Μύδια αχνιστά με κρασί και βούτυρο!

3181 0

Μύδια αχνιστά με κρασί και βούτυρο!

Καλοκαίρι δίχως τα υπέροχα ντόπια μύδια, γίνεται?  Για μένα τουλάχιστον δεν γίνεται, αφού λατρεύω τα μύδια(όταν είναι σωστά μαγειρεμένα).

Στην Αλεξανδρούπολη είμαστε άλλωστε, και εδώ έχουμε τα τέλεια μύδια! Φέτος δε, είναι τα καλύτερα που έχω φάει ποτέ! Είναι μεγάλα, νόστιμα, φρεσκότατα, με την απίθανη μυρωδιά της θάλασσας να σου γαργαλάει τις αισθήσεις.

Ακόμα και σκέτα με λίγες σταγόνες λεμονιού, είναι ο πιο απίθανος μεζές για τσίπουρο αλλά και μπύρα.

 

Εδώ θα σας δώσω μια εκδοχή για μύδια μαρινιέρ, που συνήθως γίνονται με κρασί ή μπύρα, και βούτυρο. Επιπλέον, κάποια μικρά τεχνικά μυστικά για να φάτε τα τέλεια μύδια στο σπίτι, καθώς και τον τρόπο καθαρισμού τους.

Η αλήθεια είναι πως την πρωτοκαθεδρία στα μύδια, την έχουν η Νορμανδία και το Βέλγιο. Εκεί θα φάτε διάφορες εκδοχές της συνταγής για μύδια αχνιστά μαρινιέρ. Μαζί με τηγανιτές πατάτες και ένα μπολάκι μαγιονέζα, αποτελούν ένα ονειρεμένο συνδυασμό και ένα απολαυστικό πλήρες γεύμα!

 

Αυτό  είναι ένα πιάτο για να το απολαύσεις στο μπαλκόνι, για ένα μεσημεριανό γεύμα ή ακόμα καλύτερα για ένα βραδινό κάλεσμα με φίλους. Μια γαβάθα παραγεμισμένη με τα μύδια και την λαχταριστή σαλτσούλα…. Κριτσανιστό ψωμί για βούτες… μπόλικες τηγανιτές πατάτες και δροσερές μπύρες!!! Η τέλεια ιδέα… δεν είναι?

Η συνταγή είναι πανεύκολη και πεντανόστιμη(τα δε μύδια είναι πάμφηνα), αρκεί να ακολουθήσετε τις παρακάτω οδηγίες. Φτιάξτε την και θα είναι τα καλύτερα μύδια που έχετε φάει ποτέ!

Αλήθεια ξέρετε ότι τα πορτοκαλιά μύδια είναι θηλυκά ενώ αυτά με το πιο άσπρο χρώμα είναι αρσενικά?

Τεχνικές συμβουλές αχνίσματος των μυδιών

1.Τα μύδια θέλουν άχνισμα 3-4 λεπτά, διαφορετικά αφυδατώνονται και γίνονται σαν μαστίχα. Μην τα παραβράζετε λοιπόν!

2.Χρησιμοποιούμε βούτυρο και όχι ελαιόλαδο, κάνει τη διαφορά!

3.Τα λαχανικά που  χρησιμοποιούμε πρέπει να είναι σε μικρή ποσότητα και να σοταριστούν  ελαφρά για να παραμείνουν «ζωντανά».

Μύδια αχνιστά με κρασί και βούτυρο

  • Μερίδες: 2-4
  • Χρόνος προετοιμασίας και καθαρίσματος των μυδιών: 40 λεπτά
  • Χρόνος ψησίματος : 10 λεπτά

 Υλικά

  • 1 κιλό μύδια με το κέλυφος
  • 100γρ. κρασί λευκό ή ροζέ
  • 100γρ. βούτυρο κρύο
  • 1 πράσινη πιπεριά σε λωρίδες
  • Χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 2 κλωναράκια θυμάρι φρέσκο
  • 4 κρεμμυδάκια φρέσκα σε ροδέλες
  • 3σκ. Σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 2 φύλλα δάφνης
  • Μαϊντανό ψιλοκομμένο για το σερβίρισμα
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

το σερβίρισμα

  • Φρυγανισμένο ζεστό ψωμί
  • Τηγανιτές πατάτες
  • 1 μπολάκι με μαγιονέζα

Εκτέλεση

Αρχίζουμε με την άχαρη και βαρετή διαδικασία του καθαρίσματος των μυδιών.

Πως καθαρίζουμε τα μύδια

Αγοράστε φρέσκα μύδια με το κέλυφος. Βάλτε τα σε ένα σουρωτήρι μέσα στο νεροχύτη και ελέγξτε αν υπάρχει κάποιο χαλασμένο, μυρίζοντάς τα. Αν υπάρχει κάποιο χαλασμένο θα μυρίζει άσχημα. Δεν χρειάζεται να πετάξετε τα μύδια που δεν έχουν ανοίξει μετά το άχνισμα, καθώς πρόκειται για μύθο. Τα χαλασμένα μύδια μυρίζουν αμέσως. Όποια μύδια δεν άνοιξαν, απλά ανοίξτε τα, με ένα μαχαίρι.

Ξεκινήστε το καθάρισμα, τρίβοντας το κέλυφος με σύρμα ή βουρτσάκι, και αφαιρώντας με ένα μαχαιράκι διάφορα κατάλοιπα αν υπάρχουν.

Πιάνετε τον βύσσο( μαλλάκι) και τον τραβάτε προς τα έξω και κάτω για να αποκολληθεί από το μύδι. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και μικρό μαχαιράκι αν δεν μπορείτε να τον πιάσετε εύκολα.

Ξεπλύνετε πολύ καλά με τρεχούμενο νερό. Είναι έτοιμα για μαγείρεμα.

Σε μεγάλη κατσαρόλα που να χωράει τα μύδια, ρίχνουμε 2 κ.σ. από το βουτύρο και σοτάρουμε ελαφρά τα τα κρεμμυδάκια και τις πιπεριές.

Ρίχνουμε και το σκόρδο και μόλις μυρίσει σβήνουμε με το κρασί.

Μόλις πάρει βράση, ρίχνουμε τα μύδια στην κατσαρόλα και κλείνουμε με το καπάκι. Αφήνουμε να αχνιστούν για 3-4 λεπτά και όχι παραπάνω.

Ελέγχουμε να δούμε αν έχουν ανοίξει και  αφαιρούμε σε ένα μεγάλο μπολ, τα μύδια και τα λαχανικά με τρυπητή κουτάλα. Επαναφέρουμε την κατσαρόλα στο μάτι και σε δυνατή φωτιά, προσθέτουμε μέσα στο ζουμί το βούτυρο, το χυμό λεμονιού και το ξύσμα,και βράζουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα ελαφρώς.

Σουρώνουμε τη σάλτσα μέσα στο μπολ με τα μύδια και σερβίρουμε αμέσως με ζεστό φρυγανισμένο ψωμί και τηγανιτές πατάτες με μαγιονέζα.

Συνοδέψτε με μια παγωμένη βέλγικη μπύρα και Καλό καλοκαίρι!

 

 

 

Related Post

Happy Valentine’s brunch!

Posted by - 12 Φεβρουαρίου, 2020 0
Happy Valentine’s brunch! Eντάξει, σίγουρα δεν είμαι ο άνθρωπος που θέλει να γιορτάσει τον Άγιο Βαλεντίνο! Απ’ την άλλη πάλι,…

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *