Lemon pie, η απίθανη!

6109 0

Lemon pie, η απίθανη!

Άργησα, αλλά τα κατάφερα…

Σας καλησπερίζω σήμερα λοιπόν, με το αγαπημένο μου γλυκό! Ε, καιρός ήταν…

Έφτασε επιτέλους η ώρα, να σας παρουσιάσω μια αγαπημένη μου συνταγή, μια σούπερ συνταγή για την απίθανη τάρτα λεμονιού μου!

Ναι, το ξέρω. Είναι ζόρικο γλυκό, είναι μπελαλίδικο γλυκό. Πρέπει να φτιάξεις μια ζύμη τάρτας, μια κρέμα λεμονιού και μια ελβετική μαρέγκα… να τα ψήσεις, να τα στήσεις, να τα διακοσμήσεις…

Αλλά…πάντα υπάρχει αυτό το αλλά, της απέραντης ικανοποίησης, της μεγαλύτερης απόλαυσης που θα σου χαρίσει η δημιουργία αυτού του γλυκού.

Γιατί αυτή η τάρτα λεμονιού αξίζει κάθε λεπτό που της αφιέρωσες! Γιατί μια φορά τουλάχιστον στη ζωή σου θα πρέπει να φτιάξεις αυτή την απίθανη lemon pie. Και ύστερα είμαι σίγουρη, ότι θα την φτιάχνεις ξανά και ξανά και ξανά!

Γιατί, μήπως η ευχαρίστηση δεν είναι μεγαλύτερη όταν έχεις κοπιάσει για αυτήν?

Μια συνταγή που την έχω φτιάξει πάμπολλες φορές, και είμαι απόλυτα σίγουρη πια για το αποτέλεσμα. Το αποτέλεσμα της σίγουρης επιτυχίας.

Και εξάλλου, είναι τόσο αναλυτικές οι οδηγίες μου, με φωτογραφίες σε κάθε στάδιο που δεν υπάρχει περιθώριο λάθους.

Μια τραγανή, βουτυράτη βάση τάρτας(κρατήστε τη συνταγή για όλες τις γλυκές τάρτες σας), η μια και μοναδική, εθιστική, μυρωδάτη κρέμα λεμονιού(μπορώ να τη φάω όλη με το κουτάλι από την κατσαρόλα) και η γλυκιά, βελούδινη, απαλή σαν σύννεφο ελβετική μαρέγκα!

 

Όλα αυτά μαζί, σε κάθε ονειρική μπουκιά! Ναι το ομολογώ, είμαι μια αμετανόητη «γλυκατζού»!

Lemon pie, η απίθανη!

  • Μερίδες: 8-10 μερίδες
  • Χρόνος προετοιμασίας και ψησίματος: 2 ½ ώρες

Υλικά

Για τη βάση

  • 250γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 100γρ. βούτυρο γάλακτος κρύο
  • 100γρ. άχνη ζάχαρη
  • 1 αυγό
  • 2κ.σ. νερό κρύο
  • 1 βανιλίνη
  • 1 πρέζα αλάτι

Για την κρέμα λεμόνι

  • 3 αυγά
  • 3 κρόκοι αυγών
  • 112γρ. ζάχαρη
  • 112γρ. μέλι
  • Ξύσμα από 2 λεμόνια ακέρωτα
  • 170γρ. χυμό λεμονιού
  • 45γρ.βούτυρο κρύο

 

Για την ελβετική μαρέγκα

  • 110γρ.ασπάδια αυγών
  • 200γρ.ζάχαρη
  • 1 βανιλίνη
  • 1 πρέζα αλάτι

Εκτέλεση           

 Για την τάρτα: Τοποθετούμε σε πολυκοπτικό  μηχανήμα το αλεύρι, το αλάτι, τη βανίλια,  το βούτυρο σε κομμάτια και τα δουλεύουμε να ενσωματωθεί το βούτυρο στο αλεύρι.  Εναλλακτικά, μπορούμε να το δουλέψουμε στο χέρι, βάζοντας τα υλικά και τρίβοντας με τα δάχτυλά μας το αλεύρι με το βούτυρο μέχρι να ενσωματωθεί.

   

Στη συνέχεια προσθέτουμε το αυγό και το κρύο νερό και ζυμώνουμε στο χέρι, να ομογενοποιηθούν τα υλικά, σε μια μπάλα ζύμης. Δεν παραζυμώνουμε.

Τυλίγουμε τη ζύμη με μεμβράνη και αφήνουμε να «ξεκουραστεί» για περίπου 1 ώρα στο ψυγείο.

Στη συνέχεια, τοποθετούμε τη ζύμη ανάμεσα σε 2 φύλλα λαδόκολας και ανοίγουμε με τον πλάστη, σε στρογγυλό φύλλο με διάμετρο μεγαλύτερη από την ταρτιέρα μας.

    

Εναλλακτικά, μπορούμε να ανοίξουμε τη ζύμη μέσα σε βουτυρωμένη ταρτιέρα με τα δάχτυλά μας.

Αφαιρούμε το επάνω φύλλο λαδόκολας και γυρίζουμε τη ζύμη μέσα στην βουτυρωμένη ταρτιέρα.Στρώνουμε τη ζύμη, φροντίζοντας να εφαρμόζει καλά σε όλα τα σημεία. Κόβουμε  τη ζύμη που περισσεύει από πάνω και στη συνέχεια τοποθετούμε στο ψυγείο την ταρτιέρα με τη ζύμη για 15-20 λεπτά. Ακολούθως, βγάζουμε από το ψυγείο και κάνουμε τρύπες στην ζύμη με ένα πιρούνι. Καλύπτουμε με λαδόκολα και αρκετά όσπρια(για βάρος, για να μην φουσκώσει).

     

 

    

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στο μεσαίο ράφι, στους 170°C για 10-15 λεπτά, αφαιρούμε τα όσπρια και ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά.

Αφήνουμε την τάρτα να κρυώσει.

 

Για την κρέμα λεμονιού: Με μίξερ χειρός χτυπάμε τα αυγά, τους κρόκους, τη ζάχαρη και το ξύσμα για μερικά λεπτά, να ομογενοποιηθούν.

   

 

Μεταφέρουμε το μείγμα σε κατσαρόλα και προσθέτουμε  το χυμό λεμόνι, και το μέλι. Μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς με ένα σύρμα, μέχρι το μέιγμα να πήξει.

           

Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο σε κομματάκια, χτυπώντας έντονα με το σύρμα, να γίνει η κρέμα μας λεία και βελούδινη.

        

Αφήνουμε λίγο να κρυώσει και προσθέτουμε στην ψημένη ζύμη της τάρτας.

Τοποθετούμε στο ψυγείο να κρυώσει εντελώς και να σφίξει.

Για την ελβετική μαρέγκα: Μετά από πολλές δοκιμές, έχω καταλήξει, ότι  η γαλλική μαρέγκα (αυτή που ξέρουμε οι περισσότεροι, όπου χτυπάμε ασπράδια με ζάχαρη) δεν είναι κατάλληλη για την τάρτα μας. Δεν στέκεται όπως πρέπει, γλιστράει και «νερουλιάζει» όσο περνάει η ώρα.

Η κατάλληλη μαρέγκα είναι η ιταλική, που η παρασκευή της απαιτεί θερμόμετρο ζαχ/στικής(σαφώς δεν έχετε όλοι, οπότε την αφήνουμε…).Ωστόσο, το 3ο είδος μαρέγκας στην ζαχαροπλαστική, η ελβετική, κάνει μια χαρά τη δουλειά μας, και είναι εύκολη στην παρασκευή της, σύμφωνα με τις οδηγίες που σας δίνω.

Σε καθαρό και στεγνό μεταλλικό μπολ, που να μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε σε μπεν μαρί, προσθέτουμε όλα τα υλικά μας και χτυπάμε με μίξερ χειρός σε χαμηλή ταχύτητα για μερικά λεπτά.

Μεταφέρουμε το μπολ σε κατσαρόλα με νερό που βράζει σε χαμηλή φωτιά(μπεν μαρί). Προσέχουμε το νερό να μην έρχεται σε επαφή με το μπολ. Να ζεσταίνεται μόνο από τον ατμό. Χτυπάμε με σύρμα συνεχώς τη μαρέγκα, μέχρι να ασπρίσει, να ζεσταθεί και να λιώσουν όλοι οι κόκκοι ζάχαρης(ελέγχουμε με τα δάχτυλά μας).

       

Μόλις η ζάχαρη λιώσει, κατεβάζουμε από τη φωτιά και χτυπάμε με το μίξερ χειρός τη μαρέγκα σε δυνατή ταχύτητα για μερικά λεπτά, να σφίξει και να στέκεται. Θα κάνει τις χαρακτηριστικές κορυφές και θα είναι βελούδινη και γυαλιστερή.

 

Αν θέλουμε βάζουμε τη μαρέγκα σε σακούλα ζαχαροπλαστικής, ή αλλιώς με ένα κουτάλι, γαρνίρουμε πάνω από την κρέμα λεμόνι. Προαιρετικά  την «καίμε» στην επιφάνεια με ένα φλόγιστρο, ή την τοποθετούμε σε δυνατό γκριλ στο ψηλό ράφι του φούρνου για μερικά λεπτά.

Κρυώνουμε στο ψυγείο για 3-4 ώρες και απολαμβάνουμε με το απογευματινό καφεδάκι ή το τσάι μας, αλλά και ως επιδόρπιο μετά από γεύμα.

Φτιάξτε την και είμαι σίγουρη ότι το αποτέλεσμα θα σας γεμίσει περηφάνια και γλυκιά απόλαυση! Περιμένω τις εντυπώσεις σας.

 

 

 

 

 

 

 

 

Related Post

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *