαρέγκα που στέκεται, με σφιχτές κορυφές.

Έπειτα προσθέτουμε τη ζάχαρη κουταλιά κουταλιά συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθεί όλη και να έχουμε μια μαρέγκα σφιχτή, αφράτη και γυαλιστερή. Τότε προσθέτουμε το κορν φλάουρ, το ξύδι και τη βανίλια και ανακατεύουμε με μια μαρίζ.

   

Σε μια λαμαρίνα στρώνουμε μια λαδόκολα, κολλώντας την με λίγο από το μείγμα στις 4 γωνίες. Αν θέλουμε τοποθετούμε το μείγμα σε μια σακούλα και αραδειάζουμε φωλιές μαρέγκας στο μέγεθος της αρεσκείας μας. Διαφορετικά σχηματίσουμε τις μαρέγκες με 2 κουτάλια, σαν μικρά βουναλάκια, φροντίζοντας να κάνουμε μια μικρή εσοχή στην κορυφή τους.

  

Τοποθετούμε τη λαμαρίνα στο μεσαίο ράφι του φούρνου και ψήνουμε για 25 λεπτά. Στη συνέχεια χαμηλώνουμε στους 100 βαθμούς και ψήνουμε για ακόμη 30-40 λεπτά ανάλογα με το μέγεθος. Δεν ανοίγουμε την  πόρτα του φούρνου ενδιάμεσα.

Κλείνουμε το φούρνο και αφήνουμε τις μαρέγκες μέσα στο φούρνο να κρυώσουν.

Τις ξεκολλάμε με προσοχή να μην σπάσουν. Μπορούμε να τις κάνουμε και 3-4 μέρες πριν και να τις διατηρήσουμε σε αεροστεγή συσκευασία.

 

Για το σιρόπι πασχαλιάς. Καθαρίζουμε πολύ καλά τις πασχαλιές, αφαιρώντας τους μίσχους και τα φύλλα. Κρατάμε μόνο τα άνθη, τα οποία ξεπλένουμε με άφθονο νερό.

Σε κατσαρολάκι προσθέτουμε το νερό και τη ζάχαρη και βράζουμε σε μέτρια φωτιά, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Προσθέτουμε τα άνθη και τα μπλούμπερις και σιγοβράζουμε για 15-20 λεπτά. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και σουρώνουμε σε ψιλή σίτα. Τοποθετούμε σε βάζο ή μπουκάλι και διατηρούμε στο ψυγείο για περίπου 1 μήνα. Αν θέλουμε να διατηρήσουμε το σιρόπι μας για περισσότερο χρόνο, τότε αποστειρώνουμε μικρά βαζάκια, βράζοντας τα σε μια κατσαρόλα με νερό και προσθέτουμε το καυτό σιρόπι κλείνοντας ερμητικά το καπάκι του βάζου. Σε  αυτή την περίπτωση μπορούμε να το διατηρήσουμε για ένα χρόνο περίπου.

 

Για το στήσιμο του πιάτου. Προσθέτουμε μερικές κουταλιές σμετάνα ή γιαούρτι πάνω στις μαρέγκες και γαρνίρουμε με τις φράουλες και το σιρόπι πασχαλιάς! Σερβίρουμε αμέσως!

Enjoy!

 

Related Post

Η μελιτζάνα στα καλύτερά της!

Posted by - 5 Οκτωβρίου, 2018 0
Η μελιτζάνα στα καλύτερά της! Λευκές μελιτζάνες με σάλτσα ντομάτας ,μοτσαρέλα & πεκορίνο Ο καιρός κρύωσε πια… Φθινόπωρο…  Τελικά μ’…

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *