Κάντο όπως στην Umbria! Κοτόπουλο κατσαρόλας με ελιές

1401 0

Κάντο όπως στην Umbria! Κοτόπουλο κατσαρόλας με ελιές

Τις προάλλες ήθελα να μαγειρέψω κάτι νόστιμο, κάτι διαφορετικό  αλλά και γρήγορο, που θα αρέσει και στα αγόρια! Ήταν μια Κυριακή για να φάμε όλοι μαζί κάτι Ιταλικό!

Ένα ιταλικό μαγειρευτό κοτόπουλο κατσαρόλας, ένα κοτόπουλο Umbria style!

Ένα comfort food, από αυτά τα απλά, αλλά συνάμα, τα τόσο νόστιμα… με τις ελιές σε ρόλο πρωταγωνιστή σε αυτό το νοσταλγικό πιάτο από την καρδιά της Ιταλίας, ένα πιάτο ικανό να με κάνει να αναπολήσω ένα ρομαντικό δείπνο σε μια γραφική τρατορία, κάπου σε ένα μικρό ιταλικό χωριουδάκι… Γιατί όλα είναι στιγμές… αναμνήσεις, πως να το κάνουμε!

Λίγα και απλά υλικά για αυτό το φαγάκι, που κάνουν όμως τη διαφορά. Ελιές ολόκληρες με τα κουκούτσια, πράσινες και μαύρες. Επιλέξτε τις καλύτερες, τις αγαπημένες σας, αφού θα δώσουν όλη την πολύτιμη γεύση  και την γήινη χροιά τους σε αυτό το φαγητό.

 

Φρέσκα βότανα, δεντρολίβανο και φασκόμηλο, αλλά και το λευκό κρασί  θα δώσουν το γλυκό τους άρωμα σε αυτή την τέλεια σαλτσούλα! Μια ονειρική σάλτσα Bianca!

 

Δεν χρειάζομαι περισσότερα λόγια, είμαι σίγουρη ότι αυτό το φαγάκι,  θα πυροδοτήσει τους γευστικούς σας κάλυκες και θα ενεργοποιήσει το μεσογειακό σας ταπεραμέντο!

 

Η ιδέα μια κρεμώδους πολέντας φάνταζε στο μυαλό μου ως το τέλειο συνοδευτικό, ωστόσο την εγκατέλειψα λόγω των αγοριών.

Η λύση μία, και πάντα πετυχημένη σε αυτή την περίπτωση. Τηγανιτές πατάτες! Βουτήξτε μπόλικες  μέσα στη σάλτσα για το μάξιμουμ της απόλαυσης!

Απ΄την άλλη, και ένας βελούδινος πουρές πατάτας, δεν είναι άσχημη ιδέα. Διαλέξτε και πάρτε. Όπως και να’ χει, θα φάτε ένα περίφημο σπιτικό φαγητό!

 

Κοτόπουλο κατσαρόλας με ελιές – Umbria style

  • Μερίδες: 4 Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά
  • Χρόνος ψησίματος: 1 ώρα

 

Υλικά

  • 1 κοτόπουλο σε μερίδες  ή μπούτια, κοπανάκια, φτερούγες κλπ
  • 10-12 ελιές ολόκληρες Καλαμών ή ελιές μαύρες Μάκρης(καλής ποιότητας)
  • 10-12 ελιές ολόκληρες πράσινες(καλής ποιότητας)
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2 σκ.σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 3-4 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 κούπα κρασί λευκό
  • Χυμός από 1-2 λεμόνια
  • Ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 1κ.σ. βούτυρο(προαιρετικά)
  • 2 κλωνάρια φρέσκο δεντρολίβανο
  • Μερικά φύλλα φρέσκο φασκόμηλο
  • 2 φύλλα δάφνης
  • Μείγμα βοτάνων Προβηγκίας (προαιρετικά)
  • 1 κ.σ. μέλι
  • 1κ.σ. ξύδι μπαλσάμικο
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

Εκτέλεση

Σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας τις μερίδες κοτόπουλου.

Ζεσταίνουμε μια μεγάλη κατσαρόλα, προσθέτουμε 2 κουταλιές ελαιόλαδο και σε δυνατή φωτιά σοτάρουμε το κοτόπουλο, να πάρει έντονο χρώμα και από τις 2 πλευρές. Αποσύρουμε σε σκεύος.

Καθαρίζουμε την κατσαρόλα από τα περιττά λίπη και προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Συνεχίζουμε με το ψιλοκομμένο κρεμμύδι το οποίο σοτάρουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 5-7 λεπτά. Προσθέτουμε το σκόρδο και τα μυρωδικά, συνεχίζοντας μέχρι να μυρίσουν.

Επαναφέρουμε το κοτόπουλο στην κατσαρόλα, δυναμώνουμε τη φωτιά και σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε να εξατμιστεί και στη συνέχεια προσθέτουμε τις ελιές, το χυμό και το ξύσμα λεμονιού, το ξύδι,το μέλι, αλάτι-πιπέρι, λίγο από το μείγμα Προβηγκίας και ½ κούπα νερό. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, και σιγοβράζουμε(κλείνοντας με καπάκι)για 40 λεπτά περίπου μέχρι να είναι έτοιμο το κοτόπουλο.

Αφαιρούμε το καπάκι, τσεκάρουμε το κοτόπουλο και προσθέτουμε το βούτυρο στη σάλτσα. Βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 2-3 λεπτά, να δέσει η σάλτσα ελαφρώς. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση κατά βούληση.

Σερβίρουμε με πατάτες τηγανιτές ή πουρέ και μια μεγάλη πράσινη σαλάτα.

Καλή σας όρεξη!

 

 

 

 

 

Related Post

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *