Γαλέος αχνιστός, όλο γεύση και νοστιμιά!

256 0

Γαλέος αχνιστός, όλο γεύση και νοστιμιά!

Παιδί θυμάμαι, η μαμά μου έφτιαχνε ψαρόσουπες συχνά πυκνά και ούτε καν ήθελα να μυρίζω μα και να βλέπω τα βραστά ψάρια…  Πάντα καταλήγαμε να μαλώνουμε και τελικά η μαμά, μας τηγάνιζε κεφτεδάκια!

Αρκετά χρόνια αργότερα πόσο εκτίμησα την απίθανη ψαρόσουπα της πεθεράς μου, υπέροχα δεμένος ζωμός αυγολέμονο, και σε μια πιατέλα ξέχωρα, μεγάλα κομμάτια λαχανικών και ολόκληρα τα βρασμένα  ψάρια … τόσο “παλιομοδίτικη”, τόσο τέλεια! ( Ευτυχώς η μαμά μου δεν διαβάζει αυτά τα λόγια…χιχι)

Εδώ στο σήμερα, θα μπορούσα να τρώω ψάρια κάθε μέρα, όλα τα ψάρια, τα μαλάκια, τα οστρακόδερμα… Έχω δε,μια μικρή αδυναμία στις πετυχημένες ψαρόσουπες αλλά και στα πιο απλά αχνιστά ψάρια.

Και σίγουρα προτιμώ να τα ψήνει ο άντρας μου στα κάρβουνα(είναι καλός ψήστης, να τα λέμε, πάντα με καθοδήγηση δική μου βεβαίως βεβαίως!)

Όταν ο άντρας μου βαριέται να ψήσει, τότε φτιάχνω αυτόν τον αχνιστό γαλέο, που είναι σκέτη απόλαυση!

Γιατί οι Κυριακές  θέλουν νόστιμο ψάρι αλλά και το κάθε ελληνικό οικογενειακό τραπέζι θέλει τον ψαρά του! Ο δικός μου είναι ο Στράτος και το Ιχθυοπωλείο Μεσόγειος στην Αλεξανδρούπολη! Πάντα με άριστη ποιότητα και την πιο φιλική εξυπηρέτηση!

 

 

Προχθές μου έστειλε λοιπόν αυτό το γαλέο, που ήταν εξαιρετικός σε αυτό το τόσο απλό και βαθιά νόστιμο πιάτο! Χωρίς κόπο, μα με τρόπο, θα φάτε σαν βασιλιάδες, ζουμερές φέτες ψαριού, σε ένα ζωμό όλο γεύση και νοστιμιά!

Φτιάξτε το και δεν θα χάσετε!

Πάμε…?

Γαλέος αχνιστός

  • Μερίδες: 3 Χρόνος προετοιμασίας:10 λεπτά
  • Χρόνος ψησίματος:15 λεπτά

 

Υλικά

  • 800γρ. γαλέος σε φέτες
  • ½ κούπα ελαιόλαδο
  • 2 καρότα σε φέτες
  • 1 πράσινη πιπεριά σε λωρίδες
  • 1 κόκκινη πιπεριά σε λωρίδες
  • 1 κρεμμύδι κομμένο στη μέση
  • 1 σκ. Σκόρδο
  • 2 κ.σ. αλεύρι
  • 1 κούπα κρασί λευκό
  • 2 κούπες νερό
  • Χυμός από 2 λεμόνια
  • 1κ.σ. βούτυρο γάλακτος
  • 1κ.σ. μουστάρδα ντιζόν
  • 1 φύλλο δάφνης
  • Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε μια μεγάλη κατσαρόλα και προσθέτουμε το ελαιόλαδο. Μόλις κάψει, προσθέτουμε τα λαχανικά, αλατίζουμε ελαφρά και σοτάρουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 5 λεπτά περίπου να καραμελώσουν.

   

Προσθέτουμε το αλεύρι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα, ανακατεύοντας για 2 λεπτά ακόμα.

Προσθέτουμε το κρασί, δυναμώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να εξατμιστεί ανακατεύοντας και τρίβοντας τον πάτο της κατσαρόλας με μια ξύλινη κουτάλα.

Προσθέτουμε τέλος, το νερό, το χυμό λεμονιού, τη δάφνη και στρώνουμε στην επιφάνεια τις φέτες ψαριού. Αλατοπιπερώνουμε, σκεπάζουμε με  το καπάκι και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 5-10 λεπτά, ανάλογα με το πάχος του ψαριού, μέχρι να μαγειρευτεί αλλά να παραμείνει ζουμερό.

Αφαιρούμε το ψάρι σε ένα σκεύος και ανάλογα με την πυκνότητα του ζωμού μας, βράζουμε ξεσκέπαστο σε δυνατή φωτιά να δέσει ελαφρά.

Αφαιρούμε την κατσαρόλα από την φωτιά, και προσθέτουμε το βούτυρο και τη μουστάρδα. Ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν και επαναφέρουμε το ψάρι στην κατσαρόλα να καλυφθεί από το ζωμό. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση κατά βούληση.

Σερβίρουμε αμέσως!

Καλή μας όρεξη!

 

 

 

 

Related Post

Red Velvet Roll το γορτινό!

Posted by - Δεκέμβριος 30, 2020 0
Red Velvet Roll το γιορτινό! Σήμερα λοιπόν η τελευταία μέρα του σημαδιακού 2020 και σκέφτομαι πως όσο κι αν ήταν…

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *