Λιγκουίνι με γαρίδες και άρωμα Ιταλίας!

3081 0

Λιγκουίνι με γαρίδες και άρωμα Ιταλίας!

 Την Παρασκευή ένιωθα πεσμένη ψυχολογικά και τόσο κουρασμένη!

Δεν συμμεριζόμουν με τίποτα την καλή διάθεση όλων για το πολυπόθητο τριήμερο του Αγίου Πνεύματος…

Όλοι οι δρόμοι με οδηγούσαν στην κουζίνα… Να κλειστώ με τις ώρες μόνη στην κουζίνα μου χωρίς έγνοιες και σκοτούρες … μόνο να μαγειρεύω! Να μαγειρεύω και να φωτογραφίζω… Άλλωστε η μαγειρική πάντα με φέρνει στα ίσα μου!

Αυτό και έκανα!  Πήρα ανά χείρας την σακούλα με τις ολόφρεσκες  γαρίδες -έτσι είναι όταν έχεις γείτονα ψαρά,τρως γαρίδα ημέρας που μιλάει!(σε ευχαριστώ Κώστα!).

Έβγαλα τηγάνια και κατσαρόλες! Το είχα αποφασίσει: λιγκουίνι με γαρίδες και σάλτσα από γαρίδα με ντομάτα, με ιταλική καταγωγή!

Αγαπώ Ιταλία, αγαπώ μακαρονάδα!

Πάμπολλες  ενδιαφέρουσες  συνταγές υπάρχουν για γαρίδες με ζυμαρικά είναι η αλήθεια, από την πιο απλή έως την πιο σύνθετη… με σάλτσα ντομάτας, με ντοματίνια, με λαχανικά, με πέστο, με κρασί ή ούζο, οι περισσότερες μας δίνουν νόστιμα πιάτα όταν έχουν φρέσκα και ποιοτικά υλικά.

Σήμερα όμως, θα σας φτιάξω την ιταλική βερσιόν,  με σάλτσα γαρίδας με ντομάτα(η λεγόμενη μπισκ) με όλη την συμπυκνωμένη γεύση και το άρωμα της γαρίδας!

Μια συνταγή που δεν είναι βέβαια τεχνικά δύσκολη αν ακολουθήσετε τα βήματα μου, αλλά ωστόσο είναι αρκετά χρονοβόρα μια και έχει πολλά στάδια και πολλές κατσαρόλες και τηγάνια.

Μια συνταγή όμως, που θα σας δώσει το μάξιμουμ της γεύσης, την ζεστασιά, την ευχαρίστηση και την ικανοποίηση που σου προσφέρει ένα καλομαγειρεμένο σπιτικό φαγητό με μια άριστη πρώτη ύλη αλλά και τη σωστή τεχνική μαγειρέματος.

Ένα κυριακάτικο φαγητό που θα φέρει κοντά τους αγαπημένους σας ανθρώπους!Τόσο εκλεπτυσμένο όσο  και βαθιά νόστιμο.

Ένα φαγητό, από αυτά που νοσταλγείς κάθε μπουκιά, γιατί μπορούν  να σε γαληνέψουν, να απαλύνουν στεναχώριες και τα προβλήματα μιας δύσκολης μέρας!

Όλη η νοστιμιά σ’ αυτή τη σάλτσα με τα κεφάλια και τα κελύφη της γαρίδας αλλά και το σοφρίτο του κρεμμυδιού και των λαχανικών που σμίγουν με την φρέσκια ντομάτα.

Μαζί με το σωστό ψήσιμο της γαρίδας και το al dente  βράσιμο των ζυμαρικών, είμαστε έτοιμοι για την απόλυτη επιτυχία της τελικής ένωσης!

Λιγκουίνι με γαρίδες και άρωμα Ιταλίας!

  • Μερίδες: 4 Χρόνος προετοιμασίας: 1 ώρα
  • Χρόνος ψησίματος: 1 ώρα &15 λεπτά

          Υλικά

  • 1 πακέτο λιγκουίνι
  • 800γρ. φρέσκες γαρίδες
  • 2κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κούπα κρασί λευκό
  • Σάλτσα γαρίδας με ντομάτα
  • 50γρ. βούτυρο κρύο
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Φύλλα βασιλικού
  • Παρμεζάνα για το σερβίρισμα(προαιρετικά)

          Για τη μπισκ γαρίδας με ντομάτα

  • 4κ.σ. ελαιόλαδο
  • τα κεφάλια και τα κελύφη από τις γαρίδες
  • 1 κρεμμύδι σε μεγάλα κομμάτια
  • 1 πράσινη πιπεριά σε μεγάλα κομμάτια
  • 1 καρότο σε μεγάλα κομμάτια
  • 3-4 κλωνάρια σέλερι(ή σέλινο)
  • 3-4 σκ.σκόρδο
  • 1 κούπα κρασί λευκό
  • 1 κ.σ.πελτέ ντομάτας
  • 1 κιλό ντομάτες φρέσκες τριμμένες ή από κονσέρβα
  • 1 κούπα νερό
  • Ζάχαρη
  • Αλάτι

Εκτέλεση

Πλένουμε και καθαρίζουμε τις γαρίδες(το ζόρικο κομμάτι της συνταγής). Κόβουμε τα μουστάκια και αφαιρούμε τα κεφάλια και το κέλυφος. Κρατάμε μερικές με τα κεφάλια και την ουρά(αφαιρούμε μόνο τα κελύφη) για το γαρνίρισμα του πιάτου. Με μια οδοντογλυφίδα αφαιρούμε το εντεράκι από τη ράχη τους.

Φτιάχνουμε τη σάλτσα. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κεφάλια και τα κελύφη μέχρι να πάρουν έντονο χρώμα.

Προσθέτουμε όλα τα λαχανικά, αλατίζουμε  και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά για 7-10 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα και να μαλακώσουν ελαφρώς. Έπειτα προσθέτουμε το κρασί, αφήνουμε να εξατμιστεί και προσθέτουμε τον πελτέ, την ντομάτα και το νερό(να σκεπαστούν τα υλικά μας).  Φέρνουμε σε βρασμό και αμέσως χαμηλώνουμε τη φωτιά. Προσθέτουμε και τη ζάχαρη και σιγομαγειρεύουμε για μία ώρα περίπου.

    

Σε μια μπασίνα, σουρώνουμε από ψιλή σήτα τη σάλτσα, πατώντας με μια κουτάλα για να περάσει η μεγαλύτερη δυνατή ποσότητα υγρών. Κρατάμε στην άκρη.

Σε μεγάλο καυτό τηγάνι και σε δυνατή φωτιά σοτάρουμε τις γαρίδες με λίγο ελαιόλαδο και από τις 2 πλευρές μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα-για 2-3 λεπτά(ανάλογα με το μέγεθος).Δεν παραψήνουμε. Αλατίζουμε και σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε να εξατμιστεί για λίγο και αποσύρουμε τις γαρίδες σε ένα πιάτο.

Στο μεταξύ βράζουμε τα λιγκουίνι σε μπόλικο αλατισμένο νερό, 2 λεπτά λιγότερο από τον προτεινόμενο χρόνο. Κρατάμε 1 κούπα από το νερό που έβρασαν.

Στο ίδιο τηγάνι που σοτάραμε τις γαρίδες, προσθέτουμε τη σάλτσα που ήδη έχουμε σουρώσει. Βράζουμε για μερικά λεπτά, και δένουμε προσθέτοντας το βούτυρο. Προσθέτουμε τις γαρίδες στη σάλτσα, τα φύλλα βασιλικού και τέλος τα λιγκουίνι.  Βράζουμε για 2 λεπτά ακόμα σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας.

Αν χρειαστεί περισσότερη υγρασία ή αν θέλουμε να αναζωογονήσουμε τη σάλτσα προσθέτουμε λίγο από το νερό που κρατήσαμε όταν βράσαμε τα μακαρόνια.

 

Σερβίρουμε αμέσως χωρίς αναμονές(το φαγητό αυτό δεν περιμένει, τρώγεται αμέσως!) πασπαλίζοντας με τριμμένη παρμεζάνα αν θέλουμε, και μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Ελπίζω να το φτιάξετε και να το  απολαύσετε όσο και εμείς!

 

 

 

 

 

 

 

Related Post

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *