Cake με βανίλιες, φθινοπωρινή θαλπωρή!(plum torte)

685 0

Cake με βανίλιες, φθινοπωρινή θαλπωρή!

Τι κι αν ακόμα ο καιρός είναι άκρως καλοκαιρινός, η διάθεση είναι πλέον φθινοπωρινή και με καλεί για ένα κέικ φθινοπωρινό και μοσχοβολιστό και χουχουλιάρικο…

Kαι όπως και να το κάνουμε βρε παιδιά, η μαγειρική είναι αναμνήσεις και στιγμές… αλήθεια το νιώθετε και εσείς όπως και εγώ? Μια μυρωδιά… ένα ταξίδι… μια όμορφη στιγμή…

Έβγαλα από το ντουλάπι μου το τσάι που είχα πάρει από το  Fortnum & Mason του Λονδίνου, έβγαλα το μπολ με τις βανίλιες από το ψυγείο… είχα ήδη αποφασίσει  μια παραλλαγή της περιβόητης plum torte και ένα απογευματινό τσάι στο μπαλκόνι!

Και ήταν σαν να έπαιρνα το τσάι μου στο υπέροχο Fortnum & Mason !(καλά όχι και ακριβώς το ίδιο…)

Δαμάσκηνα δεν είχα, οπότε έβαλα βανίλιες που είναι τώρα τόσο νόστιμες, ζουμερές και υπέροχες! Εσείς βάλτε και δαμάσκηνα αν έχετε.

Και αυτό είναι ένα κέικ ανάλαφρο και ζουμερό, ότι πρέπει για το τσάι ή τον καφέ σας!

Πόσο μ΄αρέσουν τα φρούτα στα γλυκά! Αυτή ήταν ακόμη μια επιβεβαίωση. Οι βανίλιες μέλωσαν και έβαψαν το κέικ μου σε ένα υπέροχο γλυκό μωβ χρώμα, οι χυμοί τους πότισαν το βουτυρένιο παντεσπάνι με το μοναδικό τους άρωμα και την υπόξινη φρεσκάδα τους.

Μόνο με υλικά που έχετε όλοι στο ντουλάπι σας, βούτυρο, ζάχαρη, αλεύρι, αυγά και βανίλιες(ή δαμάσκηνα). Τόσο προκλητικά πανεύκολο, τόσο πανέμορφο, τόσο γκουρμέ, τόσο comfort!

Είναι ότι χρειάζεστε πριν ξεκινήσουν και πάλι τα σχολεία!

 

Cake με βανίλιες

  • Μερίδες:8-10 κομμάτια Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά
  • Χρόνος ψησίματος: 50 λεπτά

 

Υλικά

  • 115γρ.βούτυρο γάλακτος μαλακό
  • 200γρ.ζάχαρη
  • 3 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 135γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 2 κ.γ.μπέικιν πάουντερ
  • 8-10 βανίλιες κομμένες στη μέση ή σε τέταρτα
  • 2κ.σ. ζάχαρη καστανή
  • 2κ.σ. χυμός λεμονιού
  • 1κ.σ. κανέλα

 

Εκτέλεση

Βουτυρώνουμε και πασπαλίζουμε με αλεύρι(σεμιζάρουμε) μια φόρμα στρογγυλή 23εκ. με δαχτυλίδι. (αν θέλουμε στρώνουμε μια λαδόκολα στη βάση της φόρμας). Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175 βαθμούς.

Σε μίξερ βάσης με το φτερό ή με μίξερ χειρός,  χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη  σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να έχουμε ένα μείγμα αφράτο και βελούδινο για περίπου 7-8 λεπτά.

Προσθέτουμε τα αυγά ένα προς ένα και χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθούν στο μείγμα. Προσθέτουμε  το αλεύρι και το μπέικιν κοσκινισμένα, και ανακατεύουμε ελαφρά. Δεν παραχτυπάμε το μείγμα.

 

  

Αδειάζουμε τη ζύμη του κέικ μέσα στη φόρμα και ισιώνουμε την επιφάνεια. Στρώνουμε τις βανίλιες στην επιφάνεια του κέικ. Περιχύνουμε με το χυμό λεμονιού, την καστανή ζάχαρη και την κανέλα.

      

Τοποθετούμε στο μεσαίο ράφι του φούρνου και ψήνουμε για 50 λεπτά.

Αφαιρούμε από το φούρνο και τοποθετούμε σε μια σχάρα. Μόλις κρυώσει ελαφρά το ξεφορμάρουμε και αφήνουμε πάνω στη σχάρα να κρυώσει τελείως.

Την επόμενη μέρα είναι ακόμη καλύτερο!

 

 

 

 

 

 

 

 

Related Post

Χειμωνιάτικη Σαλάτα Νισουάζ!

Posted by - 8 Φεβρουαρίου, 2021 0
Χειμωνιάτικη Σαλάτα Νισουάζ! (my edition) H έλλειψη ενός ταξιδιού (βλ.καραντίνα vol3 or something) πλέον είναι έκδηλη στην ψυχολογία μου…  κι…

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *