Σοφιγάδο! Το Λευκαδίτικο γλυκόξινο

2340 0

Σοφιγάδο! Το Λευκαδίτικο γλυκόξινο

Ο χειμωνιάτικος καιρός ζητάει ένα φαγάκι «χουχουλιάρικο», ένα βάλσαμο  ικανό να μας ζεστάνει την ψυχή και το σώμα…

 

Ένα φαγάκι που φτιάχνω κάθε φορά που αρχίζει να  χειμωνιάζει, τότε που τα κυδώνια είναι τέλεια και το πετιμέζι έχει την τιμητική του!

 

Και ναι, μπορεί παραδοσιακή μαγείρισσα να μην με λες, αλλά την αδυναμία μου στην επτανησιακή κουζίνα, δεν μπορώ να την κρύψω.

Λατρεμένα και ονειρεμένα, η παστιτσάδα, το σοφρίτο και φυσικά αυτό εδώ το σοφιγάδο, φαγιά με παράξενα κελαριστά ονόματα και φυσικά με ρίζες στην εποχή της Ενετοκρατίας, έχουν την θέση που τους αρμόζει στην κουζίνα μου.

Εξαιρετικά σπάνια θα βρει κανείς γλυκόξινες γεύσεις σε ένα ελληνικό παραδοσιακό φαγητό, δεν νομίζετε?

Κι όμως, αυτό το πλούσιο, λευκαδίτικο σοφιγάδο με μοσχάρι, πετιμέζι, ξύδι, και φυσικά κυδώνια, είναι το καλύτερο γλυκόξινο φαγητό που φάγατε ποτέ.

Ένα φαγητό που όταν το γευτείτε, θα μείνει για πάντα στην μνήμη σας!

«Θέλω να φάω απ’τα χεράκια σου αυτό το φαγητό με τα κυδώνια», μου είπε τις προάλλες ο γιος μου, βλέποντας τα στρουμπουλά κυδώνια να κοσμούν την φρουτιέρα. Ε, δεν μπορούσα να του χαλάσω το χατήρι!

Το να γεύεσαι το σοφιγάδο, αποτελεί την υπέρτατη ηδονή του ουρανίσκου. Η γλύκα του πετιμεζιού, τα γλυκόξινα και αρωματικά κυδώνια, το κρέας που λιώνει στο στόμα, και όλα αυτά μέσα σε μια σάλτσα όνειρο! Τι άλλο να ζητήσει κανείς από ένα χειμωνιάτικο απλό φαγητό?

Ένα απλό ελληνικό πιάτο, που θα απολαύσετε στο Κυριακάτικο γεύμα σας με τηγανιτές πατάτες, αλλά και στο γιορτινό σας τραπέζι με ένα ωραίο πιλάφι, ή ένα βελούδινο πουρέ πατάτας.

Για το φαγητό μου, επέλεξα ντόπιο μοσχάρι από τις Φέρες Έβρου, που είναι άριστης ποιότητας και πάντα αποτελεί την πρώτη μου επιλογή. Φυσικά, από το κρεωπολείο Σταυρίδης meat point στις Φέρες- με ένα τηλεφώνημα στην πόρτα σας.

 

Λευκαδίτικο Σοφιγάδο

  • Μερίδες: 4 Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά
  • Χρόνος ψησίματος: 2 ½ ώρες

 

Υλικά

  • 1 κιλό μοσχαρίσια σπάλα Σταυρίδης meat point– σε μέτρια κομμάτια
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 5-6 σκ.σκόρδο
  • ½ κούπα έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 4κ.σ. ξύδι από κόκκινο κρασί
  • 1 γεμάτη κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 2 κλωνάρια φρέσκο δεντρολίβανο
  • 2 κούπες ζεστό νερό
  • ½ κούπα πετιμέζι ή λίγο περισσότερο αν χρειαστεί
  • 2-3 μεγάλα κυδώνια
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 Εκτέλεση

Σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας τα κομμάτια του κρέατος. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.

Ζεσταίνουμε μια μεγάλη κατσαρόλα ή ένα μαντέμι που να μπαίνει στο φούρνο, προσθέτουμε το μισό ελαιόλαδο και σε δυνατή φωτιά σοτάρουμε το κρέας σε δόσεις, να πάρει έντονο χρώμα και από τις 2 πλευρές. Αποσύρουμε σε σκεύος.

   

Προσθέτουμε στην κατσαρόλα το υπόλοιπο ελαιόλαδο και  συνεχίζουμε με το ψιλοκομμένο κρεμμύδι το οποίο σοτάρουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 5-7 λεπτά να καραμελώσει. Προσθέτουμε το σκόρδο και συνεχίζουμε μέχρι να μυρίσει.

Επαναφέρουμε το μοσχάρι στην κατσαρόλα, δυναμώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και σβήνουμε με το ξύδι.

Στη συνέχεια προσθέτουμε το δεντρολίβανο, αλάτι και πιπέρι  μαζί με το ζεστό νερό. Φέρνουμε σε βρασμό και τοποθετούμε το σκεύος στο φούρνο.

Αμέσως χαμηλώνουμε το φούρνο στους 150 βαθμούς και ψήνουμε για 2 ώρες περίπου μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Εναλλακτικά, αφήνουμε στην εστία και σιγοβράζουμε.

Εντωμεταξύ καθαρίζουμε τα κυδώνια και τα κόβουμε «κυδωνάτα». Τα τοποθετούμε σε μπολ με νερό, στο οποίο έχουμε διαλύσει 1κ.σ. μέλι, το οποίο βοηθάει να μην μαυρίσουν τα κυδώνια μας.

Μετά από 1 ½ με 2 ώρες ελέγχουμε το κρέας και επαναφέρουμε το σκεύος στην εστία μας και σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε το πετιμέζι και τα κυδώνια, ανακατεύοντας.

     

Εάν δεν υπάρχουν αρκετά υγρά να καλύπτουν τα κυδώνια, συμπληρώνουμε με λίγο ζεστό νερό(με προσοχή, δεν θέλουμε να κάνουμε σούπα-δείτε φωτο παραπάνω). Δοκιμάζουμε τη σάλτσα και προθέτουμε περισσότερο πετιμέζι αν χρειάζεται.

Διορθώνουμε τη γεύση σε αλάτι-πιπέρι. Βράζουμε για 20 λεπτά περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν τα κυδώνια αλλά να κρατάνε, και να μην διαλύονται. Στο τέλος η σάλτσα μας θα έχει έντονο σκούρο χρώμα και θα έχει χυλώσει επαρκώς. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και γαρνίρουμε με σποράκια ροδιού.

Σερβίρουμε με πατάτες τηγανιτές ή πουρέ και μια ωραία σαλάτα λάχανο.

Καλή μας όρεξη!

 

 

 

 

 

Related Post

Χειμωνιάτικη Σαλάτα Νισουάζ!

Posted by - 8 Φεβρουαρίου, 2021 0
Χειμωνιάτικη Σαλάτα Νισουάζ! (my edition) H έλλειψη ενός ταξιδιού (βλ.καραντίνα vol3 or something) πλέον είναι έκδηλη στην ψυχολογία μου…  κι…

Street Food στο σπίτι!

Posted by - 23 Απριλίου, 2018 0
Street Food στο σπίτι! Είναι κάποιες μέρες, ένα Σάββατο…μια Κυριακή, που δεν θέλεις να φας το κλασικό μαγειρευτό φαγητό, λαχταράς…

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *