Banoffee pie δε ορίτζιναλ, και τα γενέθλια καραντίνας!

1047 0

Banoffee pie δε ορίτζιναλ, και τα γενέθλια καραντίνας!

Το να μην μπορεί να γιορτάσει ένας  έφηβος τα γενέθλιά του όπως ονειρευόταν(άτιμε covid-19),  είναι αν μη τι άλλο, απογοητευτικό… απογοητευμένο λοιπόν το μικρό μου αγόρι, μου δήλωσε την προηγούμενη των 15ων γενεθλίων του,  πως φέτος δεν θέλει να του φτιάξω τούρτα!

Εγώ απλά συμφώνησα και του υποσχέθηκα πως σύντομα θα μπορέσει να τα γιορτάσει με τους αγαπημένους του φίλους!

Ωστόσο είχα ήδη αποφασίσει, πως θα προσπαθήσω  να γλυκάνω  αυτή τη μέρα με το αγαπημένο του γλυκό, μια banoffee pie! Όχι όμως τη γρήγορη κι απλή εκδοχή(χρόνος υπάρχει άπλετος!), μα την banoffee pie την ορίτζιναλ!!! Με μια μπισκοτένια γλυκιά τάρτα για βάση, με την dulce de leche την αυθεντική(χωρίς ζαχαρούχο), τις μπανανούλες κλασικά και μια πλούσια σαντιγύ στην κορυφή!

Εν ολίγοις μια υπερπαραγωγή! Αυτό είχα στο μυαλό μου και αυτό έκανα, μια μικρή γλυκιά έκπληξη γενεθλίων.

Αυτό το γλυκό είναι αγαπημένο στο σπίτι μας, κάπως παλιακό ναι, κάπως decadent ναι, αλλά πάντα αγαπημένο και βαθιά εθιστικό!

Πλούσιο και ρουστίκ, καθημερινό και γιορτινό μα πάνω απ’όλα υπέροχα μαμαδίστικο, θα χαρίσει ικανοποίηση και γλυκιά ευδαιμονία σε όποιον το γευτεί.

Δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη περιγραφή, όλοι λίγο πολύ έχουμε δοκιμάσει κάποια εκδοχή του διάσημου γλυκού. Η δική μου, η αυθεντική μπανόφι πάι, υπόσχεται, και θα σας πάει ένα βήμα παραπέρα!

Η τραγανή τάρτα με την υποψία κανέλας και το ξύσμα λεμόνι, η βελούδινη υπερνόστιμη καραμέλα γάλακτος με το άρωμα της βανίλιας και κανέλας, οι δροσερές φέτες μπανάνας και η λαχταριστή σαντιγύ με τις φλούδες σοκολάτας, όλα αυτά μαζί σε μια μπουκιά… μια μοναδική αρμονία γεύσεων και υφών…

 

Εισέπραξα την πιο μεγάλη γλυκιά αγκαλιά μόλις την είδε στο ψυγείο, και μεμιάς χάθηκε κάθε αμφιβολία και απογοήτευση απ΄το πρόσωπο του εορτάζοντα.

Ήμασταν έτοιμοι να γιορτάσουμε με μια τούρτα διαφορετική, μια μοναδική banoffee pie!!

 

 

Banoffee pie

 

  • Μερίδες: 10-12 μερίδες Χρόνος προετοιμασίας: 1 ώρα
  • Χρόνος ψησίματος: 1 ώρα και 30 λεπτά

Για τη βάση τάρτας δείτε εδώπροσθέστε στη ζύμη λίγη κανέλα και ξύσμα 1 λεμονιού

Υλικά

Dulce de leche(καραμέλα γάλακτος)

  • 2 λίτρα φρέσκο γάλα πλήρες αγελάδας
  • 400γρ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
  • 1 ξύλο κανέλας
  • ½ λοβός βανίλιας ή 2 κάψουλες βανιλίνη
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • ½ κ.γ. σόδα μαγειρική διαλυμένη σε 2κ.σ.ζεστό νερό

 

Για τη διακόσμηση και το στήσιμο

  • 500γρ.κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά, κρύα
  • ½ κ.γ. στιγμιαίο καφέ
  • 3 σφιχτές μπανάνες σε φετάκια
  • Χυμός 1 λεμονιού
  • Φλούδες σοκολάτας για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση

Για την καραμέλα γάλακτος : Σε μεγάλη κατσαρόλα, προσθέτουμε το γάλα, τη ζάχαρη, την κανέλα, το αλάτι, το λοβό βανίλια (μαζί με τα σποράκια τα οποία έχουμε βγάλει με ένα μαχαίρι) και φέρνουμε σε βρασμό, ανακατεύοντας να διαλυθεί η ζάχαρη. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη διαλυμένη σόδα. Το μίγμα θα αφρίσει ελαφρά. Ανακατεύουμε και ξαναβάζουμε σε χαμηλή φωτιά να βράζει σιγανά αλλά μην κοχλάζει. Βράζουμε ανακατεύοντας που και που μέχρι να πάρει ωραίο χρυσό χρώμα, για περίπου 1 ½ ώρα. Όσο το μίγμα αρχίσει να πήζει, ανακατεύουμε πιο συχνά, και στο τέλος συνέχεια, μην κολλήσει, μέχρι να γίνει παχύρευστο σαν ζαχαρούχο και να αποκτήσει καφετί χρώμα.

         

Αφήνουμε να κρυώσει και τοποθετούμε σε βάζο. Θα χρησιμοποιήσουμε για την τάρτα μας τα 2/3 περίπου της καραμέλας. Τοποθετούμε την υπόλοιπη στο ψυγείο για άλλη χρήση.(τρώγεται και με το κουτάλι as well)

Με μίξερ χτυπάμε την κρύα κρέμα σε σαντιγύ. Κρυώνουμε στο ψυγείο.

Στήσιμο του γλυκού: Τοποθετούμε την κρύα τάρτα σε μια πιατέλα. Αδειάζουμε στη βάση της τα 2/3 της καραμέλας που ετοιμάσαμε και απλώνουμε με μια σπάτουλα.

    

Στρώνουμε επάνω στην καραμέλα τις φέτες μπανάνας αφού τις έχουμε περιχύσει με το χυμό λεμονιού.Με ένα κουτάλι, γαρνίρουμε από επάνω με την σαντιγύ. Κοσκινίζουμε τον στιγμιαίο καφέ στην επιφάνεια και διακοσμούμε με τις φλούδες σοκολάτας.

Κρυώνουμε για περίπου 4 ώρες στο ψυγείο πριν την κόψουμε.

Φτιάξτε την και απολαύστε την!

Καλή σας επιτυχία!

 

 

 

 

 

 

 

 

Related Post

Οι κουραμπιέδες!

Posted by - 20 Δεκεμβρίου, 2019 0
Οι κουραμπιέδες! Τα Χριστούγεννα για μένα σημαίνουν σίγουρα πολλέεεες ώρες στην κουζίνα!  Αυτό είναι ένα fact(που λένε και στο χωριό…

Γρανίτα φράουλα, απλά υπέροχη!

Posted by - 3 Ιουλίου, 2018 0
Γρανίτα φράουλα! Αυτές οι τελευταίες φράουλες που βρήκα προχθές στη λαϊκή ήταν απίθανες! Αρωματικές, γλυκές και πεντανόστιμες, έγιναν μια γρανίτα…

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *